Strugurii şi vinul sunt principala bogăţie a comunei Frumuşica din cele mai vechi timpuri. Localitatea a fost odinioară târg comercial, bine plasat pe drumul vinului, cu han mare la şosea şi podgorii vechi „din vremea lui Ştefan cel Mare şi bătrân, voievodul Moldovei“, ţine să precizeze Neculai Amarandei, un sătean de 88 de ani din Storeşti.
„Podgoriile astea au fost legate de cele de la Cotnari. Toate dealurile erau pline de vie, de la Cotnari până la Frumuşica. Din moşi-strămoşi sunt aşa. S-au păstrat până pe vremea lui Ceauşescu, când aveam şi noi fabrică de vin. După Revoluţie, s-a dat pământ la oameni, au tăiat via, s-a privatizat. Acuma fiecare cultivă cum vrea, cum poate. Oricum, vin se face aici dintotdeauna. Sute, mii de litri, tone de vin“, subliniază Neculai Amarandei. Podgoriile de la Frumuşica ascund însă un soi vechi şi special. Şi nu din cel vândut de obicei de oameni pentru bani. Este un vin negru ca sângele, făcut din boabe de strugure de aceeaşi culoare, poreclit de săteni, datorită aromei sale, „căpşunică“. Acest vin negru, spun oamenii din Frumuşica, este unicat.
„Vinul ăsta este aşa de negru încât lasă urme pe pahar. Fiecare sat l-a botezat cum a vrut, dar îi mai zice şi «sculău», cu leac pentru toate cele, dar mai ales pentru probleme bărbăteşti“, spune omul zâmbind. Unul dintre oamenii din comuna Frumuşica care cultivă încă la scară largă poamă neagră sau „căpşunică“ şi mai apoi fac celebrul vin negru este Gheorghe Cojocaru (72 de ani), din satul Vlădeni Deal. Alături de fiul său de 35 de ani, întreţine hectare întregi de vie şi mai apoi face cantităţi impresionante de vin, negru sau roşu. Săteanul spune că vinul negru trebuie lăsat natural şi făcut printr-un procedeu simplu.
„Vinul ăsta negru se face din «căpşunică», care are o aromă unicat. Ravacul se lasă cu pieliţa neagră, aromată şi plină de vitamine a strugurelui negru. Nu se dă la o parte, ăsta este un secret. Apoi nu se pune zahăr, se face cât mai natural. Până şi după zdrobire la teasc, în vin se mai lasă acele pieliţe negre ca să dea culoarea neagră şi aroma. Trebuie să aibă la final culoare neagră intensă şi un gust acrişor, dar aromat, în acelaşi timp. Dacă te pătezi pe haine cu vinul ăsta, poţi să le arunci“, spune Gheorghe Cojocaru.