(P) Comunicarea ne definește pe noi, ca persoane, atât în mediul profesional, cât și în viața de zi cu zi. Practic, viața fără comunicare este imposibilă. Așadar, dacă și tu coordonezi o echipă, ești manager de firmă sau, pur și simplu, te interesează soluții și strategii actuale de comunicare, vezi cum poți face asta mai eficient.
Suntem într-o eră a online-ului și digitalizării informației, însă întâlnirile față în față rămân în continuare extrem de importante în comunicarea verbală. Poate fi vorba de o întâlnire scurtă, de 15-20 de minute, o dată pe săptămână, în care să puneți împreună pe agendă problemele, reușitele și planurile pe termen scurt ale firmei.
În primă fază, lasă angajații sau reprezentanții de departament să se exprime în legătură cu activitatea lor, apoi oferă-le feedback și, ideal pentru moral, încurajări în derularea obiectivelor propuse de comun acord. Din când în când, mai include și câteva momente libere, de relaxare, în discuțiile pe care le întreprinzi cu echipa.
La finalul întâlnirii, îți poți aloca și câteva minute pentru a comunica lucrurile importante, poate o decizie nouă, venirea unui client important în portofoliu sau o schimbare a strategiilor de până în acel moment.
Tehnologia în comunicarea informației și, mai nou, necesitatea de a comunica rapid într-un mod de lucru remote au declanșat un fenomen digital în apariția și dezvoltarea platformelor de socializare online.
Skype și Zoom rămân soluții optime pentru videoconferințe, cu sau fără echipamente sofisticate, iar dacă vrei ceva mai intuitiv și prietenos, de tip chat, apelează la Workplace de la Facebook sau Slack. Cele din urmă pot fi foarte bune canale de comunicare între toți membrii unei echipe.
În plus, unele platforme prezintă și facilități interesante de organizare a taskurilor și a obiectivelor de îndeplinit. Este vorba de aplicații software precum Trello sau Asana, unde poți lăsa feedback sau noi taskuri echipei tale.
Nu uita nici de comunicarea scrisă, așa cum se întâmplă, cel mai adesea, pe e-mailul companiei, în contextul în care pregătești un mesaj important care trebuie să ajungă rapid și sigur la toată echipa ta. Poate fi vorba de un e-mail de mulțumire, oportunități de dezvoltare sau noi reguli interne.
În multe domenii, precum retail sau construcții, vei avea nevoie de multe ori să comunici de la câțiva kilometri distanță. În acest sens, cu toate că există posibilitatea unui apel telefonic sau aplicații dedicate pentru smartphone, un walkie talkie poate fi în continuare cea mai bună soluție de a comunica rapid și de la distanță cu oamenii din echipă, primind în același timp un feedback imediat. Cu mijloacele corecte, comunicarea la distanță poate fi eficientă.
Dacă ții cu adevărat la echipa ta și te preocupă să duci comunicarea cu ea dincolo de orele de program, atunci organizează, poate lunar, câte o ieșire undeva în oraș sau chiar un mic party în sala de conferințe a firmei.
Este un bun prilej să purtați discuții libere, pe diverse subiecte de entertainment sau preocupări comune. În acest mod, îți vei cunoaște mai bine echipa și preocupările lor de dincolo de muncă. Chiar dacă uneori se mai poate ajunge ușor și la discuții despre anumite proiecte aflate în derulare, cel mai indicat este să eviți rapid acest tip de subiecte și să le ai în vedere pentru următoarele zile de lucru.
În concluzie, alege să comunici cât mai eficient cu echipa ta de lucru și încearcă să combini toate cele de mai sus pentru a te apropia cât mai mult de oameni și, bineînțeles, a avea obiective finalizate cu succes!
Sursa foto: Shutterstock
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șofer amendat cu 2.000 de lei de un echipaj de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Șeful județului cu căciulă de miel: Vă spun ceva care nu vă place – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile