O anchetă care ar fi înregistrată la Direcția Națională Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava încă din 2021 s-a pus în mișcare fiind vizate aproape 100 de locații pentru percheziții. Locuințe private, instituții și un sediu de partid. Cel al PSD Botoșani.
Angrenați în probabil cea mai amplă acțiune de acest fel care a avut loc la Botoșani în ultimul deceniu au fost procurori și ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție (DGA) din mai multe județe ale țării. La CJ se afla inclusiv un ofițer de la Satu Mare, iar la sediul PSD a putut fi observată o mașină cu numere de Neamț.
Una dintre instituțiile vizate. Condusă de Doina Federovici, președinte cu dublă calitate, la CJ și la PSD. A fost trezită de procurorii care i-au bătut la ușa casei. Ce s-a întâmplat la domiciliul șefei CJ și dacă au fost efectuate percheziții nu s-a transmis pe cale oficială. Doina Federovici a confirmat prezența anchetatorilor la locuința sa.
În paralel, echipajele au ajuns și la sediul CJ. Au sigilat biroul și au așteptat ca Doina Federovici să fie adusă la locul de muncă.
Cel puțin zece persoane, printre care și jandarmi „mascați” de la Gruparea Mobilă Bacău au petrecut ore bune în biroul său. Oficial, conform spuselor șefei Județului, de la birou nu a prezentat interes pentru cauză niciun înscris.
Doina Federovici a oferit primele declarații arătând că nu știe ce urmăresc procurorii DNA.
„Nu am cunoștință despre așa ceva. Noi ne facem treaba cu transparență și ne ducem la bun sfârșit atribuțiile care ne-au fost încredințate Deci, repet, am pus la dispoziție absolut orice, au verificat. Ați văzut și dvs. că a durat ceva această procedură. Le-au verificat și au constatat că nu au nimic de ridicat și s-au retras”
Doina Federovici, președinte Consiliul Județean Botoșani.
Ușor, ușor, de la oră la oră s-a aflat că o altă locație vizată este sediul PSD din strada Cuza Vodă. În jurul orei 10:00, în zonă imaginea părea să indice firescul unei zile de lucru. Nicio prezență care să atragă atenția.
Ulterior însă, după ce au finalizat perchezițiile de la Consiliul Județean, anchetatorii s-au mutat la partid. Au ieșit în jurul orei 15:00 cu sacoșe întregi de acte. Nu se știe la acest moment care a fost natura lor și ce legătură au cu Spitalul Județean care se subordonează de fapt Consiliului Județean și nu PSD-ului.
„Nu am cunoștință. Îmi este greu să cred că s-a întâmplat așa ceva”, spunea Doina Federovici la ieșirea din sediul PSD când în sfârșit „vizitatorii” au plecat cu mașinile.
Considerat punctul principal de interes pentru DNA. Pentru că de aici ar fi pornit caracatița faptelor de corupție, pe două linii. O dată în privința unor achiziții publice făcute în pandemie și care ar fi avut la bază o serie de presiuni pentru semnarea contractelor făcute asupra unor angajați de la serviciul achiziții.
Și încă o dată pe linia angajărilor, unele concursuri ar fi fost „aranjate” de către membrii comisiilor de examinare care și-ar fi împărțit banii oferiți de candidați, între ei. Sumele vehiculate de ani la rând pe căi neoficiale erau de ordinul miilor de euro. Pentru funcții de conducere ar fi ajuns și la 15.000 de euro. Culmea, șpăgile ar fi fost indexate cu rata inflației și creșteau practic de la un an la altul.
Informațiile „care se știau” despre posturile din spital „vândute” candidaților contraziceau total declarațiile oficiale prin care reprezentanții spitalului s-au plâns mereu de deficit de personal și de faptul că Botoșaniul nu este atractiv pentru cadre medicale.
În cadrul perchezițiilor desfășurate de DNA Botoșani, au fost vizate mai multe instituții, printre care se numără Spitalul Județean Botoșani, Consiliul Județean, Primăria orașului Săveni și sediul organizației PSD Botoșani. Scopul anchetei este descoperirea unei scheme de fraudare a concursurilor pentru ocuparea posturilor din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mavromati Botoșani, incluzând poziții de la îngrijitoare și brancardieri, până la asistenți medicali, medici și posturi de conducere.
Potrivit surselor judiciare, mita oferită pentru obținerea acestor posturi varia între 8.000 și 15.000 de euro. În plus, sumele de bani solicitate pentru ocuparea acestor funcții ar fi crescut în timp. De exemplu, în anul 2020, un post de asistent medical ar fi costat 8.000 de euro, în timp ce în 2022 s-ar fi ajuns la 10.000 de euro, iar în 2023 la 15.000 de euro. În cazul posturilor mai modeste, cum ar fi cele de muncitor, brancardier sau îngrijitor, sumele de mită ar fi variat între 2.000 și 5.000 de euro, în funcție de intermediarii implicați în acest mecanism infracțional.
Aceleași surse au dezvăluit că angajările se făceau în funcție de cine oferea cea mai mare sumă de bani și cine avea influență în interiorul sistemului. Astfel, candidații care doreau să obțină un post vacant nu interacționau direct cu membrii comisiilor de concurs de la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” Botoșani, ci apelau la intermediari care îi recomandau unui angajat sau funcționar din spital, cu influență asupra decidenților. Mai mult, acești candidați ar fi primit subiectele și rezolvările de la examenele de ocupare a posturilor.
Pentru a putea beneficia de susținerea funcționarilor în obținerea postului dorit, candidații trebuiau să obțină o notă minimă de 7.00 la proba scrisă. Lucrarea scrisă, obținută prin intermediul acestei scheme corupte, era păstrată ca dovadă în arhiva spitalului, în eventualitatea unui control ulterior. De asemenea, după promovarea probei scrise, candidații favorizați erau asigurați de funcționari că vor fi declarați admiși la probele de interviu și practică, indiferent de alți candidați care ar fi obținut și ei nota minimă de trecere la proba scrisă.
Perchezițiile desfășurate de DNA Botoșani vizează descoperirea și sancționarea acestor fapte de corupție, care au afectat procesul de angajare în cadrul Spitalului Județean Botoșani.
Din informațiile furnizate până ieri seară, șapte angajați din spital, de la Registratură, ingineri sau cadre medicale, au ajuns la DNA Suceava.
Toți s-au trezit cu „mascații” la ușă. După perchezițiile domiciliare au fost conduși la birou. Au pus la dispoziție documente și au dat declarații. Ulterior au fost conduși la audieri la sediul DNA de la Suceava.
Se așteaptă ca investigațiile să aducă lumină asupra întregii scheme și să identifice toți cei implicați în aceste acte ilegale. Este important ca aceste instituții să fie curățate de corupție și să ofere servicii medicale de calitate cetățenilor din județul Botoșani.
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024