Moartea Alexandrei Ivanov a declanșat o serie de schimbări în sistemul medical botoșănean. Nereguli grave care înainte erau trecute cu vederea sunt acum reparate.
Comportamentul inadecvat și experiențele traumatice din partea personalului medical asupra pacienților sunt alte aspecte care se doresc a fi eliminate din spitalele botoșănene.
Ultimele imagini revoltătoare apărute din cadrul Secției de Obstetrică și Ginecologie provin de la demisolul clădirii care are teoretic destinația de vestiar pentru personalul medical.
Fostul director al Direcției de Sănătate Publică (DSP), Monica Adăscăliței, a preluat de trei zile conducerea Spitalului Județean Mavromati și a luat primele măsuri privitoare la Maternitate: ”Imaginile și spațiul din Maternitate le-am văzut în ziua de vineri, urmând ca după preluarea mandatului să parcurg toate spațiile Spitalului Județean Mavromati având în vedere că sunt mai multe clădiri față de blocul principal”.
În primă fază, din fondurile proprii ale spitalului au fost achiziționate 100 de vestiare noi și s-a început procesul de igienizare a subsolului, în regie proprie.
„Este într-adevăr o problemă pentru că acest subsol, cât și etajele 4 și 5 ale Maternității, au intrat într-un proiect de reabilitare prin PNRR, urmează să intre în renovare. Având în vedere ce am văzut la fața locului am dispus igienizarea spațiului în momentul de față. S-a igienizat imediat după vizita mea acolo, s-au achiziționat, în două-trei zile ajung vestiarele noi. S-au schimbat tuburile de la zona de iluminat, medicii, directorul de îngrijiri și personalul care se ocupă de acest lucru au mers acolo și au făcut pașii mici care se fac până va intra spațiul în renovare completă”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
În paralel, se încearcă identificarea unui alt spațiu care să fie folosit ca vestiar. Realocarea este însă dificilă deoarece, conform normelor DSP, personalul medical nu se poate schimba pe secții.
În ciuda dezastrului de la demisolul Maternității, probele prelevate nu arată microbi sau alte bacterii care ar fi putut fi duse pe secții.
„Din discuțiile avute cu inspectorii sanitari, probele care s-au luat de pe suprafețe nu au fost neconforme. Nu au ieșit microbi sau bacterii. Într-adevăr, imaginile nu sunt dintre cele mai fericite, este un spațiu care nu a mai fost reabilitat, de asta a intrat în acest program de modernizare”,
Monica Adăscăliței, manager Spitalul Județean Mavromati
De asemenea, managerul Spitalului Județean Mavromati a început un proces de reorganizare a Secției de Obstetrică și Ginecologie. Dispar cele cinci secții interioare, care urmează a fi comasate și clar definite din punct de vedere organizatoric și prin prisma atribuțiilor.
Secția va fi condusă de un singur medic șef ce va fi numit temporar până la organizarea unui concurs, în prezent fiind două doctorițe cu funcții de conducere și state vechi la Maternitate, Gina Puflea și Maria Olaru.
Având în vedere erorile grave scoase la iveală de tragedia petrecută în uultima săptămână, la Maternitate se poate discuta despre un management defectuos atât în privința activității medicale și a protocoalelor (in)existente, cât și a neglijenței din punct de vedere al infrastructurii, dovadă în acest sens fiind vestiarele de la demisol.
De asemenea, vor fi achiziționate sisteme de supraveghere video, dar și butoane de panică pentru paciente, pentru etajele 4 și 5.
Click pe materialul VIDEO de mai jos pentru mai multe imagini de la Maternitate
Un botoșănean a rămas pe drumuri în plină iarnă, un incendiu i-a distrus casa
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Începe mica recalculare a pensiilor (și) la Botoșani: CE pensionari vor primi mai mulți bani
Ramona Lupu
Jan 14, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Șofer botoșănean găsit încarcerat după un accident cu mașini ajunse în șanț
Redacția Botoșăneanul
Jan 14, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile