Botoșănenii care vor lucra în anumite domenii vor prezenta, la angajare, un document care să ateste că nu au fost condamnați pentru fapte penale de natură sexuală.
Cei care lucrează în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială vor fi nevoiți să prezinte un certificat de integritate comportamentală care să ateste faptul că nu au fost condamnați pentru fapte penale de natură sexuală.
Potrivit Avocatnet.ro, această precizare se regăsește într-o lege care a intrat în vigoare la finele lunii iunie și prevede ca toate infracțiunile sexuale să fie înscrise într-un registru național.
La finalul lunii iunie a intrat în vigoare Legea nr. 118/2019 privind Registrul național automatizat cu privire la persoanele care au comis infracțiuni sexuale, de exploatare a unor persoane sau asupra minorilor care reglementează Registrul național ce urmează să fie organizat de Ministerul Afacerilor Interne (MAI) și care va conține datele celor condamnați pentru fapte penale de natură sexuală. Ulterior organizării Registrului, potrivit legii, anumite tipuri de angajați vor fi nevoiți să prezinte la locul de muncă un certificat de integritate comportamentală.
Printre altele, legea mai prevede și că anumite tipuri de angajați vor fi nevoiți să prezinte angajatorului un certificat de integritate comportamentală. Acesta este destul de asemănător unui cazier judiciar, putând, de altfel, fi obținut la fel (prin depunerea unei cereri la secția de poliție în raza căreia s-a născut persoana care îl solicită).
Diferența dintre cele două este aceea că prin cazierul judiciar se oferă acces la întregul istoric al infracțiunilor persoanei, pe când certificatul oferă informații doar despre o anumită clasă de infracțiuni, respectiv cele de natură sexuală.
Dar nu toți salariații vor fi obligați să prezinte acest certificat de integritate comportamentală, ci doar cei care lucrează sau urmează să lucreze în sistemul de învățământ, de sănătate sau de protecție socială sau în oricare altă entitate (publică sau privată) a cărei activitate presupune contactul direct cu copii, persoane în vârstă, persoane cu dizabilități sau alte categorii de persoane vulnerabile.
Momentan, certificatele de integritate comportamentală nu se pot obține, întrucât Registrul național nu a fost încă implementat. Modelele certificatului, respectiv ale cererilor pentru eliberarea acestuia se vor stabili ulterior, printr-o hotărâre a Guvernului.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Whatsapp a lansat o nouă funcție: Instrumentul este disponibil la nivel global
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Slujbe și conferințe în parohiile din Botoșani: PROGRAMUL săptămânii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Fosta perlă a Botoșaniului, la un pas de revenire după accidentarea horror
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024