Mai mulți elevi de clasa a IV-a s-ar fi îmbolnăvit săptămâna trecută după ce au mâncat la școală. A doua zi jumătate din respectiva clasă nu ar mai fi venit la cursuri, iar părinților le-ar fi teamă să depună plângeri pentru a nu suferi tot copiii.
Totul ar fi avut loc la Școala Gimnazială Grigore Antipa la o clasă care învață în regim step-by-step. Elevii ar fi mâncat la amiază și spre seară majoritatea ar fi acuzat stări de rău. O parte dintre părinți ar fi postat totul pe o rețea de socializare și ar fi încercat să discute și cu conducerea unității de învățământ.
La scurt timp, postarea de pe Facebook ar fi fost ștearsă de administratorul respectivului grup.
„Probabil a deranjat anumite persoane si i s-a sugerat/impus adminului sa o sterga. Era vorba despre starea de rau (dureri de burta, frisoane, scaune proaste) acuzata de mai multi elevi in urma mesei de pranz servita la scoala. Dar daca tot ati sters hai sa mai spun si faptul ca doamnele care servesc acesti copii habar nu au de normele minime de igiena, adica daca scapa mancarea pe jos o pun la loc, merg la baie si uita sa se mai spele pe maini. Toate aceste fapte sunt vazute de elevi si povestite acasa”,
A scris mama unui copil din respectiva clasă
Femeia face apel și la ceilalți părinți să ia atitudine pentru a-și proteja până la urmă propriii copii.
„Au fost probleme si la inceputul anului scolar cu meniuri pe baza de pipote, ficatei si paste fainoase. Conducerea scolii stie situatia, dar trece cu vederea. Dragi parinti,daca o sa taceti in continuare, copiii vostri vor avea de suferit. Am primit mesaje in privat, ca si copilul meu a avut probleme. Unora le este frica sa isi spuna opinia. Nu este bine!”.
mai transmite respectivă mamă
Într-adevăr, la Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) s-a aflat despre acest caz însă nu la dimensiunea arătată de părinți.
Inspectorul școlar general susține că a fost de fapt înregistrat un singur caz la nivelul respectivei unități de învățământ dintr-un total de 130 de copii care servesc masa zilnic. Gabriel Hârtie mai subliniază faptul că în fiecare zi se recoltează și se păstrează probe din fiecare aliment, iar rația alimentară este stabilit de către un specialist.
„Dacă am fi avut simptome la mai mulți copii, obligația era de a anunța instituțiile abilitate gen Direcția de Sănătate Publică, spital. Știm doar de un singur caz care repet nu știu dacă, chiar dacă din alimentația care s-a survenit de la școală. Posibil să fi luat din oraș dacă ceilalți copii nu au prezentat simptome. Probabil masa este printr-o firmă de catering, pentru că ei nu au cantină. Toate alimentele care se dau către copii sunt obligați să păstreze probe pentru ca întocmai în cazul în care ar fi putut să apară un caz de toxiinfecție alimentară pentru a fi analizate acele probe. Sunt obligați prin lege să păstreze acele probe”,
Gabriel Hârtie, inspector școlar general
Inspectorul școlar general nu a precizat și dacă respectivele probe reținute din hrana copiilor au fost și analizate pentru a se ști dacă mâncarea a respectat normele cerute pentru siguranța elevilor.
DESCARCA APLICATIA BOTOSANEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024