Zeci de recenzori din mai multe localităţi din judeţ au solicitat retragerea din cadrul activităţii de recenzare din Recensămîntul Agricol General care este derulat la nivel naţional începînd din data de 2 decembrie a anului trecut şi care va fi finalizată pe data de 31 ianuarie. Motivul oficial pentru care recenzorii au renunţat la numărarea orătăniilor din gospodăriile sătenilor botoşăneni, pare a fi problemele de sănătate.
Situaţia nu este una îngrijorătoare, potrivit conducerii Direcţiei Agricole Judeţene care susţine că, oricum încă dinainte de a fi demarată această acţiune au fost pregătite şi rezerve în cazul recenzorilor pentru fiecare localitate în parte. “
Am făcut o analiză pentru că ar fi oarece probleme mai ales că sunt şi mape cu un procent extrem de scăzut şi atunci am vrut să vedem poate e bolnav recenzorul. Noi avem recenzori de rezervă cu care îi putem înlocui, nu este nici o problemă. Am avut pe parcurs solicitări de renunţare, să zicem de ordinul zecilor şi care automat au fost înlocuiţi, cînd se solicită acest lucru vine înlocuitorul care preia acele efective din mers, totul se face la nivelul comunei”, a declarat
Cristian Delibaş, directorul executiv al Direcţiei Agricole. La nivelul judeţului Botoşani numărul total de recenzori care merg din casă în casă pentru a strînge informaţiile necesare în vederea efectuării unei evidenţe statistice cu privire la numărul exploataţiilor agricole este de 860. Ei vor fi plătiţi în funcţie de numărul de zile de activitate. De asemenea, la acţiune participă, în urma încheierii unor convenţii cu Direcţia Agricolă Judeţeană şi aproape 150 de recenzori şefi precum şi aproximativ 80 de coordonatori. Recenzorii vor fi răsplătiţi financiar cu doar cîteva sute de lei. Şi asta deoarece, în urma convenţiilor încheiate, retribuţia financiară a fost stabilită la 50 de lei pe zi, dar nu mai mult de 20 de zile, suma finală fiind impozabilă. Ceea ce înseamnă că, din cei 1.000 de lei pe care îi vor primi, o parte vor merge la stat.