Populaţia este avertizată să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă.
Administraţia Naţională "Apele Române" a trimis 20.000 de saci ce vor fi umpluţi cu nisip în vederea protejării localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi - Prut, în condiţiile în care râul Prut, la staţia Oroftiana, depăşise miercuri dimineaţa cota de pericol cu peste 1 metru, fiind în continuare în creştere. În nordul județului vor ajunge și 20 de mașini cu nisip.
Potrivit specialiștilor Administraţiei Naţionale "Apele Române" (ANAR), în urma precipitaţiilor din ultimele zile, a estimărilor efectuate, atât de hidrologii români şi specialiştii Apelor Române, cât şi de către hidrologii şi specialiştii din Ucraina, în zilele imediat următoare este prognozată formarea unei viiturii pe râul Prut, cu depăşirea cotelor de pericol.
"În urma avertizărilor din Ucraina, a discuţiilor cu prefectul judeţului Botoşani şi ISU Botoşani, Ervin Molnar, director general Apele Române, a dispus distribuirea a 20.000 de saci, care vor ajunge la localnici pentru protejarea proprietăţilor din zonele joase ale localităţilor Oroftiana, Baranca şi Rădăuţi-Prut. De asemenea, prefectul judeţului Botoşani a solicitat Apelor Române trimiterea în zonă a 20 maşini cu nisip pentru a fi umpluţi aceşti saci. Acumularea Stânca-Costeşti este pregătită să preia vârful de viitură care se va forma pe râul Prut", se arată în comunicatul ANAR.
Potrivit avertizărilor, se menţine Codul roşu până joi, 25 iunie, ora 12:00, pe Prut - sector amonte Ac. Stânca Costeşti (judeţul Botoşani).
După retragerea apelor, specialiştii Apelor Române vor face o inventariere a pagubelor produse de inundaţii şi vor propune noi soluţii şi proiecte care să asigure măsuri suplimentare de protejarea a populaţiei şi a zonelor expuse riscului de inundaţii.
Apele Române monitorizează 24 h din 24 evoluţia fenomenelor vizate prin Dispeceratelor de la naţional şi de la nivel local.
Echipele de intervenţie ale Apelor Române sunt în stare de vigilenţa maximă, pregătite cu materiale şi utilaje. Lucrările de apărare sunt exploatate în condiţii de siguranţă.
"Rugăm insistent populaţia să nu traverseze cursurile de apă şi să nu desfăşoare activităţi în zonele adiacente albiilor acestora, în această perioadă, în zonele aflate sub avertizări, în special Cod roşu şi Cod portocaliu. Facem un apel la autorităţile locale să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor", Ervin Molnar, director general Administraţia Naţională "Apele Române".
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
S-a stabilit PROGRAMUL etapelor XX și XXI: Când joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cârligeanu, mesaj de mulțumire și mobilizare pentru Ziua Națională
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024