Autorităţile locale sunt rugate să asigure starea de permanenţă la sedii şi să intervină, în special, în zona podurilor şi a podeţelor îndepărtând acolo unde este cazul, materialele lemnoase, vegetaţia şi plutitorii care ar putea obtura secţiunile de scurgere ale râurilor.
Ca urmare a precipitațiilor abundente din ultimele 24 ore, râul Prut, la stația Oroftiana, se situează peste cota de inundație cu 138 cm. În prezent, se înregistrează o ușoară tendință de aplatizare.
În vederea asigurării tranșei de atenuare, cât și pentru tranzitarea viiturii formate pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana - Rădăuți - Stânca, specialiștii Apelor Române au efectuat manevra de atenuare a viiturii la acumularea Stânca-Costești, debitul evacuat fiind crescut de la 126 mc/s la 175 mc/s, prin deschiderea prizei de rezervă, în conformitate cu regulamentele de exploatare a lucrării stabilite între România - Republica Moldova în condiții de ape mari.
Tot personalul operativ al Administrațiilor Bazinale de Apă /Sistemelor de Gospodărirea Apelor din județele afectate este în teren, asigurând monitorizarea comportării acumulării hidrotehnice și a digurilor din aval de acumulare, fiind pregătit de intervenție.
Directorul General al A.N. „Apele Române”, Ervin Molnar, a cerut vigilență maximă și a dispus unităților bazinale din subordine, ca echipele de intervenție ale Apelor Române să rămână în teren 24 de ore din 24, alături de IJSU și autoritățile locale până la normalizarea situației în zonele afectate de inundații, iar dacă situația o impune, să ceară suplimentarea cu personal și mijloace tehnice de intervenție.
Echipele de intervenție ale Apelor Române monitorizează permanent situația hidrologică a cursurilor de apă aflate sub avertizările hidrologice în vigoare şi acţionează prin formaţiile de lucru cu utilajele din dotare, acolo unde situația o impune. Totodată, echipele de intervenție ale Apelor Române acordă sprijin nemijlocit autorităților locale și echipelor Inspectoratelor Județene de Urgență, pentru deblocarea albiilor şi asigurarea secţiunilor de scurgere.
Specialiștii A.N. „Apele Române” supraveghează lucrările hidrotehnice cu rol de apărare împotriva inundațiilor, fiind aplicate cu strictețe regulamentele de exploatare.
Specialiștii A.N. „Apele Române” solicită populației să nu traverseze cursurile de apă și să nu desfășoare activități în zonele adiacente albiilor acestora,în perioadele în care sunt emise coduri meteorologice și hidrologice.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Semințe plante și semințe flori: cum să creezi o grădină sustenabilă
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Poliția a confiscat mașina unui botoșănean bolnav dar contrabandist
Redacția Botoșăneanul
Jan 20, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile