Pandemia care la nivel macro a lovit mai ales în populația ce se confruntă cu restricții de toate felurile, pare să fie totuși în interesul unora. Al celor care ocupă funcții de orice fel, în aparatul de stat.
Se prevalează de criza sanitară și de aparenta teamă de virus, majoritatea instituțiilor publice, fără nicio diferențiere, fie că vorbim de deconcentrate, adică acele unități care se află în subordinea ministerelor, fie de autoritățile publice locale, în această categorie intrând Primăria sau Consiliul Județean.
În martie se împlinește un an de când s-au suspendat toate ședințele din aceste instituții, prin care erau furnizate informații de interes local. Un an de zile în care accesul cetățenilor a fost restricționat în aceste unități, paznicii de la poartă devenind factori hotărâtori în a decide cine intră și cine nu în unitățile de stat.
Politicienii mai ales profită din plin, din multe puncte de vedere, de această pandemie care oferă cortina „ideală” pentru tot felul de decizii de impact.
Ședințele de Consiliu Local sau Consiliu Județean sunt în continuare organizate fără prezența fizică a aleșilor locali.
Plenul municipal reprezintă, pentru înțelesul tuturor, un fel de parlament al orașului, care adoptă „legi” numite Hotărâri cu impact asupra urbei, dar care nu pot înlocui deciziile luate de forurile de la București, Parlament sau Guvern.
De la începutul pandemiei, întrunirile plenului municipal au fost transmise pe Facebook, de pe contul oficial al lui Cătălin Flutur, când era edil-șef, apoi al Primăriei Botoșani. Consilierii locali, în număr de 23, aleși pe listele partidelor la alegerile locale participă la ședințe prin intermediul tabletelor primitede la stat.
Mai mult în teorie pentru că în practică cei mai mulți își țin camerele web închise. Și, având în vedere că sunt convocați o dată pe lună, nici atunci nu catadicsesc să transmită, chiar și online, o legătură cu cei care urmăresc aceste ședințe.
Situația se poate regla probabil, la un an distanță de când România a intrat pentru prima dată în starea de urgență.
„Când scade indicele de infectare sub 1,5 la mia de locuitori, în acest sens vom putea să ne întâlnim la interior și să putem asigura condițiile pentru buna organizare a ședinței de Consiliu Local. Analizez foarte serios să convoc într-o modalitate clasică, cu prezență fizică, consilierii, pentru următoarea ședință de CL”,
Cosmin Andrei, primarul municipiului Botoșani
La Consiliul Județean în schimb, aceste ședințe sunt nepublice de la bun început. Luna trecută, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici a luat decizia convocării consilierilor județeni în sala de ședințe.
Ulterior nu ne-am confruntat cu o explozie de cazuri sau alte probleme deosebite. Și totuși, joi, 25 februarie 2021, plenul a reluat ședințele audio la care cetățenii sau mass-media nu au acces, fără vreo explicație.
„Ne dorim ca toate ședințele să fie făcute cu prezență fizică, în sala de ședințe, dar, din păcate, situația epidemiologică actuală ne impune anumite restricții de distanțare socială, de care, vrem nu vrem, trebuie să ținem cont. Sperăm ca în cel mai scurt timp să revenim la normalitate și să putem desfășura ședințele așa cum se făceau în mod firesc înaintea pandemiei”
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Șefa Județului continuă și arată că totuși face demersuri să le cumpere aleșilor laptopuri pentru ca lucrările să fie transmise, așa cum se întâmplă la Municipiu.
Aceiași consilieri, majoritatea oameni de afaceri sau directori în cazul cărora este greu de crezut că nu dețin un laptop personal, pe care să-l folosească în interesul celor care i-au votat.
Aceiași aleși despre a căror averi Botoșăneanul a scris aici: Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
„În paralel, s-a început procedura de achiziții a unor laptopuri pentru consilierii județeni, astfel încât să se poată trece în sistem videoconferință, dar, din păcate, încă nu avem aprobat bugetul. Cu speranța că acest lucru se va produce cât mai curând, vom căuta să fim transparenți și să comunicăm informațiile de interes pentru public și mass-media”,
Doina Federovici, președintele CJ Botoșani
Mai trebuie precizat că, în timp ce politicienii se ascund după pandemie, la Botoșani săptămânal au loc concerte ale Filarmonicii de Stat cu o participare de 180 de persoane, adică și de patru, cinci ori mai mult decât numărul participanților în plenurile municipal și județean: O nouă seară simfonică la Botoșani, povești de dragoste și magia valsului în sala Filarmonicii ”George Enescu” – GALERIE FOTO&VIDEO
În aceeași ordine de idei, pe 7 și 8 Martie, cunoscutul Dan Bitman va concerta la Botoșani, două zile la rând, iar la eveniment este anunțată o participare la fel de „numeroasă”.
Și mai presus de toate trebuie menționat și faptul că toți consilierii județeni și municipali primesc o indemnizație pentru participarea la ședințe, plătită din bani publici, bineînțeles. Și plătită ca oamenii să știe ce fac ei în ședință, nu ca să își ascundă votul și fețele.
Vezi video AICI
DESCARCĂ APLICATIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Ministru premiat de Valeriu Iftime la Botoșani: Am contribuit mult mai puțin decât am primit – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
ACUM: Ședință festivă pe modul rece de Zilele Eminescu, la Primărie – LIVE
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
Stelian Mețler ACHITAT în dosarul angajărilor de la Apele Române
Redacția Botoșăneanul
Jan 15, 2025
IMAGINI de la căutarea Elizei: Dronă, câine de urmă și zeci de forțe de ordine
Oana Sava
Jan 15, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile