După succesul remarcabil de la prima ediţie, desfăşurată anul trecut, când au participat în cele peste 7.000 de activităţi organizate în toate ţările Uniunii Europene şi alte 5 ţări de pe continent mai bine de 5 milioane de persoane, Comisia Europeană, prin Direcţia de Sport va continua să dezvolte Săptămâna Europeană a Sportului, ediţia a II-a, din 2016, urmând să se desfăşoare în perioada 10-17 septembrie.
Perioada aleasă pentru anul acesta a ţinut seama şi de o propunere a mai multor ţări, între care şi Romania, de a se apropia datele de desfăşurare ale competiţiilor (iniţial gândită drept "prima săptămână din luna septembrie") mai aproape de deschiderea anului şcolari, în unele zone ale Europei.
Finanţarea SES 2016 este realizată, ca şi anul trecut, prin programul european Erasmus+, pe plan continental, precum şi cu contribuţie internă, în România aceasta fiind realizată de Ministerul Tineretului şi Sportului.
Ca şi în 2015, la ediţia iniţială, coordonator naţional pentru România este Federaţia Română Sportul pentru Toţi, care organizează în teritoriu acţiuni prin Asociaţiile sale judeţene, dar şi în colaborare cu Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport.
Aşa cum au toate ţările, şi România şi-a ales 2 ambasadori pentru Săptămâna Europeană a Sportului, două personalităţi ale domeniului, vicecampioana mondială Narcisa Lecuşanu, secretar de stat pentru Sport în MTS, şi Mihai Androhovici, vicepreşedinte al FRST, un specialist în organizarea, inclusiv la nivel regional, pentru Europa de Est, a acţiunilor specifice sportului pentru toţi.
Încă de la primele întâlniri, din luna mai, de la Bruxelles, Comisia Europeană a fost informată că, ţinând seama de realizările de anul trecut, in ţara noastră au fost desemnate cele 27 de judeţe, la care se adaugă Municipiul Bucureşti.
În comunităţile locale se vor organiza competiţii la nivel comunitar la tenis, tir cu arcul, Mountain Bike, fitness-aerobic, volei, handbal, atletism, drumeţie, ciclism, cros, înot, fotbal şi şah, dar şi la alte discipline sau sporturi de bază, la iniţiativa locală, ideea principala a SES fiind chiar descentralizarea, implicarea comunităţii.
Aşadar, în 10 judeţe (Botoşani, Cluj, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Iaşi, Mehedinţi, Sălaj, Satu Mare, Sibiu) au fost perfectate colaborări între Asociaţiile judeţene sportul pentru toţi şi Direcţiile judeţene pentru tineret şi sport, în alte 12 judeţe (Alba, Argeş, Bistriţa-Năsăud, Călăraşi, Constanţa, Harghita, Ilfov, Maramureş, Neamţ, Suceava şi Vâlcea, Vaslui) organizarea va fi asigurata de AJSPT, în vreme ce în Arad, Bacău, Galaţi, Gorj şi Olt vor fi implicate cu precădere DJTS.
Federaţia Română Sportul pentru Toţi scontează pe prezenţa a peste 20.000 de participanţi, pentru sprijinirea acestora anunţându-şi disponibilitatea peste 1.000 de voluntari, toţi cei prezenţi la acţiuni, competiţii, întreceri şi alte forme de mişcare fizică specifice răspunzând astfel temei generale a campaniei, aceeaşi ca anul trecut #BeActive.
În plan global, ideea de la care a plecat această amplă acţiune a sportului pentru toţi pe Vechiul Continent s-a constatat ca doar 49 la sută dintre locuitorii europeni participă la formă de educaţie fizică sau activitate sportivă, pierderile materiale, reprezentând în special cheltuieli pentru sănătate şi pierderea productivităţii cifrându-se la peste 60 miliarde de dolari anual.
România are, din acest punct de vedere, o situaţie şi mai grea, un recent sondaj, dat publicităţii în luna mai de Kantar Media, relevând cifre dramatice, care duc la concluzia că suntem în stadiul de ţară subdezvoltată sportiv.
Astfel, 31% dintre copii nu au practicat niciun sport în ultimele 12 luni. La adulți, situația este la fel de precară: 32% dintre bărbați și 46% dintre femei nu au făcut niciun fel de mișcare în ultimul an. Spre comparație, în Europa, „inactivii” nu depășeșc 20%. Această situaţie, concluzionează analiştii rezultatelor sondajului, explică şi regresul accentuat al sportului de performanţă din ţara noastră, relevat în special în ultimul timp.
În aceste condiţii, România trebuie să profite din plin de acţiuni precum Săptămâna Europeană a Sportului, finanţată în proporţie majoritară de UE, pentru a recrea, cu răbdare şi tenacitate, obişnuinţa practicării exerciţiilor fizice şi a sportului, se arată într-un comunicat venit pe adresa redacției.
Vezi şi: HAI și tu cu vedetele care fac sport în Săptămâna Europeană
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
„Rățușca cea urâtă" din nou pe scena Teatrului „Vasilache"
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Studenți de la Suceava, în vizită la Penitenciarul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Doina Federovici: Împreună ducem tradițiile populare mai departe
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024