Botoșăneanul continuă seria interviurilor cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Astăzi este rândul social-democratului Cosmin Andrei, care candidează pentru prima dată la postul de edil șef după două mandate de viceprimar. Reamintim că, în funcție și de disponibilitatea aspiranților la această funcție, vom încerca să realizăm interviuri cu toți cei care își doresc postul, în ordinea în care vor fi trecuți pe buletinele de vot.
- D-le viceprimar Andrei, voiam în primul să vă întreb de ce candidați pentru funcția de primar?
- Candidez pentru siguranța unui trai mai bun în Botoșani, pentru că pot să ofer botoșănenilor mai mult decât au primit în această perioadă, am expertiza necesară și determinarea suficientă să fac acest lucru.
- Și cum oferiți dvs. traiul acesta mai bun?
- Prin determinarea pe care o am să duc la îndeplinire proiectele pe care le merită Botoșaniul, să acord siguranță părinților că știu care sunt condițiile pentru începerea unui an școlar, aici unde municipalitatea trebuia să se implice, să asigure mai ales în această pandemie cadrul necesar ca să știm că avem copii care vor ajunge la școală fără riscul de a se infecta, trebuie să facem teste pentru copii, pentru cadre didactice. Este doar un aspect în ceea ce privește actualitățile pe care le trăim. Avem nevoie de infrastructură, știu cum trebuie să facem acest lucru. Municipiul Botoșani este deficitar la acest capitol, avem 60 de kilometri de străzi neasfaltate. Astăzi, în municipiul Botoșani! Cu drumuri de pământ sau pietruite. Avem o infrastructură de canalizare care în tot orașul, din ceea ce mi-au spus botoșănenii, este construită foarte prost sau nu a fost reabilitată și aici se poate implica și municipalitatea, fiind acționar la SC Nova Apaserv SA.
- Acționar minoritar, n-are putere de decizie.
- N-are putere de decizie, dar poate face o majorare de capital pentru rezolvarea acestei probleme și realizarea infrastructurii. Vă dau un exemplu: pentru locuințele, pentru alte investiții care s-au făcut prin Guvernul României, municipalitatea a realizat partea de infrastructură în ceea ce privește canalizarea și apoi a fost transferată către SC Nova Apaserv SA. La fel se poate face și în alte situații.
- Ați vorbit de drumuri fără pământ, de școlile care ar fi trebuit să fie mai pregătite sau mai ajutate de către municipalitate în perspectiva deschiderii noului an școlar, dar când reproșați aceste lucruri, nu vi le reproșați practic și dvs.? Aveți aproape opt ani de ”vice-primărie”.
- În toată această perioadă am lucrat sub autoritatea primarilor în funcție și am primit...
- Unul v-a fost coleg de partid...
- A fost chiar coleg de partid. Am primit atribuții limitate în ceea ce privește gestiunea domeniilor pe care le are Primăria în administrare. Tot timpul primarul a fost cel care a decis și am avut atribuții în ceea ce privește spațiile verzi, gestiunea câinilor comunitari, întreținerea pajiștilor, lucruri derizorii pentru municipiul Botoșani. Nu am avut în coordonare directă niciodată direcția de dezvoltare, acolo unde se pot face proiecte de anvergură, pentru că sunt convins că botoșănenii așteaptă de la un primar lucruri importante, investiții mari, nu să schimbe table de șah în parcul Mihai Eminescu, nu să taie buruienile din cimitir.
- Am spus că aveți aproape două mandate de viceprimar fiindcă în unul ați avut o întrerupere de aproape un an de zile.
- Patru luni.
- Ei, acum și cu perioada aceasta de stare de alertă, de urgență, aveți aproape opt ani. Spuneți-ne câte o realizare din primul mandat și din al doilea mandat de viceprimar.
- Din primul mandat aș putea să nominalizez rezolvarea problemei câinilor comunitari, am construit un padoc și am schimbat abordarea în ceea ce privește câinii pe care îi aveam pe străzi și care creau probleme botoșănenilor. În cel de-al doilea mandat, am primit o singură atribuție în ceea ce privește Stadionul Municipal și aici am depus documentele la Compania Națională de Investiții. Am depus un proiect pentru stații de alimentare pentru mașini electrice, care este de asemenea în evaluare, am realizat o serie de aplicații informatice pentru debirocratizarea Primăriei. Cea mai de succes este ”Botoșani City Report”, o aplicație pentru telefoane mobile prin care botoșănenii pot ține legătura cu noi.
- Ați avut majoritatea patru ani în Consiliul Local, ce ați făcut cu ea?
- Am aprobat toate proiectele pe care le-a propus dl. primar.
- Dl. Primar spune cu totul altceva. Și nu doar d-lui, ci chiar tot grupul PNL de consilieri locali spune exact invers față de ceea ce afirmați dvs.
- Este o marotă pe care o folosește dl primar pentru a-și justifica nerealizările administrative. În acest sens am făcut o centralizare a tuturor hotărârilor de Consiliu Local din acest mandat, în număr de 1.400. Am într-un document pe care îl voi pune la dispoziție după aceste interviu aceste hotărâri și maniera în care s-au votat în Consiliul Local, care a fost votul PNL, care a fost votul PSD, pentru că sunt doar cele două partide prezente în CL și pot demonstra. Și îi solicit d-lui primar să nominalizeze punctual care sunt hotărârile pe care noi le-am respins pentru că nu a venit cu soluții pentru Teatrul Mihai Eminescu pe care să le respingă plenul municipal, nu a venit cu lucrări de anvergură care să fie respinse, folosește această scuză și după trei mandate vine în campania electorală cu promisiunile pe care nu le-a realizat și le pune din nou pe tapet.
- Vă spun eu două sau chiar trei proiecte care au fost respinse de grupul consilierilor PSD: unul privind construcția unui bloc într-o zonă relativ centrală și după aceea au mai fost niște repartizări de spații pentru partidele politice, pentru USR dacă îmi amintesc bine și chiar pentru PMP, care au fost respinse prin votul consilierilor PSD.
- Discutăm despre ceea ce așteaptă botoșănenii: proiecte de anvergură, de infrastructură, proiecte care să privească sănătatea botoșănenilor, sistemul educațional. Dacă un privat a venit și a făcut o propunere în ceea ce privește realizarea unui obiectiv, dl Flutur nu se poate prevala de acest vot din Consiliul Local ca să spună că nu a făcut pentru botoșăneni. Pentru că în acest mandat nu are nici o lucrare de investiții finalizată. Ne-a mai propus, de asemenea, repartiția unor spații pentru partide politice, în situația în care d-lui nu respectă astăzi legea. PNL deține două spații, proprietatea municipalității, pe când legea spune «un singur spațiu».
- Și PSD are două spații: are fosta Casă a Căsătoriilor și are un spațiu în Centrul Vechi, cam părăsit ce-i drept.
- Acum vă spun. În urma fuziunii dintre PDL și PNL ei au rămas cu cele două spații, unul trebuia pus la dispoziția municipalității, predat. Și noi am afirmat că putem oferi acel spațiu altui partid politic. În ceea ce privește spațiile PSD, acestea sunt în proprietate, deci nu suntem sub incidența legii și deci nu stăm în spații ale municipalității, suntem proprietari pe acele spații.
- Trebuie să vă mărturisesc că mă așteptam din partea candidatului Cosmin Andrei să vină cu un program, pe vremuri i se zicea platformă-program, dar un program pentru următorii patru ani. Am văzut nenumărate critici la adresa primarului în funcție, până la urmă botoșănenii vor decide dacă sunt justificate sau nu, dar din programul dvs. n-am văzut decât ieri sau alaltăieri acel plan pentru zonele periferice. Nu este cam puțin?
- Este începutul prezentării acestui program, în perioada viitoare voi prezenta o serie de măsuri pe care primarul general al capitalei, Gabriela Firea, le-a implementat cu succes. Și dovada acestui succes îl reprezintă cei 150.000 de bucureșteni care au beneficiat de toate proiectele d-nei primar Gabriela Firea, pe care intenționez să le implementez și la Botoșani. Avem sprijin pentru tinerii căsătoriți, propun sprijin pentru copiii care sunt în situații defavorizate și pot fi ajutați, avem vouchere pentru femeile însărcinate, sprijin pentru cuplurile...
- Astea sunt mai mult proiecte pe latura socială. Dvs. ați spus că un primar trebuie să vină cu proiecte de anvergură, de infrastructură, care să aducă dezvoltarea orașului. Din astea aș fi vrut să aud.
- Proiectele de infrastructură privesc în primul rând asfaltarea străzilor. Așa cum v-am zis, îmi doresc la Botoșani un oraș la periferie la fel ca în centru, cu străzi asfaltate.
- Bani de unde? Nu știu, eu bănuiesc că, dacă ar fi fost bani în Primărie, ar fi asfaltat orice primar, nu cred că ar exista un primar care să aibă bani și să nu facă aceste asfaltări.
- Bani au fost la Primăria Botoșani, dovadă stau execuțiile financiare la sfârșit de an, acolo unde dl Flutur trebuia să spună câți bani a avut și cât a cheltuit, iar aceste execuții financiare nu au trecut de 30%. Cu alte cuvinte, din ceea ce și-a propus d-lui, a realizat doar 30% și banii s-au raportat pe anii financiari următori. Dincolo de buget local, avem posibilitatea accesării fondurilor europene sau posibilitatea construirii și asfaltării străzilor cu bani de la Guvernul României, așa cum se face astăzi Drumul Tătarilor, care este un proiect finanțat de către Guvernul PSD. Deci sunt trei surse principale de finanțare pentru infrastructură pe care le putem aborda, nu banii sau mai bine spus lipsa lor reprezintă o problemă.
- Dar care este problema atunci?
- Determinarea să fie un primar în mijlocul botoșănenilor, să fie interesat. Dl primar a lipsit patru ani din mijlocul botoșănenilor, nu l-a interesat, a stat ascuns în birou, nu a venit cu nici un proiect de anvergură și iată dovada după patru ani: vine cu aceleași promisiuni pe care le-a făcut acum patru ani.
- Dacă aș fi rău, aș putea spune că dvs. nu ați stat în birou, ați umblat prin oraș, dar care este rezultatul?
- Am avut o serie de propuneri în Consiliul Local, acolo unde avem posibilitatea de a face proiecte de hotărâre și am propus asfaltarea unor străzi, pentru că tot vorbeam de infrastructură. Ei bine, nu s-a făcut nimic din ceea ce am propus noi.
- S-a făcut, că s-au asfaltat niște străzi pe care locuiesc consilieri locali PSD.
- Acele străzi au fost reabilitate, cu alte cuvinte era asfalt și s-a înlocuit asfaltul pentru că era foarte simplu pe un contract multianual pe care îl aveam. Dar eu vorbesc de străzi care în acest moment sunt pietruite sau nici măcar nu sunt cu piatră pe ele, sunt de pământ Am propus spre finanțare strada Iuliu Maniu trei ani, am alocat 1 milion de lei pentru tronsonul neasfaltat și iată astăzi Iuliu Maniu, la sfârșit de mandat, nu este asfaltat. Am avut bani în buget, a fost aprobat, trebuia doar organizată licitație. Este doar una dintre propuneri, dar am avut și alte străzi propuse spre finanțare. Am propus o serie de programe și am alocat bani, dar cel care trebuie să ducă la îndeplinire hotărârile de Consiliu Local este primarul prin aparatul de specialitate. Nu numai că nu le-a dus la îndeplinire, dar nici măcar nu a delegat sarcinile ca cei doi viceprimari să poată duce la îndeplinire cele aprobate în CL.
- Apropos de sarcini, dvs. ce mai faceți acum prin Primărie?
- Semnez documentele care sunt la mapă și este o activitate uzuală. Am audiențe cu cetățenii, primesc aceste solicitări atât prin mijloace social media, cât și prin întâlnirile pe care le am în cartiere și îmi fac datoria, comunic aceste lucruri celor din aparatul de specialitate sau direcțiilor Primăriei, Poliției Locale. De exemplu, ultima solicitare a fost către Poliția Locală să patruleze mult mai des decât o face acum în Aleea Călugăreni și în Parcul Tineretului. Mai solicită oamenii dezinsecția în parcuri, acolo unde a trecut vara, am fost cu toții în parcurile municipiului și nu s-a făcut dezinsecție. Nu s-a făcut în zonele verzi din municipiul Botoșani și pentru acest lucru trebuie tras la răspundere primarul pentru că d-lui este cel care coordonează direcția de achiziții, cei care întocmesc referatele, cei care găsesc soluții. Aceasta este doar o parte din activitatea mea.
- Dl Tincu de ce nu mai este pe lista de candidați a PSD-ului la Consiliul Local?
- Am propus botoșănenilor o echipă formată din tineri pentru că s-a spus că trebuie să vină tineri la conducerea acestui oraș. Iată că vin în fața botoșănenilor cu o echipă pe care PSD o propune pentru pozițiile eligibile formată din tineri specialiști. Sunt tineri cu care am lucrat în PSD și cu care sunt convins că voi face echipă bună și voi avea proiecte de succes.
- Ce faceți anul acesta pe 28 septembrie?
- Pe 28 septembrie mă apuc de treabă.
- În calitate de... ?
- În calitate de primar.
- Și care ar fi primul lucru pe care l-ați face dacă ați deveni primar?
- În primul rând condiții bune pentru învățământul botoșănean, pentru că începe anul școlar și vreau să mă asigur că vor avea copiii noștri în școlile din Botoșani condiții de siguranță.
- Ce o să faceți dacă o să pierdeți aceste alegeri?
- Eu nu am un plan B pentru că nu voi pierde.
- Pe ce vă bazați?
- Pe ceea ce îmi transmit botoșănenii, că s-au săturat de actualul primar și că îmi acordă încrederea pentru un mandat fiindcă sunt determinat și am experiența necesară să fac ceea ce își doresc dumnealor?
- Și ce își doresc botoșănenii? Spuneți-mi două sau trei lucruri și cum le vedeți rezolvarea. Dacă s-ar putea să îmi spuneți într-un minut și ceva.
- În primul rând un primar care să fie în mijlocul lor, să îi asculte, să îi trateze cu respect, să le rezolve problemele din cartiere care privesc gestiunea deșeurilor, infrastructura, sistemul de sănătate și educația.
- Cam asta își doresc botoșănenii, înțeleg.
- Asta își doresc cu precădere, mai sunt și alte aspecte care privesc investițiile din Botoșani, relația cu Primăria în ceea ce privește partea de urbanism, acolo unde documentele sunt eliberate foarte greu și există o birocrație foarte mare. Infrastructură, trafic care să nu fie congestionat, un sistem de sănătate la stat care să fie exact ca la privat, condiții mai bune de locuit la periferie, așa cum sunt în centru pentru că în acest moment cred că avem două orașe: un Botoșani în centru, care a fost tratat cu prioritate, dar avem un alt Botoșani la periferie, unde oamenii au fost uitați.
- Avem un candidat la Primărie care cel puțin public nu și-a nominalizat viceprimarul din propriul partid. Dacă sunteți așa sigur că o să câștigați ar trebui să aveți și majoritatea în Consiliul Local sau să aveți un număr de consilieri care să vă permită propulsarea unui viceprimar.
- Eu îmi doresc să avem doi viceprimari.
- Atunci spuneți-i pe aceștia doi.
- Toți candidații sunt atât de bine pregătiți încât pot fi nominalizați pentru funcția de viceprimar.
Comandat de PARTIDUL SOCIAL DEMOCRAT – ORG. JUD. BOTOȘANI, Realizat de Direct Research SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200019.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
RAPORT HOTĂRÂRI CONSILIUL LOCALANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024