(P) Poate că îți imaginezi deja cum va arăta grădina ta. Florile frumos parfumate, legumele crescute în tihnă, activitatea fizică lejeră care bucură corpul și mintea. Toate acestea pot deveni realitate dacă ai un petic de pământ și ești dispus să dedici efort și timp pentru grădinărit. Iată câteva lucruri pe care să le știi înainte de a te apuca de treabă.
Înainte de a te apuca să pregătești solul pentru răsaduri, este indicat să te decizi ce fel de grădină vrei să ai. Plantezi flori ornamentale care necesită un nivel minim de îngrijire? Vrei să ai flori în jurul casei? O grădină de legume? Tipul de grădină dorit va influența ce tip de sol vei folosi, dacă poți pune plantele sau nu în ghivece sau ai nevoie de accesorii pentru cățărare pentru a fi expuse direct la soare.
De exemplu, dacă vrei să îți cultivi legumele și/sau fructele pentru consum, este indicat să vorbești cu un vecin sau cu un specialist în horticultură pentru a vedea ce solarii de vanzare Iasi să alegi.
Odată ce te-ai decis asupra tipului de grădină preferat, este momentul să alegi locul potrivit. La bloc, poți pune plantele pe balcon sau pe acoperiș în timp ce, la casă, ai mai multe opțiuni (în fața sau spatele casei, la ceva distanță de locuință) în funcție de locul în care se află pământul tău.
Pentru ca plantele tale să crească, vei avea nevoie de o sursă de apă, precum și de expunere directă la soare. De exemplu, roșiile, fasolea, castraveții sau pepenele galben au nevoie de mai mult soare pentru a se dezvolta. De cealaltă parte se află majoritatea legumelor subterane (ridiche, morcov, cartof), dar și spanac, salată verde sau usturoi, care cresc și pe soluri parțial însorite.
Este recomandat să verifici starea solului înainte de a planta. Testarea sa nu este mereu indicată (de exemplu, dacă plantezi flori în ghiveci cu sol special pentru flori). Cel mai simplu mod prin care poți testa pH-ul solului este cu un kit. Acesta este excelent pentru a măsura aciditatea solului și implică amestecarea unei cantități mici de pământ cu un lichid. Amestecul își va schimba culoarea. La citirea instrucțiunilor de pe ambalaj, vei vedea dacă ai un sol acid sau bazic.
În funcție de rezultate, poate fi necesar să folosești anumiți nutrienți sau substanțe chimice pentru a crește sau reduce pH-ul solului. În acest fel, vei avea condițiile optime pentru dezvoltarea plantelor tale.
Înainte de a semăna sau planta, este indicat să te ocupi de afânarea solului pentru a permite rădăcinilor să se dezvolte mai ușor și pentru a avea acces la apă și la substanțe nutritive. Prășitul manual sau cu o unealtă electrică sunt principalele opțiuni pe care le ai la dispoziție. Cu toate că prășitul electric poate fi preferat pentru rapiditate, această metodă poate fărâmița pământul mai mult decât este necesar. Pentru o grădină de mici dimensiuni, folosirea unei sape reprezintă cea mai bună soluție.
Indiferent de situație, este recomandat să lucrezi terenul când este ușor umed, însă nu ud (nu după o ploaie).
Cel mai important în această fază este să te decizi ce vrei să cultivi. Unele persoane petrec luni întregi cu documentarea, în timp ce alții merg direct în piață și aleg răsadurile sau semințele pentru plantele dorite. Iată principalele categorii de plante pe care le poți alege:
● Plante anuale - gălbenele, floarea-soarelui, mușcată, sporul casei sau cârciumăreasa;
● Plante perene - crin de zi, panseluțe, violete de Parma, echinacea, salvie, urechea mielului;
● Legume - roșii, castraveți, ardei, salată, ceapă, usturoi etc.
Răsadurile proaspăt transferate ar trebui udate frecvent până când prind rădăcini în solul tău (acest lucru poate dura până la câteva săptămâni). Ulterior, le poți uda din nou în momentul în care vezi că solul începe să se usuce.
În zilele caniculare, poate fi necesar să le uzi de două ori pe zi, dimineața și seara. Similar, în perioadele secetoase. Pentru a reduce riscul de germinare a buruienilor, este indicat să acoperi solul din grădină cu 5-8 cm de compost (bucăți de lemn, frunze uscate, resturi de la alimente).
Pentru a avea o grădină frumoasă și o recoltă bună, este indicat să îi dedici timp în fiecare săptămână. Nu lăsa plantele să stea fără apă. Îndepărtează buruienile încă din momentul în care apar și elimină florile uscate pentru a preveni transmiterea bolii plantelor sănătoase.
Grădinăritul este o activitate deosebit de satisfăcătoare, indiferent dacă vrei să te bucuri de parfumul florilor sau de savoarea legumelor și fructelor crescute chiar de tine.
Sursa foto: Shutterstock
Marcel Ciolacu și-a anunțat DEMISIA după pierderea alegerilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Dintr-o „joacă”: Copii prinși pe camerele de supraveghere că au dat foc unui container
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Incendiu într-o gospodărie din județ: O femeie a fost transportată la spital cu arsuri
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
MARȚI: Mai mulți botoșăneni din municipiu rămân fără apă din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024