Sunt adolescenți, trăitori ai unui timp fără dictatură, ai unui timp ferit de dezastre naturale sau de războaie. Pentru ei, viața bunicilor lor, a străbunicilor, este istorie. O istorie pe care, spre surprinderea lor, nu au găsit-o în manualele școlare.
A scrie despre suferință, despre durere, nu este la îndemâna oricui, cu atât mai puțin a unor copii de liceu străbătuți la această vârstă de fiorii primei iubiri. Și totuși, liceenii au demonstrat nu doar că vor să afle, dar că și încep să înțeleagă.
”Comuniștii au încercat, prin metode care fac cuvântul „barbar” să pară un cuvânt șters în comparație cu cele trăite de victime, să determine libertatea unei persoane să depindă de voința lor. Dar au omis, desigur, faptul că acest act era mai presus de putința lor”.
Sunt cuvintele unei adolescente care a participat la Concursul de Eseuri și Poezie ”Sfinții Închisorilor”, Botoșani 2020, a cărei lucrare – cu denumirea ”Lumina din întunericul celulelor” - a fost apreciată de juriul competiției și distinsă cu Premiul I.
”Compar, aproape involuntar, sfinții martiri cu eroii neamului. Personalități care s-au sacrificat pentru popor și pentru libertatea acestuia. Oameni care și-au dat viața în mod voit în numele unui scop lipsit de egoism, în numele a ceva mai presus de existența noastră efemeră pe acest pământ. Dar, în timp ce eroii se bucură de coroane de flori, omagii și recunoștință, sfinții închisorilor unde mai există, în afară de în rugăciunile preoților sau ale celor ce le-au fost părtași la suferință? De ce nu purtăm și noi în suflete mulțumiri pentru jertfa lor? Sacrificiul lor nu trebuie lăsat să se piardă printre filele anilor”, citim în același eseu, semnat de Teodora Mursa, elevă în clasa a X-a a Colegiului Național ”A.T.Laurian” Botoșani.
Zeci de elevi s-au înscris în competiție cu eseuri, poezie, au scris despre demnitate, adevăr, au așezat pe paginile până mai ieri necunoscute istoria povestită de cei care le-au fost modele, uneori bunici sau străbunici. Au petrecut ore, zile citindu-le mărturiile. Au ascultat și au vizionat zeci de documentare. S-au speriat, au dat înapoi. Însă dincolo de cruzimea torționarilor, dincolo de ororile la care au fost supuși opozanții counismului, tinerii aceștia au descoperit, în final, sfințenia martirilor. Și au înțeles că forța nu stă în pumn, nici în bâtă. Ci în blândețea inimii.
”Ei au găsit viață în celulele create pentru moarte. Au creat iubire în marea de ură ce îi înconjura. Au descoperit, prin suferință, lumină în întunericul ce părea de nepătruns al celulelor, iar această lumină călăuzește acum un întreg popor. Dacă alegem să închidem ochii la jertfa lor și la minunile săvârșite de ei, într-o comparație dură, ne putem asemăna ignoranța cu cea a torționarilor care, nu cu mult timp în urmă, se prefăceau orbi în fața durerii ce o pricinuiau. Drumul nostru e luminat deja, prin sacrificiul sfinților închisorilor și al iubirii pe care i-o purtăm lui Dumnezeu. Tot ce mai rămâne de făcut este să ne deschidem ochii”, scrie Teodora Mursa.
Misiunea juriului nu a fost deloc ușoară. Pentru că au primit spre jurizare texte diferite, dar valoroase. La un nivel de percepție neașteptat de matur. Texte documentate sau construite pe marginea trăirilor – atât din perspectiva martirilor, cât și în viziunea celor de astăzi.
Potrivit celor precizate de Corina Țifrea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, concursul aflat la a doua ediție a fost o provocare în ceea ce privește această perioadă, întrucât organizatorii au fost nevoiți să renunțe la o secțiune(cea de artă plastică), cât și pentru modul în care s-au desfășurat etapele de jurizare, premiere ale secțiunii de creație literară, de eseuri și poezie.
”Ne bucură faptul că participanții au manifestat interes, entuziasm și că au dovedit empatie pentru cei care și-au jertfit tinerețea, viața în numele credinței în cunoscuta perioadă a represiunilor comuniste. Istoria ne oferă o pildă, iar noi avem datoria de a nu uita ceea ce s-a întâmplat atunci, de a cinsti pe toți cei care s-au sacrificat pentru un ideal”,
Corina Țifrea, profesor la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani
Au reținut atenția, menționează profesorul Corina Țifrea, îndeosebi lucrările care au impresionat prin profunzimea ideilor, prin expresivitatea limbajului și prin mesajul puternic care răzbate printre rânduri.
”Am descoperit, cu plăcută surprindere, că participanții nu s-au limitat doar la prezentarea unor fapte, evenimente întâmplate ci s-au transpus, uneori, în ipostaza acelor tineri, lucrările fiind originale. Felicităm participanții și le dorim să nu se oprească aici, să fie inspirați pentru a putea realiza în continuare creații literare deosebite, să lupte pentru acest ideal”,
prof. Corina Țifrea, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani
Coca Dorica, profesor la Colegiul Național ”A.T.Laurian” Botoșani, la rândul său membru al juriului, și-a exprimat dorința ca astfel de concursuri, ”cu o temă atât de profundă, să existe mai des”.
”Felicitări, Bogdan Cărăușu, pentru inițiativă, pentru că, așa cum apărea într-o lucrare, cu asemenea ocazie, tinerii citesc despre acest subiect, află prin ce încercări au trecut mărturisitorii lui Hristos, în vremea comunismului. Aceste vieți de adevărați trăitori ai ortodoxiei ar trebui să fie modele pentru noi toți, mai ales în aceste vremuri, și, așa cum am găsit într-o lucrare, ”să vedem jertfa și sacrificiul lor ca o izbândă, ca un urcuș spre mântuire pentru noi toți”,
prof. dr. Coca Dorica, Colegiul Național ”A. T. Laurian”
Potrivit lui Bogdan Cărăușu, ”roadele” au fost în acest an foarte bogate, lucrările primite demonstrând o atentă cercetare a literaturii despre martirii din închisorile comuniste. Concurenții, în ciuda vârstei fragede – sau tocmai în virtutea acesteia –, au surprins aspecte până acum prea puțin explorate ale fenomenului concentraționar comunist.
”Am citit lucrări de o dureroasă sensibilitate, lucrări care trădează o profunzime deosebită a spiritului și o curățenie sufletească specifică vârstei. Cred cu tărie că toți copiii care au participat la concurs sunt câștigători. Pentru că ceea ce au câștigat ei nu este o comoară din lumea aceasta, pe care furii să o poată lua; câștigul lor este infinit mai mare, este cunoașterea adevărului care îi va aduce cu un pas mai aproape de libertate. Iar pentru vremurile pe care le trăim, în care Istoria este pe cale să dispară, contopită într-o masă amorfă de materii, căutarea și aflarea adevărului istoric devin virtuți existențiale”,
Bogdan Cărăușu, Asociația ”Scut botoșănean”
Concursul de Eseuri și Poezie ”Sfinții Închisorilor”, Botoșani 2020 – adresat elevilor din clasele V-XII din județul Botoșani - a fost organizat de Frăția Ortodoxă ”Sf. Mare Mucenic Gheorghe Purtătorul de biruință” și Asociația ”Scut botoșănean”, în parteneriat cu Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoșani, Colegiul Național „Mihai Eminescu” și Colegiul Național ”A. T. Laurian”.
(Bogdan Cărăușu)
Organizatorii și-au propus ca, prin acest concurs, să scoată în evidență, prin valorificarea viziunii tinerilor elevi, rolul și importanța jertfei celor care au pătimit în închisorile comuniste, dar și transformările profunde pe care instaurarea brutală a comunismului le-a produs în societatea românească. De asemenea, s-a readus în atenție mărturisirea de credință ca atitudine ziditoare și mântuitoare a sufletului românesc; portrete ale martirilor din închisorile comuniste.
Bogdan Cărăușu a gestionat, în calitate de organizator al concursului, zecile de lucrări înscrise în competiție, semn că tematica a atras atenția nu doar prin premiile puse în joc, ci mai ales prin specificul concursului aflat la a doua ediție.
”În primul rând, vreau să-I mulțumesc lui Dumnezeu pentru că am reușit să organizăm și în acest an concursul cu tema ”Sfinții Închisorilor”, chiar dacă am fost nevoiți să ne rezumăm doar la secțiunea de eseuri și poezie. Și cum Dumnezeu lucrează prin oameni, țin să le mulțumesc în mod deosebit profesorilor care s-au implicat în promovarea și organizarea concursului. Le mulțumesc și membrilor juriului care au judecat imparțial și în spiritul concursului. Fără coordonarea lor, această ediție atipică ar fi fost mult mai săracă în roade”,
Bogdan Cărăușu, Asociația ”Scut botoșănean”
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile