Turismul este o ramură care valorifică eficient potențialul economic, istoric și cultural al unei regiuni.
Ștefan cel Mare, fiul lui Bogdan al II-lea, a fost Domnul Moldovei între anii 1457 – 1504. A domnit 47 de ani, durată care nu a mai fost egalată în istoria Moldovei. În timpul său a dus lupte împotriva mai multor vecini, cum ar fi Imperiul Otoman, Regatul Poloniei și Regatul Ungariei.
Biserici și mănăstiri construite în timpul domniei sale sunt astăzi pe lista locurilor din patrimoniul mondial.
Astfel, Ștefan cel Mare este considerat a fi o personalitate marcantă a istoriei României, fiind înzestrat cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar.
Pe parcursul domniei a dus peste 40 de războaie și bătălii, majoritatea victorioase. A fost, de asemenea, un mare sprijinitor al culturii și al bisericii, ctitorind un număr impresionant de Mănăstiri și Biserici.
Pentru aceste merite a fost canonizat de Biserica Ortodoxă – Română, cu numele de “Stefan cel Mare și Sfânt”, la 20 iunie 1992.
În 2019, Republica Moldova și România au creat în comun ruta transfrontalieră „Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, ce cuprinde obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului, legate istoric de numele Marelui Domnitor.
Așadar, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” este dezvoltată de Agenția pentru Investiții din Republica Moldova și Ministerul Turismului din România. Aceasta a fost creată ca rezultat al Acordului dintre România și Republica Moldova, semnat în 2018, privind colaborarea pentru promovarea turismului.
Ruta, care cuprinde obiective turistice tematice pe teritoriul Republicii Moldova și al României, s-ar putea extinde și în Ucraina. Mai multe posibilități de promovare și internaționalizare au fost discutate în cadrul unui forum dedicat, desfășurat în data de 17 decembrie 2020. Evenimentul, organizat de Agenția de Investiții a avut loc în format hibrid (fizic și online), întrunind reprezentanți din Republica Moldova, România și Ucraina.
Prima rută transfrontalieră din regiune, „Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt” (creată în 2019), cuprinde 29 de obiective turistice de pe ambele maluri ale Prutului. Proiectul a fost dezvoltat în contextul în care Agenția de Investiții este un important partener de dezvoltare a sectorului turistic, creând platforme de promovare și susținere a acestuia .
Mai mult, ruta cultural-turistică „Voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt” parcurge circa 2000 km şi străbate 18 localităţi din România, 11 localităţi din Republica Moldova şi 13 domenii viticole, oferind astfel turiştilor o lecţie de istorie şi de spiritualitate, prin intermediul obiectivelor turistice reprezentate de Mănăstirile ctitorite de voievod (Putna, Pătrăuți, Voroneț, Volovăț, Reuseni, Sfântul Ilie, Dobrovăț, Sfântul Nicolae Domnesc, Hârlău, Sfântul Nicolae Popăuți, Cuvioasa Parascheva, Biserica “Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul”, Biserica “Adormirea Maicii Domnului” din Borzești-Bacău, Căpriana, etc…), cetăţile fortificate (Suceava, Soroca, Neamț, Tighina), hrubele (podgorii și beciuri domneşti) vechi (Cotnari, Mileștii Mici, Cricova, Purcari, Panciu-Odobești etc…), a căror continuitate s-a păstrat până în zilele noastre şi, nu în ultimul rând, a muzeelor în cadrul cărora sunt organizate expoziţii cu vestigii din timpul domniei Voievodului “Ştefan cel Mare şi Sfânt” (Muzeul viei și vinului din Hârlău și Muzeul lui Ștefan cel Mare din Vaslui, Muzeul de Istorie și Etnografie din Mereni).
De asemenea, pe lângă atracţiile de bază, traseul este completat de alte 80 de locuri adiţionale, 34 din Republica Moldova şi 46 din România, care oferă turiştilor o experienţă diversificată: gastronomică, oenoturistică, de aventură etc.
Pentru a fi considerată internaţională, Ruta cultural-turistică „Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt” trebuie să traverseze trei state, de aceea extinderea traseului în Ucraina este un pas firesc de promovare şi internaţionalizare a rutei.
Așadar, turiștii pot selecta locurile pe care își doresc să le viziteze, în funcție de preferințe și să-și creeze propriul traseu pe platforma oficială www.stephenthegreat.travel. Tot aici, doritorii pot afla mai multe informații despre fiecare obiectiv în parte, platforma fiind disponibilă atât în limba română, cât și în engleză.
În funcție de evoluția proiectului, site-ul va fi ajustat și completat cu noi atracții turistice.
„Ruta «Voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt» pare să fie foarte promițătoare, bazată pe cultură, tradiții și istorie. De asemenea, ne bucură faptul că guvernele României, Republicii Moldova și Ucrainei sunt interesate de cooperare în acest sens” , a precizat Stefano Dominioni, Director, Institutul European al Rutelor Culturale, al Consiliului Europei.
Turismul este o ramură care valorifică eficient potențialul economic, istoric și cultural al unei regiuni.
Orice obiectiv turistic are nevoie de un narativ, iar Ștefan cel Mare și Sfânt a fost o personalitate uriașă de anvergură mondială, care reprezintă încă un reper moral și istoric de necontestat”, a precizat Daniel Ioniță, ambasadorul României la Chișinău. (Sursa: CNIPT Botoșani, natura.md ; infoprut.ro)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Polițiștii de la Botoșani împânzesc străzile în minivacanță, sunt vizate și alte locuri – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Declarația zilei 24 ianuarie 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 24, 2025
Gabriela Erdic
Jan 24, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 23, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile