Agenţia Naţională Antidrog (ANA) se alătură Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (O.M.S.) în marcarea Zilei Mondiale fără Tutun (31 mai), prin organizarea, la nivel naţional, de activtăţi de informare – sensibilizare - conştientizare în mediul şcolar sau în comunitate, activităţi de petrecere a timpului liber şi de formare de abilităţi.
Tema pentru Ziua Mondială fără tutun 2017 este ”Tutunul –o amenințare în calea dezvoltării”.
În fiecare an, în data de 31 mai, Organizaţia Mondială a Sănătăţii, prin institutiile naţionale responsabile de monitorizarea şi implementarea politicilor de reducere a consumului de tutun, marchează Ziua Mondială Fără Tutun (WNTD), subliniind riscurile de sănătate asociate consumului de tutun și pledând pentru programe eficiente de reducere a consumului de tutun.
Pentru Ziua Mondială Fără Tutun 2017, O.M.S. face apel către toate țările de a lucra împreună pentru a reduce/stopa comerțul ilicit cu produse din tutun, acesta fiind o prioritate la nivel mondial a tuturor sistemelor de sănătate, juridice şi economice, de guvernare și de luptă împotriva corupției.
Piața ilicită a tutunului poate fi responsabilă, potrivit studiilor, corelate cu informațiile furnizate de comunitatea vamală internaţională, pentru cel puţin una din 10 ţigări consumate la nivel mondial. În fiecare an, Uniunea Europeană și statele sale membre, conform datelor furnizate de Comisia Europeană, pierd peste 10 miliarde € din venituri fiscale și vamale. Consumul de tutun ucide aproape 6 milioane de oameni în fiecare an, dintre care mai mult de 600 000 sunt nefumători.
Estimarea este că, până în 2030, consumul de tutun va determina, direct sau indirect, mai mult de 8 milioane decese în fiecare an, iar mai mult de 80% din aceste decese vor fi înregistrate în țările slab dezvoltate.
La nivel local, marcarea acestui eveniment a fost materializată prin realizarea de activităţi de educare, informare şi conştientizare privind efectele consumului de tutun la C.N. M. Eminescu Botoşani. Deasemenea, la solicitarea Preşedintelui ATOP Botoşani, CPECA Botoşani a prezentat în cadrul şedinţei organizate în Mun. Dorohoi o analiză locală privind dinamica traficului şi consumului ilicit de droguri în perioada 2016 – primul trim. 2017, precum şi măsurile de prevenire ale traficului şi consumului ilicit de droguri.
Prin intermediul reţelei de voluntari au fost distribuite pliante şi flyere cu mesajul campaniei.
Activitatăţile realizate corespund Planului local de acţiune pentru implementarea Strategiei Judeţene Antidrog Botoşani în perioada 2017-2020 (adoptat prin Hotărârea Colegiului Prefectural al judeţului Botoşanni cu nr. 84 din 21.03.2017).
Conform celor mai recente studii în domeniu, au reieşit următoarele date privind fumatul produselor din tutun:
• Prevalenţa fumătorilor în România este de 27%, iar restul de nefumători sunt expuşi permanent şi devin fumători pasivi atât la locul de muncă, cât şi în spaţiile publice şi acasă, plătind tribut similar cu fumătorul activ din punctul de vedere al sănătăţii (Studiul GATS 2011).
• Pentru jumătate din fumători cu vârsta peste 45 de ani sunt înregistrate decese din cauza diferitelor boli induse sau accelerate de fumat
• Bolile care determină cea mai mare mortalitate în România sunt exact acele boli pentru care fumatul este factor cauzal sau de risc: bolile cardiovasculare, cancerul (în special cel pulmonar, în creştere la sexul feminin) şi bolile respiratorii obstructive cronice (BPOC).
• La nivelul anului 2010, 5767 de români au murit din cauza expunerii la fum de tutun (fumat pasiv) prin boli cardiovasculare (5436 persoane), infecții respiratorii și alte boli infecțioase (221 persoane) și cancer (110 persoane); 36.257 decese din cauza fumatului activ - 20997 prin boli cardiovasculare, 11619 prin diverse forme de cancer, 3287 prin boli respiratorii cronice (BPOC), 217 prin tuberculoză și infecție HIV, 137 prin diabet, boli de sânge, urogenitale sau endocrine; din totalul celor 42024 decese din cauza fumului de tutun, 13,7% au murit datorită fumatului pasiv, adică fără să fi fumat.
• Românii sunt cei mai mari fumători pasivi dintre cetățenii europeni: doar 38% raportează că niciodată sau aproape niciodată nu sunt expuși la fum de tutun la locul de muncă, față de media europeană de 72%, deși de 7 ani legea permite fumatul la locul de muncă doar în camere special amenajate, separate și izolate.
PSD: Trei oferte pentru Autostrada de care se va lega Drumul Expres Botoșani - Suceava
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Valeriu Iftime a explicat ce înseamnă un președinte extremist pentru România – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Început de decembrie cu ploi și temperaturi mai mici decât cele normale: PROGNOZA actualizată
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024