„Am vila mea, sint demnitar”, acesta pare sa fie refrenul preferat al oficialitatilor de la Botosani. Aproape ca nu exista inalta oficialitate din judet care sa nu aiba macar o casa in municipiu. Si, ca un facut, in cele mai multe dintre cazuri aceasta a fost dobindita taman dupa ce proprietarul a capatat statutul de demnitar, adica a pus mina pe o functie bine remunerata si, mai ales, cu o influenta deosebita.
O treime dintre parlamentarii judetului au casa in municipiu. Ultimul intrat in rindul senatorilor si deputatilor cu acest statut este presedintele Botosani Florin Turcanu. La citeva saptamini dupa ce a devenit demnitar acesta s-a mutat intr-o casa de la Hudum. Imobilul are parter, etaj, mansarda, iar la demisol garaj si este construit intr-o zona in care se ridica un nou cartier rezidential A achizitionat-o pe societatea Poienita, la care este unic actionar, de la Ilie Manastireanu, un om de afaceri din Botosani. Pretul tranzactiei este de 150.000 de euro, bani pe care parlamentarul trebuie sa ii plateasca in trei rate egale anuale
. „Anul asta inca nu s-a inchis. Pina acum, daca va intereseaza am dat 22.000 de euro si pina la sfirsitul anului trebuie sa dau restul”, a declarat
Florin Turcanu.
Senatorul Gheorghe Marcu are vila in zona zero a orasului, pe strada Cuza Voda. Este vorba de o cladire pe care a inceput sa o construiasca alaturi de alti doi botosaneni in 1991, in perioada primului sau mandat de deputat. A terminat-o in 1993, iar familiei sale ii revin 250 metri patrati din imobil.
„Aveam apartament deasupra Casei Cartii si l-am vindut pentru a ridica aceasta casa”, a afirmat senatorul, care mai detine si un apartament in municipiul Iasi.
De anul trecut fostul lider PNL Liviu Cimpanu locuieste la Alfa Land. El a achizitionat aici o casa pe care a platit 200.000 de euro prin credit ipotecar. Totusi, detine in continuare si o casa de vacanta in Darabani. In cartierul rezidential este vecin cu nimeni altul decit primarul Catalin Flutur. Ambii au devenit locuitori ai Alfa Land spre finalul primelor mandate de parlamentar, respectiv edil sef.
Unii sint vecini la Alfa Land, altii la Cismea. Este vorba de viceprimarul Florin Ghiorghita si subprefectul Paul Popa. Junele de la municipiu si-a ridicat o casa undeva in vecinatatea cartierului ANL. Are parter, etaj si mansarda, iar in gradina un foisor. Viceprimarul anunta ridicarea casei inca din toamna anului trecut, cind explica faptul ca, banii proveniti de la inchirierea cladirii pe care a ridicat-o initial ca si garaj linga sediul PD-L, si care apoi a devenit bar, iar ulterior florarie, ii investeste in ridicarea unei case.
Citiva zeci de metri mai incolo si-a ridicat casa si subprefectul Paul Popa. Este o constructie impunatoare de aproape 300 mp, terminata anul trecut, cu o valoare impozabila de 200.000 euro. Pe linga aceasta, fostul functionar guvernamental mai detine un apartament in Bucuresti si o casa de vacanta la Pojorita.
Celalalt subprefect are la rindul sau o frumoasa „colectie” imobiliara. Impreuna cu sotul, Viorica Afrasinei este din 2000, cind era parlamentara, proprietara unei case cu o valoare impozabila de 341.000 lei in b-dul Mihai Eminescu. Potrivit declaratiei de avere, aceasta ar fi fost cumparata si nu mostenita de la parinti. In 2002, in perioada celui de al treilea mandat de deputat, Viorica Afrasinei a inceput constructia unei case in zona Lebada. Imobilul are aproape 200 mp, o valoare impozabila ce trece de 300.000 lei si a fost construita in regie proprie pina in anul 2005.
Cea mai scumpa vila pare sa fie cea a presedintelui Consiliului Judetean. Mihai Tibuleac si-a ridicat in 2003 o casa de peste 550 mp pe strada Puskin, cu o valoare impozabila ce trece de 930.000 lei, adica undeva spre 10 miliarde de lei vechi.
„Am facut tot ceea ce trebuie sa faca un om nepolitic pentru a-si face o casa. Va rog sa verificati, casa pe care o detin am dobindit-o inainte de a intra in politica. Am muncit multi ani de zile si in 2003 m-am mutat. Am vindut si apartamentul, am facut si credit pe 15 ani de zile, am pus ban linga ban toata viata mea ca sa imi realizez acest obiectiv”, a declarat
Mihai Tibuleac. Totusi, in 2003 cind si-a terminat de construit casa, Mihai Tibuleac avea deja aproape doi ani de cind era presedintele PNL Botosani. Ce-i drept insa, nu detinea nici o functie publica. Abia in 2004 a devenit consilier judetean si apoi senator.
Sergiu BALASCAU