Unele dintre bancnotele care circulă pe piața românească nu vor mai putea fi folosite pentru a face tranzacții, anunță Banca Națională a României.
Cei care încă le au în portofele sau în casă trebuie să scape cât mai repede de ele, în caz contrar acestea vor deveni inutile. Care sunt bancnotele care vor fi scoase din circulație în perioada următoare.
Bancnotele care circulă pe piața românească sunt unele dintre cele mai rezistente din lume. Sunt făcute din plastic, nu din hârtie, ceea ce le face mai durabile și mai greu de falsificat. Cu toate acestea, se întâmplă de multe ori ca unele bancnote, din cauză că sunt utilizate intens, să se rupă, să se deterioreze sau să se decoloreze.
Ele continuă să circule, fiind folosite pentru plăți și pentru a fi oferite drept rest, însă acest lucru nu se va mai întâmpla pentru mult timp. Comercianții au dreptul să refuze să primească o bancnotă deteriorată, așa că românii trebuie să scape de ele cât mai repede.
Bancnotele care au anumite defecte pot fi schimbate numai în incinta sediilor Băncii Naționale a României. Pentru ca bancnotele sau monedele să poată fi schimbate cu unele cu aceeași valoare, dar fără defecte, acestea trebuie să conțină toate elementele de identificare. Dacă lipsește o bucată prea mare din bancnotă, aceasta nu va putea fi schimbată.
Potrivit unui comunicat al BNR, în categoria bancnote deteriorate intră: cele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, cele rupte și lipite, cele care s-au micșorat din cauza expunerii la căldură, cele care au fost arse în proporție de maximul 40%, cele care sunt mâzgălite sau scrise, cele care sunt pătate de cerneală.
„În categoria Bancnote deteriorate se încadrează următoarele tipuri de însemne monetare:
a) bancnotele cărora le lipsește maximum 40% din suprafață, prin tăiere, decupare, rupere etc., dar la care elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție;
b) bancnotele obținute prin lipirea mai multor fragmente ale aceleiași bancnote și care prin reconstituire formează minimum 60% din suprafață, iar elementul de identificare este complet și lizibil, cel puțin într-o singură poziție;
c) bancnotele la care, prin expunere la o sursă de căldură, dimensiunile inițiale s-au micșorat prin contractare şi încrețire, dar nu prezintă lipsuri din suprafață, iar elementul de identificare este vizibil, în ambele poziții;
d) bancnotele care prezintă lipsă din suprafața de maximum 40%, prin ardere în urma expunerii la o sursă de căldură, iar fragmentul rămas are dimensiunile inițiale micșorate prin contractare şi încrețire şi la care elementul de identificare este vizibil parțial sau în totalitate, în ambele poziţii, şi lizibil, cel puţin într-o poziţie;
e) bancnotele care au suprafața întreagă, dar sunt inscripționate cu desene sau cuvinte lizibile în spectrul ultraviolet, pătate sau impregnate cu substanțe speciale, rezultate din folosirea acestora de către instituțiile specializate ale statului în scopuri bine justificate, cum ar fi în vederea desfășurării anchetelor sau organizării unor flagrante de către organele de urmărire penală etc.;
f) bancnotele maculate cu cerneală ca urmare a activării dispozitivelor antifurt pentru protejarea numerarului în tranzit, dar care au suprafața întreagă şi elementul de identificare este complet și vizibil, în ambele poziții, şi este lizibil, cel puțin într-o poziție.
Bancnotele deteriorate se schimbă şi se plătesc cu 100% din valoarea nominală”, se arată în normele impuse de BNR referitoare la aceste bancnote, potrivit ego.ro.
(Foto: ego.ro)
CLIPUL ZILEI: Mesajul primarului Cosmin Andrei la Zilele Eminescu
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
S-a cerut DEMISIA prefectului la protestul MAI - LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile