Botoșaniul are 13 candidații la funcția de primar, dintre care numai doi sunt femei. Iar pretendenta ALDE la postul de edil-șef a intrat în cursă după retragerea persoanei nominalizate inițial de partid. Astfel, după un mandat de deputat și după câteva scurte perioade în care a fost consilier județean și directorul cancelariei prefectului, Roxana Țurcanu se află în față celei mai mari provocări din cariera sa politică.
Și dintre pretendenții intervievați de Botoșăneanul este singura care recunoaște care nu se vede câștigătoare și care recunoaște că se gândește și la o altă funcție în afară de cea de primar.
- Ați ajuns candidată la Primărie după o conjunctură, retragerea lui Lucian Borfotină. Care era planul dvs. inițial pentru aceste alegeri?
- Pentru alegerile locale nu am avut niciun plan. Ținta mea erau parlamentarele, de asta am stat liniștită și relaxată până la momentul retragerii lui Lucian Borfotină și în momentul acela s-a terminat liniștea mea pentru că nimeni nu a vrut să-și asume această candidatură. Iar eu în calitate de președinte de partid am considerat că este corect să-mi asum candidatura
- Apropos de asumare, îmi amintesc de faptul că în momentul în care v-ați anunțat candidatura ați spus ceva de genul că: sunt mai bărbată decât toți bărbații din ALDE.
- Sunt cea mai bărbată din toți bărbații din partid.
- Da, cam așa ceva... cum de lipsesc bărbații din acest partid?
- Nu lipsesc bărbații din acest partid, dar sunt mai puțin curajoși.
- S-a discutat atunci în partid, au fost membri care și-au exprimat intenția de a candida sau doar dvs. ați venit cu această dorință?
- După retragerea candidatului s-a întrunit Biroul Politic Teritorial, s-a discutat despre altă persoană care să candideze, au fost persoane care din momentul anunțării, acum opt luni de zile spuneau: de ce să îl aducem pe Borfotină, când o avem pe doamna și poate candida? Da, unii colegi poate și-au dorit să candideze, dar nu au avut curaj. Pentru că, cel care a candidat în 2016 din partea ALDE a avut o altfel de campanie, nu la fel ca a mea. Eu umblu pe străzi. El... a încercat să atragă altfel alegătorii.
- A alergat atunci cu un maratonist, dacă îmi amintesc bine, ca principală acțiune de campanie electorală. Dar, cât a fost o chestiune naturală și cât una provocată în această retragere a lui Lucian Borfotină?
- Nu știu ce să spun, dar eu nu l-am văzut niciodată candidat ALDE. Adică eu îl cunosc foarte bine pe directorul de campanie al ALDE și Lucian Borfotină nu se plia pe această strategie.
- Nu ați avut o discuție mai devreme dacă ați simțit acest lucru?
- Eu personal nu am avut, dar colegii mei au avut. Atât vicepreședintele care se ocupă de organizare, secretarul coordonator, candidatul la Consiliul Județean, tot au avut discuții. Și în cele din urmă ne-am trezit că peste noapte s-a răzgândit.
- Da, până la urmă tot răul spre bine. Am văzut că mergeți foarte mult pe la periferia orașului, este o temă foarte abordată în această campanie electorală, dar mai puțin prin centru, prin cartierele de blocuri.
- Urmează, este o etapă din campanie în care urmează să trecem și prin aceste cartiere de blocuri. Voi începe tot așa, din zonele mai defavorizate, Parcul Tineretului, Împărat Traian, Grivița, zone unde sunt foarte mulți copii, dar lipsesc cu desăvârșire spațiile verzi, parcurile de joacă, un teren de fotbal. Este acel teren de fotbal la Școala 8, dar vă dați seama că nu oricine poate intra în curtea școlii să joace fotbal. Iar pentru băieți în general, fotbalul e viața lor, cum a spus un copil la ANL Cișmea: „dacă ne-ați face aici în cartier un teren de fotbal, știți doamnă, fotbalul e viața mea”. Și peste tot unde mă duc, copiii joacă fotbal, în fața mașinilor, pe trotuare, unde găsesc și ei.
- La unii fotbalul e viața lor, la alții politica e viața lor. Ce vă spun oamenii de la periferii? Este o temă de campanie, a fost la fiecare patru ani, avem o mulțime de străzi neasfaltate, fără gaz, unele nu au nici chiar canalizare. Nu știu, mai au puterea acei oameni să stea să asculte politicienii când vin în campanie?
- Prima dată: „Aaa, dar noi nu mai credem pe nimeni, nu mai cred, nu mai vreau să aud”. Le spun: da, dar uitați, aici dvs. nu beneficiați de nimic – Dacă au venit și acum 4 ani și ne-au promis... – D-le, eu nu vă promit pentru că în momentul acesta eu nici nu sunt în Primărie, nici nu sunt consilier local. Dar, în condițiile în care voi ajunge în cadrul Primăriei, voi ocupa o funcție de decizie, voi face în așa fel încât fiecare să fie mulțumit. Dacă nu reușesc să îi asfaltez omului, să îi aduc apă sau iluminat public, măcar pot să-i reduc impozitul. Pentru că nu poate să plătească cel care nu are nimic același impozit cu o persoană care locuiește în centrul orașului.
- Bine, în principiu există un impozit diferențiat în funcție de zona în care locuiești în Botoșani, cu cât ești mai spre centru cu atât impozitul este mai mare...
- Este mai mare, dar să știți că oamenii care locuiesc în zona de periferie și nu au nimic, chiar plătesc un impozit mare. Adică să nu ai nici asfalt, să nu ai nici canalizare, să nu ai nici iluminat public, să nu ai nici apă. Deci, am fost într-o zonă unde nu au apă, mi-au spus clar: Nu pot folosi apa. Cumpără bidoane de apă pentru consum pentru că apa pe care o au nici măcar nu o pot folosi pentru udat în grădină. Nici apa din fântână nu este bună în zona aia.
- Apropos de acest subiect, v-ați exprimat la un moment dat nemulțumirea față de faptul că unul dintre candidați v-ar plagia programul, sau mă rog, acest periplu pe la periferie. M-ați făcut curios, despre cine este vorba?
- M-am simțit așa oarecum... adică eu nu am nimic împotrivă, am observat că mi-au mai luat și alții fotografiile. Dar de aici și până să iei cuvânt cu cuvânt din declarațiile mele și din filmulețele mele de pe Facebook și să le pui ca fiind declarațiile tale, e mult. Dar nu cred eu că neapărat candidatul respectiv a făcut lucrul acesta, ci echipa lui de campanie. Eu am spus de la început că vreau o campanie civilizată, nu vreau să lovesc pe nimeni și la rândul meu nu vreau să fiu jignită. De asta am și reacționat elegant în presă pentru că nu mi se pare normal să jignesc și consider că trebuie să facem politică la un alt nivel. Nu mai suntem în perioada preistoriei.
- Vorbim de o politică la un alt nivel, dar chiar dvs. ați avut o postare referitoare la faptul că la Botoșani se asfaltează o dată la 4 ani în anumite zone și ați dat exemplul străzii Humăriei...
- Da. Păi dacă strada Humăriei a fost prinsă în proiect de asfaltare împreună cu Drumul Tătarilor și apoi s-au luat banii de la Humăriei ca să finalizeze lucrările pe Drumul Tătarilor, atunci ce pot eu să mai spun? Oamenii îmi scriu în privat și îmi spun: „Doamnă, dar e corect așa? Nu se poate? De ce acolo au făcut, pe Drumul Tătarilor și noi suntem vecini cu ei și nu s-a putut face. Unde sunt banii care au fost alocați?”. Eu ce le pot spune? Nu le pot spune decât ceea ce am văzut că s-a întâmplat în ședințele de Consiliu Local. S-au luat banii dintr-un loc și s-au dus în partea cealaltă. Iar cei de pe Drumul Tătarilor se plâng de faptul că strada este prea înaltă, când plouă apa le vine în curte. Deci, probleme sunt peste tot, că au asfalt, că nu au asfalt...
- Ați spus că nu vreți să faceți promisiuni dar ați vorbit despre această inițiativă de reducere a taxelor și impozitelor în zonele mărginașe. Acolo concret v-ați gândit la un procent, la o procedură?
- Voi face un studiu pe fiecare stradă în parte și în funcție de ce are strada respectivă și ce nu are, voi iniția un proiect de hotărâre de CL prin care voi cere diferențierea impozitelor pe zonele respective.
- Și am văzut că ați propus sau ați inițiat o discuție despre acele platforme de gunoi subterane. Cu ce bani? Programe frumoase cred că au majoritatea candidaților la Primărie, problema ar fi din ce fonduri?
- Vor fi axe de finanțare europeană în perioada 2021 – 2027 și vor fi foarte ușor de accesat. Pentru că în Primăria Botoșani sunt oameni capabili care pot și sigur vor reuși să facă proiecte europene și cu siguranță vom reuși foarte ușor să atragem fonduri europene. Acum, eu cred că aceste platforme sunt extrem de necesare pentru că, mergând prin cartiere am văzut cum se depozitează gunoiul. Aici nu mai spun că este doar vina municipalității, nu, este și vina cetățeanului. Dacă vezi că mai sunt buncăre goale și depozitezi alături, ce poți să mai zici? Sau am dat un exemplu, pe Aleea Ioan Misir e un loc viran cu gunoi. Dacă gunoiul s-a depozitat acolo, e greu să mai faci 6 km, să mergi roată din cartierul Luizoaia să ajungi în zona Carrefour să depozitezi gunoiul. Pentru că acolo chiar nu au, nici container, nu au nimic.
- La Botoșani aceste probleme apar și din cauza faptului că primarul este de la un partid, iar conducerea Urban Serv în totalitate este de la alt partid. Și nu știu cum s-ar putea rezolva în viitoarea legislatură acest conflict de acolo.
- Atât primarul cât și conducerea Urban Serv stau în Botoșani. Deci locuiesc în Botoșani. Conducerea Urban Serv nu locuiește la Suceava...
- Avem pe cineva de la Suceava care exploatează în schimb rampa de gunoi a județului, că de asta am făcut proiect de 10 milioane de euro, ca să dăm ceva la suceveni...
- Nu știu, Urban Serv ar trebui totuși să gândească în interesul botoșănenilor pentru că botoșănenii sunt cei care achită gunoiul și le plătesc lor salariile. Și nu ar trebui să existe această mâncărime între primarul de o culoare și directorul Urban Serv de altă culoare pentru că în momentul în care ajungi pe o funcție trebuie să-ți uiți culoarea. Atât timp cât funcția este pentru interesul cetățeanului.
- Am văzut comentarii din partea unor posibili votanți, mai mult sau mai puțin oficiale, sau din partea altor candidați prin care vă spuneau: dle, veniți voi să candidați acum la Primărie, ați fost pe la CJ, pe la Prefectură, prin Parlament, atât față de dvs. cât și vizavi de Florin Țurcanu, soțul dvs. Ce le răspundeți acestor oameni?
- Eu atât vreau să le spun: în perioada cât a stat Florin Țurcanu la CJ, 2012 – începutul anului 2015, în Botoșani s-a făcut câte ceva. S-a asfaltat câte ceva, s-a făcut proiectul pentru drumul strategic, pe care nimeni nu a reușit să-l facă. Nici cei de la PNL care au urmat în 2015 – 2016, nici cei care au preluat CJ din 2016 până acum. Deci, ce a făcut Țurcanu în doi ani nu au reușit alții în șase ani. Iar la Prefectură eu am stat trei luni, perioadă în care mi-am făcut datoria așa cum a trebuit și cum a prevăzut legea. Nu puteam să intru peste nimeni să fac ceva cu forța atât timp cât eu, în calitate de director de cancelarie, aveam un șef – prefectul. Și nu aveam eu putere de decizie.
- Vi s-a reproșat atunci trimiterea unei adrese către autoritățile locale, către primării, fiind interpretată ca o încercare de presiune din partea ALDE.
- A apărut semnătura mea pe adresa respectivă. Nu am știut nici noi că nu avem voie să plece așa în teren. Eu am inițiat această adresă, dl prefect mi-a spus să scriu o adresă către toate UAT-urile prin care cerea să fie anunțat când sunt ședințe de Consiliu Local ca să participe. Fiind eu cea care am întocmit adresa, m-am semnat. Dar nimeni nu mi-a spus că această adresă trebuie refăcută, rescrisă și să apară doar semnătura prefectului. Nimeni nu mi-a spus lucrul acesta, că a fost rea-voință...
- Dar sunt o mulțime de juriști în Prefectură.
- Na... asta a fost. Nu că am vrut eu neapărat să apară numele meu pe adresa respectivă, sub nicio formă. Eu am fost cea care a întocmit acea adresă. Atât.
- Am vorbit mai devreme de soțul dv, cât de mult vă afectează problema pe care o are în justiție în această campanie electorală?
- Deloc. Nu îmi spune nimeni nimic. Cu cine intru în legătură și mă întreabă dacă sunt soția lui Florin Țurcanu, le spun că da. Și îmi spun: „știți că pe mine m-a ajutat, am avut o problemă, am avut nu știu ce, am fost la el la Consiliu, a chemat, m-a ajutat...”. Deci, a ajutat multă lume și cred că de asta lumea nu e chiar așa de speriată.
- Aveți planuri de viceprimar?
- Dacă aș spune că nu, aș minți... (zâmbește, nota red.)
- Fiindcă până acum am realizat interviuri cu trei candidați la Primăria Botoșani și fiecare mi-a spus că ei nu au un plan B pentru că vor câștiga cu siguranță alegerile și vor deveni primari. Deci, din interviuri, până acum avem trei primari și niciun viceprimar.
- Primar va fi unul singur, viceprimari vor fi doi. Sincer, dacă aș fi intrat în campanie acum opt luni și aș fi lucrat sistematic, lumea m-ar fi cunoscut. Mi-aș fi prezentat altfel proiectele, aș fi avut timp. Poate aș fi avut o șansă. Dar, în momentul acesta nu pot să mă bat cu pumnul în piept că eu sunt cea mai bună pentru că nu sunt. La nivelul meu de femeie și începător în viața politică la nivel de municipiu...
- Sunteți tulburător de sinceră...
- Așa sunt eu. V-am spus, eu am și un plan B și acela este de viceprimar.
- Și viceprimar cu cine, cu PSD sau cu PNL?
- Asta depinde tot de alegători. Degeaba îmi doresc eu să fiu viceprimarul lui Flutur dacă alegătorii decid ca, Cosmin Andrei să fie primarul pe următorii 4 ani. Nu știu, cu cine va da Dumnezeu, cu cine va hotărî și electoratul.
- Am văzut că și la PNL și la Pro România, candidatul de la Primărie se regăsește și pe lista de la CJ. La ALDE nu se întâmplă acest lucru, de ce?
- Pentru că nu mi-am dorit acest lucru. Nu, am zis că nu are niciun rost să ocup un loc la CJ dacă intenționez să intru în Consiliul Local și să fac ceva pentru CL.
- Și dacă nu iese nici treaba cu viceprimarul?
- Dacă nu iese treaba cu viceprimarul voi rămâne consilier până la alegerile parlamentare și voi candida pentru un post de deputat.
- Consilier însemnând că aveți siguranța că ALDE intră în Consiliul Local.
- Da, cu siguranță că ALDE intră în CL.
- Dvs. și mai cine intră în CL?
- Eu zic că intrăm trei. Părerea mea, acum vedem ce vor zice alegătorii noștri.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024