După trei concerte anulate pe fondul pandemiei, Filarmonica Botoșani reia întâlnirile cu publicul meloman.
Iar prima întâlnire este programată pentru vineri, 29 octombrie, la ora 18.30.
Cu două nume de sonoritate internațională pe afișul Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani. Este vorba despre dirijorul Matei Pop și violonistul Alexandru Tomescu.
Alături de instrumentiștii botoșăneni, Alexandru Tomescu va interpreta Concertul pentru vioară și orchestră în re major, op. 61, de L. van Beethoven, programul fiind completat de Capriciul spaniol, op. 34, de N. Rimski-Korsakov.
Dirijorul Matei Pop este un obișnuit al scenei botoșăneni, fiind mereu răsplătit cu ropote de aplauze pentru evoluțiile sale alături de orchestra Filarmonicii. Melomanii nu uită mai ales concertul din noiembrie 2019, când pe scena de la Botoșani au răsunat Suitele maramureșene nr. 1, 2, 3, iar cea cu nr. 4 în premieră absolută. Fapt care consacra atunci, dacă mai era nevoie, și calitățile de compozitor ale dirijorului Matei Pop.
Matei Pop este dirijor, compozitor, dar şi profesor la Academia Naţională de Muzică din Cluj-Napoca, instituţie de învăţământ superior pe care el însuşi a absolvit-o în 2005, ca şef de promoţie. Este deseori invitat la pupitrul orchestrelor filarmonice din ţară şi de peste hotare. Născut în 1980, într-o familie de muzicieni din Cluj, Matei Pop a studiat deopotrivă pian, trombon, flaut, percuţie, violoncel. A efectuat stagii de perfecţionare şi cursuri de măiestrie de dirijat cu Gianluigi Gelmetti (Accademia Chigiana – Siena, Italia, 2006-2007), Zoltan Pesko (International Bartók Seminar – Szombathely, Ungaria, 2012), Peter Eotvos si Pierre Boulez (Lucerne Festival Academy – Elvetia, 2012).
Publicul meloman va avea parte, vineri, și de reîntâlnirea cu marele violonist Alexandru Tomescu. Artistul este legat de Botoșani prin implicarea sa, dar și a părinților săi, regretatul Andrei Tomescu și Mihaela Tomescu, reprezentanți ai Fundației Remember Enescu București, în educarea elevilor de la Liceul de Artă ”Ștefan Luchian”, în desfășurarea acțiunilor de tip Master Class. Însă în ultima vreme vioara lui Alexandru Tomescu s-a auzit mai des la Mihăileni, acolo artistul a înființat, prin Fundația pe care o conduce, Academia de Muzică și Arte Vizuale „George Enescu”.
În septembrie 2007, Alexandru Tomescu a câștigat dreptul de a cânta la faimoasa vioara Stradivarius Elder - Voicu 1702. Este unul dintre cei mai valoroşi violonişti români căruia statul român i-a încredinţat, care a cântat și pe vioara lui Paganini, și a fost aplaudat în ţară și în lume.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024