Deschidem astăzi un ciclu de interviuri cu pretendenții la funcția de primar al municipiului Botoșani. Este un demers în premieră pentru presa scrisă botoșăneană prin care încercăm să oferim un spațiu de expune a ideilor și programelor tuturor celor care își doresc să conducă orașul timp de patru ani. Pe cât posibil, în realizarea interviurilor vom încerca să ținem cont de ordinea candidaților pe buletinele de vot, însă aici depindem și de disponibilitatea la dialog a aspiranților la postul de edil șef.
Ca atare, primul politician din serialul ”Vreau primar” este Gheorghe Ciubotaru, expert contabil judiciar, candidat al Partidului Mișcarea Populară.
- D-le Ciubotaru, reveniți cu o candidatură la municipiul Botoșani după 20 de ani. Îmi amintesc că în 2000 ați candidat cu un program intitulat ”ABC pin PNL”.
- Exact!
- Au trecut două decenii de atunci. Ce a rămas nerezolvat în orașul Botoșani din acel program?
- Multe lucruri au rămas nerezolvate, dar hai să vorbim întâi despre cele rezolvate. Atunci am avut viziunea acelui parc Cornișa și l-am scris în programul meu. Mă bucur că s-a realizat.
- Exact acolo voiați să îl faceți și dvs.?
- Nu locul, dar ideea și grandoarea acestui parc de agrement era în ideea și în viziunea liberalilor de atunci. Sigur, eu 21 de ani am fost liberal, mă bucur că tot pe mandatul unui liberal s-a și încheiat acest parc deosebit și a fost dat și în folosință și funcționează și aduce bani bugetului local.
Cât despre lucrurile nerezolvate, tot din programul meu, și atunci vorbeam de drumurile din pământ.
- Sunt cam multe și astăzi.
- Într-adevăr, în ultimul timp prin lozinca ”Facem ce trebuie”, au început administratorii orașului să facă un drum pe ici, pe colo. Nu știu de ce calitate, dar electoral sigur prinde.
Vă arăt programul în care scria despre Teatrul Mihai Eminescu că trebuie renovat. S-a început renovarea, s-au aprobat finanțările, s-au stagnat.
- S-au pierdut, s-au reobținut...
- S-au promis, s-au reobținut, s-ar putea să le și retragă, au niște termene și niște clauza în contractare. Păcat că de atâția ani botoșănenii sunt lipsiți de Teatrul Mihai Eminescu și cred că trebuie rezolvată problema urgent. Așa cum spuneam și cu recuperarea cheltuielilor nelegale făcute acolo.
- Ați afirmat și acest lucru și la acțiunea electorală de sâmbătă. Aveți dubii cu privire la modul în care s-au cheltuit banii acolo?
- Cu siguranță. Am mari dubii. Am cerut un raport despre toate costurile efectuate la teatru începând cu proiectul, care a costat în jur de 600.000 de lei. Știu că acel proiectant nu a mai vrut să îl refacă, dacă tot s-a constatat că a fost greșit, pentru că voia alți bani, ceea ce este absurd la o asemenea sumă la un proiect. De aici plecând și până la cheltuirea banilor cu distrugerea teatrului, într-un cuvânt trebuie clar știute condițiile în care s-au făcut plățile. Era simplu să facă un raport, există o fișă a furnizorilor de investiții, aveau toate plățile acolo de la începutul reparației până astăzi, putea să facă un raport și să spună: am cheltuit atât pentru aia, atât pentru cealaltă, constructorul s-a împotmolit din următoarele motive. De unde au fost banii, din bugetul local, au fost bani europeni?
- Dvs. de la cine ați solicitat această situație?
- Cine poate să facă un raport la zi decât administratorii în funcție? Și avem doi candidați la Primărie care ar fi putut face acest raport fără discuție.
- Ați primit acest raport?
- Nu.
- Dar când l-ați solicitat?
- Exact la lansarea candidaturii, într-o conferință de presă. A scris presa, am mai cerut o dată la o emisiune televizată, am repetat-o la un post de televiziune. Din păcate, nu s-a dorit acest lucru, cu toate că am văzut o fițuică cu realizările primarului Flutur. Din marile realizări am constatat Parcul Cornișa, care să spunem că l-a dat în folosință, nu chiar l-a realizat.
O altă mare nerealizare ar fi legată de autobuzele astea, care dragă Doamne este o victorie inimaginabilă. Autobuzele astea reprezintă o pacoste pentru că au un consum extraordinar de mare, au 50 l/100 km în oraș. Cu nouă curse pe zi al unui autobuz se consum o tonă de combustibil zilnic. Asta ne mai trebuia, o tonă de motorină arsă în Botoșani, care cândva era un oraș verde, care avea tei pe bulevard, în care ieșeai cu plăcere la o plimbare pe bulevard și în parcul Eminescu în mirosul de tei. Puteai socializa, puteai face lucruri frumoase. Ce este rău la aceste autobuze, pe lângă faptul că în stații trepidează cu un câine la vaccin, este faptul că noi le plătim în cinci ani cam 180% și nu sunt ale noastre, deci nu ne rămân nouă.
- Este practic o chirie.
- Păi este un leasing operațional. Cred că trebuia făcut un leasing financiar, care înseamnă cu totul altceva, se făcea schimbul de proprietate și puteam asigura în continuare un transport civilizat, elegant în zona metropolitană, deci în oraș și în afara orașului.
- Deci spuneți că ceea ce a făcut actualul primar nu este în regulă. Cum rezolvați dvs. problema dacă veți deveni primar?
- Aș fi rezolvat-o cu autobuze electrice așa cum s-a rezolvat în țara noastră în multe orașe, cu fonduri europene. E râsul lumii, a ieșit directorul de la SC Eltrans SA și a spus că «bani europeni». Nu sunt bani europeni! Sunt proprietatea unui SRL de apartament din București, vă dau și adresa dacă vreți, e pe Victoriei 8, etajul 1 și are datorii 500 de Isuzu-uri. În bilanțul la 31 decembrie are datorii egale cu valoarea a 500 de Isuzu-uri la prețul de procurare, nu de vânzare. El acum le-a închiriat cu 180%, îi rămân tot lui, le închiriază mai departe și asta înseamnă bani europeni. Nu este nici un ban european, nu este nici un proiect european, este o minciună.
- Proiectul european este cel de reabilitare a căilor de rulare și de dotare a orașului cu tramvaie noi, dar durează câțiva ani implementarea.
- Reprezentantul Eltrans, care ar fi trebuit să știe despre ce este vorba, a mințit populația și a spus că sunt pe bani europeni. Nu! Sunt ale unui SRL care a făcut un împrumut extern, rămâne dator în continuare pentru 500 de Isuzu. Nu a vândut numai Botoșaniului, a vândut și Constanței. Citiți presa din Constanța să vedeți ce spune despre catastrofa asta de autobuz.
- Despre ”catastrofa” din Centrul Vechi poate ar trebui să vorbim pentru că am văzut că aveți un program pentru rezolvarea sau mă rog încercarea de a soluționa această eternă problemă.
- Am vorbit de ”Centrul vechi cu odinioară”, așa se chema postarea mea și am vrut să arăt că problema Centrului vechi nu este una simplă, de a da cu var, de a aduce repede terase și investitori să vândă la terase ceva sau să facă magazine de tot felul. Nu! Ca să poți face o treabă serioasă în Centrul Vechi trebuie să asiguri în primul rând securitatea și siguranța celor care fac business-uri acolo. Dar pentru asta nu trebuie să spui: scoatem romii de aici și îi îngrădim undeva. Aceasta este o prostie, ce a făcut Baia Mare, Oradea și cine a mai făcut. Eu m-am gândit la o chestiune foarte, foarte serioasă: la un proiect european pentru construcția unui cartier nou care să devină un centru cultural, un parc de distracții și agrement în zona opusă actualului parc, cu specific romani, cu activități tradiționale, cu un muzeu pentru această etnie care n-a dus-o ușor. Cine crede că au dus-o ușor... Păi romii au fost robi, au fost legați cu lanțul de pământ.
Noi trebuie să vedem de unde au plecat, cu ce cultură – și au o cultură proprie dezvoltată acolo unde au fost – și trebuie să le creăm condiții. E foarte simplu, nu facem ce este în Parcul Tineretului, nu facem blocuri cu nu știu câte etaje pentru ei. Trebuie locuințe cu un singur nivel, care să le asigure un spațiu suficient în care să și desfășoare toate meseriile lor, că au începând de la potcovărie până la olărit, argintării și câte și mai câte meserii au și să facem un lucru frumos în care să aibă și sală de conferințe, tot ce trebuie. Romii, când or avea ceva de făcut, să vină cu drag în Botoșani într-un cartier frumos, elegant, cu reguli și cu plăcere din partea lor în așa fel încât și cei din Parul Tineretului și cei din Centrul Vechi să vrea să locuiască acolo și să își dezvolte activități lucrative din care să își câștige și existența. Eu m-am gândit la un 20 de hectare că se poate face.
- Dar are municipalitatea 20 de hectare? Ca să faci un proiect european trebuie să fii proprietar pe terenul respectiv.
- Municipalitatea, la momentul de față, are în jur de 56 de hectare agricol.
- Compact?
- Nu e compact, dar acolo unde spun eu are în jur de 20 de hectare.
- La Rediu?
- La Rediu, pe stânga, vis-a-vis de păduri și mai are și pe dreapta, unde se poate reabilita locul unde a fost groapa de gunoi, cum s-a reabilitat și unde s-a făcut Alfa Land, poate știți că acolo a fost groapa de gunoi.
- Da, da, în anii 80.
- Deci se poate orice. Trebuie voință politică, trebuie muncă și trebuie restructurarea Primăriei, să facem trei direcții care să se ocupe numai de proiecte. Întinerite aceste proiecte cu oameni noi, tineri, care știu limba engleză, care vin pregătiți din facultăți. Poți colabora chiar cu universitățile care lucrează cu fondurile europene și cu siguranță acest proiect se va face. Poate nu de către mine, dacă nu o să ies eu primar, dar sper să ies.
- Marea problemă a Centrului Vechi știți care este? Că se vorbește despre Centrul Vechi doar la patru ani de zile, când sunt alegeri. Noi avem redacția Botoșăneanul aici de cinci ani și jumătate și eu nu văd picior de politician, nu cu lunile, cu anii, dar toată lumea vorbește despre Centrul Vechi. Bașca, acum în Consiliul Local se discută foarte mult despre această investiție din spatele Bisericii Uspenia și vorbesc despre această investiție niște oameni pe care nu i-am văzut niciodată în Centrul Vechi.
- Despre Centrul Vechi orice politician ar spune lucruri frumoase. I-am văzut chiar și acum pe ăștia cu ”faptele concrete”: «să redăm Centrul Vechi botoșănenilor». Păi Centrul vechi a fost aici, în Botoșani, tot timpul, nu l-a luat nimeni, numai că un edil ar fi trebuit să spună: «hai să facem ceva în Centrul Vechi». Și atunci se găsea cred și soluția aceasta, de a face ceva și pentru romi pentru că romii sunt tot români, sunt cetățeni cu o cultură și cu o experiență de viață aparte și trebuie să le respecți tradițiile și să îi duci într-un mediu în care să se simtă bine și să își câștige și existența cinstit.
- Am văzut că ați făcut un calcul în calitatea dvs. de economist cu experiență și v-a ieșit că unii botoșăneni plătesc 130 de lei pe an pentru un loc de parcare, iar alții 6.200 lei pe an (concesionarea unui loc de către o persoană fizică, respectiv plata cu ora, totul calculat anual – n.r.). Ce aveți de gând să faceți: să ieftiniți, să scumpiți?
- Am și scris: consultație publică pentru aplicația ”Am parcat”. În orașele mari și în orașele din Europa există această aplicație, cu telefonul ți-ai achitat parcarea în orice loc liber. Noi în momentul de față avem 7.000 de parcări, uninominale să le spunem așa, contractate pe 100 de lei pe an. Pe an, rețineți! Deci, pentru două pachete de țigări, locul acela este al tău. Nu se poate așa ceva! Unde trăim? Ce facem cu ceilalți 50.000 de oameni care au mașini? Nu au unde parca. Deci, dacă eu mă duc la tine și totul este rezervat, chiar dacă sunt plecați la țară sau în concediu, eu n-am voie să parchez ca să stau la tine o oră să beau o cafea. E corect? Nu-i corect! Vrei rezultate! Aplicația aceasta ar rezolva problema. De ce? Oricine parchează oriunde este loc liber. Plus că ar trebui rezolvată și problema parcărilor și numeric.
- Și cum egalizăm prețurile, diferența aceasta de la 130 la 6.200 de lei?
- Deci aplicația rezolvă problema pentru că nu mai este o parcare pe an, ca să faci o comparație între 120 și 6.000, este o parcare pe moment. Oriunde ai parcat, ai plătit. Peste tot este loc public.
- Am înțeles, dar poate că ar trebui să discutăm și despre acele garaje concesionate de prin anii 90 pe o sumă modică, jignitoare și în care oamenii nu își prea lasă mașinile. Au devenit un fel de boxe, de depozite și oamenii de fapt își lasă mașinile în fața lor.
- Și acolo au boxe, au reparații.
- La problema aceasta a garajelor v-ați gândit? Ocupă și foarte mult spațiu, sunt și insalubre, au fost și o mulțime de incendii produse.
- Dar cum arată?! Nu puneți problema cum arată? Deci arhitecții aceștia ai noștri când au dat autorizații de construcție nu s-au gândit cum arată?
- Mie îmi amintesc de Auschwitz-Birkenau când le văd.
- Ați fost acolo?
- Am fost în 2016, am scris și un reportaj de la fața locului.
- Cred că în 2016-2017 am fost și eu. Deci, în primul rând nu arată bine. În al doilea rând acolo s-ar putea face și altceva, chiar dacă sunt proprietate. Cum le-am vândut terenurile le putem și răscumpăra.
- Chiar n-au fost vândute, au fost concesionate în mare parte.
- Foarte multe sunt proprietate. La un moment dat au fost vândute de primărie pe te miri ce și oamenii atunci și-au făcut și beciuri acolo și cramă și tot ce vrei, de asta nu mai intră mașinile acolo.
- Să trecem puțin la partea politică. Văd două probleme pe care le-ar putea avea candidatura dvs. Una ar fi aceea că PMP-ul îl are ca lider ”de facto” pe Traian Băsescu, care nu a fost niciodată iubit la Botoșani. Adică PMP-ul, cu excepția alegerilor de anul trecut când s-a dus undeva la 7%, la Botoșani, indiferent pe cine a avut președinte, a avut undeva la 2-3%. Cum faceți dvs. să creșteți procentul acesta?
- Eu am făcut un sondaj înainte de începerea campaniei electorale, deci în prima zi de campanie știam exact rezultatul sondajului. Sondajul l-am făcut personal cu o echipă care a cules datele din șapte cartiere, am mers pe 104 chestionare și am făcut un sondaj să vedem cum stă și partidul și Gheorghe Ciubotaru. Stau surprinzător de bine, oamenii și-au amintit de ceea ce am propus eu în anul 2000, băieții aceia tineri și frumoși care au fost vreo 5.000 la Casa Sindicatelor, vreo 7.000 pe stadion, când am lansat candidaturile și i-am adus pe N5, pe Moromeții, pe Sweet Kiss și niște formații de hip-hop care erau în vogă pentru tineri. Tinerii aceia n-au votat atunci, nu au fost la vot pentru că nu puteau să meargă la vot pentru că nu aveau 18 ani, dar acum tinerii aceia au 35 de ani, au familii.
- Și le mai plac lor Sweet Kiss, hip-hop și Moromeții?
- Cu siguranță că muzica hip-hop le-a rămas în amintire. Și copilăria și anii de liceu tot timpul îi ții minte și cred că o bună pate din electoratul meu este în segmentul acesta de vârstă, 34 – 40 de ani. Un alt segment sunt înțelepții orașului și cred că un înțelept în fruntea orașului le-ar prinde bine pentru că aș face ”Consiliul Înțelepților” și aș conduce orașul împreună cu ei. Din fiecare carter o să am una-două persoane trecute prin viață, cu experiență. Înțelept nu înseamnă neapărat cu părul alb ca mine, poate să însemne și mai tânăr. Și cred că, cu acest Consiliu al Înțelepților, care se va întâlni lunar, bilunar sau o dată la două luni, vom descoperi toate probleme din toate colțurile orașului și atunci venim cu proiecte clare în Consiliul Local, iar în Consiliul Local vom veni și cu ei în bănci și să vedem dacă nu o să se aprobe lucrurile care trebuie făcute în orașul Botoșani.
Și politic, am spus-o dintotdeauna: eu am fost 21 de ani membru PNL.
- Asta voiam să vă întreb: nu credeți că riscați să vi se pună eticheta de traseist. Pentru că, atunci ați candidat pentru PNL, apoi ați fost la PP-DD, apoi ați avut o tentativă sau nu știu cum să-i spun de a prelua la un moment dat Partidul Conservator...
- Atât, dar n-am avut...
- Și acum sunteți la PMP. Nu știu dacă ați fost membru PDL.
- N-am fost membru PDL, dar am activat în cadrul PDL-ului într-o perioadă, vicepreședinte al comisiei națională de politică externă și drepturi cetățenești.
- Aici avem nevoie de un răspuns de 40 de secunde că se termină interviul.
- Imediat. Am fost liberal 21 de ani. Și secretar general opt ani, și vicepreședinte opt ani și chiar președinte o perioadă și președintele comisiei de cenzori. Am plecat din această poziție pentru că nu eu sunt traseistul, partidul a devenit traseist. Uitați-vă la PNL dacă nu este traseist: s-a unit cu ApR-ul la un moment dat, care venea din FSN, s-a unit cu PSD-ul, cu care a făcut USL.
- Aceea mi s-a părut cea mai sinistră construcție politică de după 89.
- Am scriu și eu un articol așa și atunci am ajuns la întrebarea: sunt de Dreapta sau de Stânga? Pentru că la un moment dat erau în ALDE european și într-o noapte Crin Antonescu s-a dus la Partidul Popular European. Deci unde sunt ei? Cine este traseistul: eu, Gheorghe Ciubotaru sau ei?
Comandat de PARTIDUL MIȘCAREA POPULARĂ – ORG. JUD. BOTOȘANI, realizat de SC Savin Consulting Press SRL, Cod unic de identificare mandatar financiar 21200020
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Gabriela Erdic
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Împreună pentru un Viitor Mai Bun
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Grup de tineri adunat în fața unui magazin din Centrul Istoric: Unul dintre ei consuma alcool
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024