Un primar din județ a semnalat astăzi, la ședința de Colegiu Prefectural, că un pericol real în comuna pe care o administrează, îl reprezintă vulpile care atacă gospodăriile.
Pericolul este dublat de faptul că animalele sunt turbate, iar autoritățile ar trebui să ia măsuri, spune primarul Cătălin Rotundu.
„Vreau să vă aduc la cunoștință că avem probleme mari cu vulpile și tot ce înseamnă turbarea la vulpi, cel puțin pe zona Dîngeni, Vlăsinești, avem o mare problemă cu vulpile care arată gospodăriile din ce în ce mai mult”, a declarat acesta.
În replică, directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Animalelor (DSVSA) Botoșani, dr. Ovidiu Airimițoaie, a spus că, deși se recoltează probe în teritoriu pentru a preveni un eventual focar de rabie, ar fi nevoie și de intervenția vânătorilor:
„Într-adevăr, vulpea reprezintă rezervorul natural de virus pentru turbare, în România se efectuează vaccinarea antirabică a vulpilor, se recoltează probe, dar un al doilea demers cred că ar trebui făcut de asociațiile ce gestionează fondurile de vânătoare pentru a combate fenomenul. Știu că dau curs acestor activități”, a fost declarația acestuia.
Prezent la ședință, primarul comunei Cordăreni, Constantin Dumitraș, a spus că este la fel de conștient de prezența acestei probleme, dar că nu s-ar putea interveni cu vânătorii pentru stoparea atacurilor animalelor, asta pentru că „vulpile sunt în sat, nu sunt pe câmp, ca să-i poți chema pe cei de la vânătoare, nu le poți împușca, împuști omul”. Declarația sa a stârnit hohote de râs în sală, însă prefectul județean a atras atenția că este un fenomen cât se poate de serios.
(C.B.)
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Aparatul dentar invizibil, rezoluția perfectă pentru zâmbetul tău în 2025!
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 27, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile