Compania cu drept exclusiv de furnizare a serviciilor de apă și canalizare în întreg județul continuă să înregistreze cheltuieli cel puțin ciudate. Iar contractul cu paza bunurilor și obiectivelor ar putea fi un exemplu, mai ales când sunt cheltuite sume consistente pentru obiective care nu aduc niciun beneficiu.
În total, firma din București care asigură paza obiectivelor pentru SC Nova Apaserv SA are relocați la Botoșani câteva zeci de salariați.
Iar într-o singură lună, factura se ridică la suma de 174.000 de lei sau echivalentul a 35.000 de euro.
Sau 420.000 de euro într-un an.
În luna martie a acestui an factura plătită pentru pază a fost de 174.076 lei, în aprilie a scăzut la 168.975 de lei pentru ca în iulie să crească din nou la 174.449 de lei.
Sunt păzite de angajații operatorului privat obiective precum stații de epurare sau tratare, rezervoare, garajul, precum și cele două sedii din bulevardul Mihai Eminescu și de la Tratoria.
Sumele pentru fiecare obiectiv sunt diferite și calculate în funcție de tariful stipulat în contract, înmulțit cu numărul orelor de pază efectuate.
La sediul Tratoria, spre exemplu, pentru pază se plătesc în fiecare lună sume de 4.400, 3.300 sau 3.800 de lei.
Acestea cresc semnificativ pentru punctul de lucru din bulevardul Mihai Eminescu, unde costurile lunare ajung și la 19.389 lei (lunile martie, mai, iulie) sau 18.763 în lunile aprilie și iunie.
Cam aceleași cheltuieli sunt și pentru un obiectiv care este finalizat ca investiție, însă imposibil de utilizat. Este vorba despre Stația de Epurare din localitatea Joldești, comuna Vorona care a fost construită cu fonduri europene printr-o finanțare atrasă prin Programul Operațional Sectorial de Mediu (POS).
Povestea acestei investiții este una „marcă înregistrată Nova Apaserv”, în sensul în care stația de epurare a fost realizată fără ca în comună să existe încă rețea de apă și canalizare. Odată finalizată a fost pusă în conservare până la vremuri mai bune.
Și are asigurată și pază, în mod evident, fiind considerată obiectiv strategic, conform directorului general de la Nova Apaserv.
Pentru care costurile pentru prezența unei singure persoane care se plictisește în interior zi și noapte sunt justificate.
„Noi dacă am aduce oamenii noștri ar trebui să plătim mult mai mult, pentru că ar trebui să dăm sporuri, de noapte, de sâmbătă și duminică. Dar pe ăsta îl plătesc la salariul minim pe economie. Dacă plătesc un om ajungem probabil la 30.000 de lei, pentru că acolo paza este non-stop. Avantajul este că la pază plătesc tarif unic, cât au ei în contract și care este cred cu un leu mai mult față de cât este salariul minim”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA
Pentru alte stații de tratare sau epurare (majoritatea funcționale) costurile se înjumătățesc. Pentru stațiile de tratare de la Ștefănești, Darabani, Săveni, Dealu Mare și Răchiți, factura lunară este de 9.694 de lei fiecare.
Se ridică la nivelul costurilor celei de la Vorona, stațiile Cătămărăști și Bucecea, care spre deosebire de cea de la Vorona este funcțională.
În dimineața zilei de luni, 18 septembrie 2023, la stația de epurare de la Vorona se afla o singură persoană, care a ieșit imediat din clădire imediat ce a auzit lătratul celor doi câini din curte.
Neobișnuit să primească vizite, respectivul bărbat a arătat că păzește stația care va fi folosită imediat ce este gata și rețeaua de canalizare.
Obiectivul era împrejumuit cu un gard metalic, iar accesul pe drum era restricționat de câțiva stâlpi anemici prinși între ei cu sfoară.
„Totul este nou acolo, urmează să punem acest obiectiv în funcțiune. Trebuie să punem în funcțiune canalizarea de pe Vorona care se recepționează acum, la sfârșitul anului. Trebuie pusă și apa în funcțiune, dar apa se pune treptat. Apă este, dar nu sunt făcute branșamentele, de aceea se ocupă Primăria. Primăria Vorona și Primăria Tudora, acolo proiectul de apă este comun, s-a derulat de-a lungul anilor, dar a fost făcut fără branșamente”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA
De altfel, SC Nova Apaserv SA s-a aflat în prag de faliment în urma litigiului cu societatea Aquaterm tocmai pe contractul privitor la „extinderea și modernizarea sistemelor de alimentare cu apă și canalizare – epurarea apelor uzate în județul Botoșani”.
Constructorul a realizat 30% din lucrare după care a depistat o serie de neconcordanțe între datele din proiectul tehnic și cele din teren. Eventualele modificări obligatoriu a fi realizate, nu mai corespundeau cu documentația, astfel că s-a ajuns la imposibilitatea onorării contractului de lucrări și intrarea în insolvență a firmei care a câștigat licitația.
După un litigiu tranșat de instanță, Nova Apaserv a fost considerată răspunzătoare de neregulile din proiect și obligată să plătească daune de 7,6 milioane de lei, care au împins Nova Apaserv în pragul falimentului.
ACUM: Jerbe de flori depuse la statuia lui Eminescu din curtea Bisericii Uspenia – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Un botoșănean și-a pierdut telefonul pe o trecere de pietoni: CINE l-a găsit
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Ministru premiat de Valeriu Iftime la Botoșani: Am contribuit mult mai puțin decât am primit – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: Ședință festivă pe modul rece de Zilele Eminescu, la Primărie – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Stelian Mețler ACHITAT în dosarul angajărilor de la Apele Române
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile