De la începutul lunii decembrie și până pe data de 14, în județul Botoșani au fost înregistrate 46 de decese cauzate de infecția cu virusul SARS-COV-2.
În aproape toate cazurile, medicii arată că persoanele au rămas acasă până starea lor de sănătate s-a agravat profund.
Mai toți au ajuns pe secția ATI a Spitalului Județean Mavromati, însă mult prea târziu.
Pacienților de la Botoșani, asemenea majorității celor din țară, le este teamă de spital și din acest motiv încearcă să se trateze singuri acasă, cu rețete de pe internet sau prin auto-medicație.
„Vin cazuri foarte grave, pacienții care ajung pe ATI vin în stare foarte gravă, de asta și numărul de decese. Este păcat pentru că au șanse mari la viață, la medicație. Acum colegii mei chiar sunt profesioniști, toată lumea se implică și este păcat. De asta apar aceste decese, pentru că pacienții vin extrem, extrem, extrem de târziu și ajung la forme foarte grave în care foarte ușor se decompensează, se intubează. Nu înseamnă, dacă te intubează și mori, dar din cauza patologiilor asociate, se ajunge la deces mult mai rapid”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Există extrem de multe cazuri de botoșăneni care s-au tratat acasă.
Au fost cazuri fericite care au dezvoltat forme ușoare ale bolii și care au trecut cu bine pentru infectarea cu Covid-19.
(medic Monica Adăscăliței)
Însă în doar două săptămâni de zile aproape 50 de oameni și-au pierdut viața, tocmai din cauza fricii de spital. Deși medicii arată că nu pot explica în ce anume constă teama.
„Unora le este frică. Și eu cunosc cazuri, stau acasă și nu-i aduc la spital, când văd că nu mai pot, atunci îi aduc. Deși le explic, este mai bine să tratezi decât să... Nu au explicații, le este frică de spital. Unii nu cred în covid, alții se tratează acasă și când văd că nu se mai poate vin, se testează, ies pozitivi și deja evoluția este nefavorabilă. Unora, de frica de a nu se carantina, izola”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
La infectarea cu Covid-19 este absolut necesară efectuarea unor investigații de specialitate pentru a se ști dacă pacientul este predispus să dezvolte o formă gravă a bolii.
Cei cu forme ușoare se pot trata acasă, însă numai la indicația medicului. Iar cei cu forme medii au nevoie de îngrijire medicală acordată la spital.
„Lumea trebuie să înțeleagă că, dacă ești bolnav, automedicația este total greșită. Iar medicul de familie, cât ar vrea să te ajute prin telefon, dacă tu nu ai niște investigații minime, o rază, o analiză, de la care să pornească un tratament, pentru că pe lângă analize sunt niște investigații paraclinice care ajută medicul pentru a pune un diagnostic și a vedea gravitatea bolii. Și vedeți că avem foarte multe decese pe terapie intensivă. Lumea chiar nu înțelege, boala nu o păcălești, dacă este să ai covid, oricum îl ai chiar și acasă”
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Spre exemplu, printre decesele care au survenit în ultimele două săptămâni de zile, se regăsesc și persoane aflate în floarea vieții. Un bărbat de 41 de ani care a murit după ce s-a infectat, o altă femeie de 52 de ani, care au mers la spital când a fost mult prea târziu.
Mai mult, șefa Direcției de Sănătate Publică dă asigurări că au fost operate modificări în curtea Spitalului Județean Mavromati pentru ca pacienții să nu mai aștepte rezultatele testelor în frig.
„Am transformat UPU, deși este foarte greu, acum pacienții stau în interior. Formele grave merg în zona roșie, ceilalți așteaptă în interior. S-au făcut niște modificări, nu mai sunt probleme de genul acesta”
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani
Medicii de la Botoșani lansează un apel public către botoșăneni să se prezinte la spital dacă starea lor de sănătate este precară și să nu amâne prezentarea la medic până în ultima clipă.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean a dat foc la casa în care locuiau soția și copiii săi: A fost reținut de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
ACUM: Omul de la municipiu susținut de primar pentru Parlament, LIVE la ”Botoșăneanul TV” – VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 13, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024
Vouchere de alimente 2024: CÂND se încarcă cardurile sociale cu ultima tranșă din acest an
Redacția Botoșăneanul
Nov 13, 2024