Probabil că nu există domeniu de activitate în România care să nu fi fost afectat de pandemie. Răspândirea coronavirusului a modificat substanțial și activitatea instanțelor, iar unii avocați, nu tocmai puțini la număr, aproape că au rămas fără venituri curente.
Intrarea României în Starea de Urgență a limitat drastic și dosarele instrumentate de completurile de judecată. Conducerile Tribunalului și Judecătoriei Botoșani, dar și Curții de Apel Suceava, au hotărât ca în perioada respectivă să nu se lucreze decât la cauzele care se judecau în regim de urgență și la cele penale în care exista posibilitatea împlinirii termenului de prescripție a răspunderii penale.
”Dosarele aflate pe rolul Tribunalului Botoșani, care au termen de judecată începând cu data de 12.03.2020, vor fi amânate fără a li se permite părților sau apărătorilor lor accesul în incinta instanței. În acest sens, completul de judecată va acorda un nou termen de judecată după data de 01.05.2020, termen la care părților vor fi încunoștințate prin citație”,
Art.1 din Hotărârea 6/11.03.2020 a Adunării Generale a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Botoșani.
Cum Guvernul a prelungit ulterior Starea de Urgență cu încă o lună, judecarea unui număr restrâns de procese s-a extins până la jumătatea lunii mai.
În aceste condiții, unii avocați au rămas în cea mai mare parte a timpului fără obiectul muncii. Sesizând acest lucru, Guvernul a introdus și avocații în rândul românilor ce pot beneficia de șomaj tehnic, doar că în cazul lor dosarele nu au fost instrumentate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, ci de Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS), instituție care s-a ocupat de acordarea compensațiilor financiare la persoane fizice autorizate, întreprinderi familiale, întreprinderi individuale și alți profesioniști în sensul codului civil, inclusiv la avocați.
Astfel, 58 de avocați de la Baroul Botoșani au depus cereri de șomaj tehnic care au fost onorate la plată.
”Au motivat că activitatea instanțelor este mult restricționată și atunci s-a adoptat o modificare la ordonanța 30 prin care pentru avocați a fost un model special de cerere prin care trebuiau să precizeze care este media venitului pe anul 2019 și să arate că în luna respectivă le-au scăzut veniturile cu cel puțin 25%. De exemplu, dacă au cerut pe luna aprilie 2020, atunci veniturile pe acea lună trebuiau să fie cu cel puțin 25% mai mici față de media pe 2019”,
Sebastian Tocariu, director executiv AJPIS.
Potrivit acestuia, au existat și unii avocați care au declarat zero lei venituri pe luna aprilie sau mai.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Schimbări anunțate în școli: CE va interzice noul ministru al Educației
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Botoșănean surprins pe camerele video în timp ce abandonează un câine – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Iftime, de lângă noul antrenor de la FC Botoșani: Putem să înfruntăm orice provocare
Redacția Botoșăneanul
Jan 19, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile