Ministerul Agriculturii le dă şi un ajutor de stat de 1,8 miliarde de lei pentru credite.
Producătorii agricoli, furnizorii de inputuri, bancherii, reprezentanţii IFN-urilor şi asigurătorii s-au pus la aceeaşi masă cu Florin Barbu, Ministrul Agriculturii, şi au identificat nişte mecanisme financiare şi operaţionale de susţinere a activităţilor agricole în perioada agricolă 2023-2024, an marcat de secetă puternică, care a redus drastic producţiile de porumb şi floarea-soarelui, dar nu le-a ocolit nici pe cele de grâu şi rapiţă. Analiştii estimează că producţia de porumb din România va fi de circa 7 milioane de tone, comparabilă doar cu cea din 2007, un alt an de secetă severă. Fermierii au simţit însă o presiune mai mare acum, deoarece din ultimii 5 ani agricoli, 4 au fost secetoşi şi au acumulat datorii.
Astfel, s-a decis că fermierii cu culturi afectate de secetă în proporţie de 50% în acest an nu trebuie să plătească datoriile la bănci şi IFN-uri până pe 1 august 2025, iar printr-un ajutor de stat fermierii vor primi 1,8 miliarde de lei pentru credite, scrie ziarulfinanciar.ro.
"Se suspendă de drept la cerere, rambursarea datoriilor curente şi restante, reprezentând rate de capital, dobânzi şi comisioane, care fac obiectul contractelor de credit, respectiv leasing, încheiate cu creditorii instituţii de credit sau cu instituţii financiare nebancare, utilizate pentru culturile agricole vegetale, cu scadenţa în anul 2024, pentru o perioadă de timp până la data de 1 august 2025", se arată în procesul verbal încheiat în 26 septembrie 2024 la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în urma şedinţei de lucru în care s-au modificat două ordonanţe de urgenţă, respectiv OUG nr. 4/2024 şi OUG nr. 7/2024.
Fermierii trebuie să îndeplinească mai multe condiţii pentru amânarea datoriilor:
a) solicitarea de suspendare înaintată către creditori este însoţită de copia procesului – verbal / proceselor – verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiat / încheiate pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2023 si primăvara anului 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anul agricol octombrie 2023 - septembrie 2024, într-un procent de afectare a culturilor de 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate;
1. Pe întregul lanţ valoric, fermieri – distribuitori – producători / furnizori, în cazul în care debitorii îşi achită, până la data de 31.12.2024, obligaţiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalităţi, majorări de întârziere sau alte costuri similare şi se vor menţine toate discount-urile şi beneficiile stabilite în contractele de vânzare - cumpărare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate producţiei agricole vegetale pentru anul 2024.
2. În cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezultă că este afectată într-un procent de afectare a culturilor 50% grad de calamitate reprezentând media gradului de calamitate a culturilor agricole înscrise în procesele verbale de constatare a stării de calamitate se poate acorda ajutorul de stat sub forma de grant şi dacă aceştia înregistrează credite restante încadrate în categoriile D şi E în baza de date a Centralei Riscului de Credit;
3. Bugetul schemei de ajutor de stat este de maximum 1,8 miliarde lei. Ajutorul de stat sub forma de grant se finanţează în limita sumelor disponibile în soldul contului de disponibil simbol 50.89 - Disponibil din "Fondul pentru creditare şi garantare a creditelor", iar după epuizarea acestora, în limita prevederilor bugetare anuale aprobate cu această destinaţie în bugetul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, la capitolul 83.01 "Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare", titlul VII "Alte transferuri" cod 55.“
4. Fermierii pot utiliza creditul în limita garanţiei de 100% pentru partea de garantare pentru care vor accesa un credit cu dobândă de 1.95% Ă ROBOR sau poate fi utilizat in sistem dual, atât pentru ROBOR, cât şi pentru garantare în cuantumul sumei de 280.000 euro.
5. Măsura suspendării executărilor silite se va aplica pe întreg lanţul valoric, fermieri – distribuitori – producători / furnizori, la cerere, prin raportare la preţul de achiziţie, pe baza proceselor verbale emise de autorităţile competente privind constatarea si evaluarea pagubelor la culturi agricole vegetale si a avizelor de expediţie sau a altor asemenea documente certificând cantităţile livrate.
6. Pe întregul lanţ valoric, fermieri – distribuitori – producători / furnizori, în cazul în care debitorii îşi achită, până la data de 31.12.2024, obligaţiile de plată aferente contractelor aflate în derulare, nu se vor percepe dobânzi, penalităţi, majorări de întârziere sau alte costuri similare şi se vor menţine toate discount-urile şi beneficiile stabilite în contractele de vânzare - cumpărare sau de furnizare de resurse materiale agricole destinate producţiei agricole vegetale pentru anul 2024.
7. Credit - împrumut unic, denumit şi facilitate non-revolving, acordat de banca finanţatoare sub forma unui credit pentru finantarea capitalui de lucru, respectiv pentru plata datoriilor restante catre furnizori / distribuitori de inputuri; în cazul beneficiarilor care prezintă Procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole pentru anul 2024 stabilite de comisiile de constatare şi evaluare a pagubelor la culturile agricole, din care rezultă că este afectată minim 50% din suprafaţa cultivată, creditul poate fi utilizat si pentru rambursarea ratelor aferente altor credite/linii de credit/finanţări tip leasing financiar sau operaţional contractate de către beneficiarii prevazuti la lit.a), numai dacă destinaţia acestor finanţări este în strânsă legătură cu activitatea desfăşurată de beneficiar în sectorul producţiei agricole; în noţiunea de credit nu se includ plafoanele de facilităţi (plafon de scrisori de garanţie bancară, plafon multiprodus, alte tipuri de plafoane)".
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile