Ancheta săptămânii
Afacerea Primăria veche : Cum să cheltui peste 20 de miliarde pentru o lucrare licitată cu vreo 9 miliarde

Sediul Primăriei din Piaţa Revoluţiei a fost inaugurat la patru ani de zile de la începerea lucrărilor, mult peste perioada estimată iniţial. Nu doar timpul cu reabilitarea clădirii a trecut mult peste ceea ce se stabilise iniţial. Municipalitatea a alocat iniţial doar vreo 900.000 de lei pentru efectuarea lucrărilor. În final s-a ajuns să se cheltuie peste 2 milioane de lei şi nu numai din bugetul instituţiei. Cum a fost posibil aşa ceva?

Sala de sedinte

S-a încercat anularea licitaţiei

Modernizarea clădirii a fost scoasă la licitaţie în 2006. Proiectantul, SC Nord Proiect SA, a estimat valoarea investiţiei la circa 1,8 milioane lei. Totuşi, în urma licitaţiei, lucrarea a fost adjudecată de SC Victor Construct SRL cu numai circa 900.000 de lei. Romulus EramRomulus Eram, actual director general al firmei care a întocmit proiectul, pe atunci viceprimar, a solicitat anularea licitaţiei. „Punctul meu de vedere a fost să renunţăm la licitaţie, să căutăm o valoare mai apropiată decît valorile stabilite prin proiect. Şi am rămas că «dom’ne, dacă acesta şi-a asumat responsabilitatea că face pe valoarea aceea mică să-l lăsăm să facă cu valoarea cea mai mică»”, ne-a declarat Romulus Eram, potrivită căruia decizia finală ar fi aparţinut primarului.

Primăria a suplimentat suma alocată iniţial

Cum s-a ajuns totuşi de la 900.000 de lei la peste 2 milioane de lei? Conform actualului consilier municipal, pe parcursul derulării investiţiei s-a descoperit că sunt necesare mai multe operaţiuni care iniţial nu au fost prevăzute. Astfel, tavanele au fost schimbate în totalitate, iar la ziduri s-a depistat în urma decopertării că au în compoziţie mult stuf şi paiantă. „În momentul în care expertul a făcut o evaluare nu a luat în calcul şi componentele rezultate din dezafectarea unor elemente de structură şi cînd am dat jos tencuiala au apărut tot felul de surprize. Iar pe lîngă astea s-au mai făcut şi modificări pe parcurs, s-a schimbat funcţionalitatea foarte mult, au apărut recompartimentări de spaţii prin crearea acelor funcţiuni aferente şefilor din Primărie”, a mai afirmat Romulus Eram. Repartizarea spaţiilor, mai ales la etaj, a fost modificată şi la o bună parte dintre birouri s-au amenajat şi toalete care iniţial nu existau, astfel ajungîndu-se să existe şi un WC cu balcon. Astfel s-a ajuns la o primă majorare considerabilă a alocaţiei iniţiale de fonduri. „Legea dă voie ca din lucrările care nu au fost prinse iniţial şi au apărut pe parcurs să se suplimenteze fondurile cu pînă la 50%”, a explicat fostul viceprimar.

A dat şi CNI bani

Apoi, a intrat pe fir şi Compania Naţională de Investiţii. În urma demersurilor efectuate de reprezentanţii municipalităţii, CNI a alocat în urmă cu doi ani 713.000 lei, fără TVA, tot pentru sediul vechi al Primăriei. Nu s-a mai organizat o nouă licitaţie, lucrarea fiind atribuită direct prin procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare firmei care cîştigase licitaţia organizată de Primărie. Astfel, pentru renovarea clădirii au existat de fapt două contracte, unul cu Primăria care a vizat în principal recompartimentarea şi reamenajarea şi un al doilea cu CNI pentru consolidare. „S-a ajuns la 20 de miliarde pentru că am avut şi partea de consolidare de la CNI, iar restul au fost suplimentări la lucrări care nu erau prinse, dar erau finisaje sumare la toată Primăria şi era păcat să nu fie executate pentru că este o clădire reprezentativă pentru Botoşani şi de aceea s-a ajuns unde s-a ajuns”, ne-a spus viceprimarul Cătălin Alexa.

Primaria Botosani

Nebuloasă de la curenţii slabi, alţi bani cheltuiţi

2 milioane de lei nu este însă suma totală a investiţiei, ci doar cea de construcţii-montaj. Alţi în jur de 250.000 de lei s-au cheltuit pentru instalaţia de curenţi slabi, care, pur şi simplu, nu a fost prevăzută în proiectul iniţial. De ce? Exista de prin 2004-2005 un proiect de amenajare a acestor instalaţii, iar la Nord Proiect, ştiindu-se de existenţa acestuia, nu s-a mai introdus în proiectul de reabilitare a imobilului şi operaţiunile referitoare la aceşti curenţi slabi. Cînd lucrările s-au apropiat de final s-a constatat însă că vechiul proiect nu prea mai este valabil deoarece clădirea a fost reamenajată şi recompartimentată. În consecinţă, s-a organizat o nouă licitaţie pentru cablajele de internet şi telefonie care a fost cîştigată de o firmă de profil şi s-au mai cheltuit alţi 250.000 de lei.

Urban Serv cumpără candelabrele…

candelabreDar cheltuielile generate de modernizare nu s-au oprit nici măcar aici. Efortul financiar a fost susţinut inclusiv de societăţi subordonate Consiliului Local. Printre bunurile achiziţionate pentru imobil s-au aflat şi şase candelabre furnizate de o firmă controlată de omul de afaceri Mihai Debeli. Unul a fost montat în holul de la intrare, două în cel de la etaj, altele două în sala de şedinţe a Consiliului Local, iar celălalt în biroul primarului. Au costat circa 70.000 de lei, iar cheltuiala este suportată de societatea de salubrizare a oraşului, pe motiv că Primăria nu mai poate efectua astfel de achiziţii în urma deciziilor de restrîngere bugetară adoptate de Guvern. “Le-am cumpărat noi, le-am dat lor în custodie şi ei o să ne dea banii cînd o să aibă posibilitatea să ne plătească. Deci, noi le-am cumpărat fiindcă ei în momentul respectiv nu aveau posibilitatea să le cumpere”, ne-a declarat Gheorghe Pricopi, directorul general al SC Urban Serv SA. Custodie înseamnă juridic că societatea a depozitat bunurile la Primărie şi, ca atare, nu primeşte nici un ban pentru asta.

… Iar Locativa ia mobilierul

Schema a fost aplicată şi în cazul mobilierului. Pentru sala de şedinţe s-a apelat la obiecte din lemn masiv de stejar. Nici acestea nu sunt însă plătite de Primărie, ci de societatea Consiliului Local care se ocupă cu administrarea fondului locativ. Mobilierul este produs de o firmă din Iaşi şi asemenea candelabrelor este dat în custodie municipalităţii. Directorul general al SC Locativa SA evită însă să dezvăluie cîţi bani se plăteşte pe mobilierul destinat Primăriei. „Deocamdată Locativa nu a cumpărat nimic, cînd îmi decontează o să văd”, a afirmat Florinel Gornea. Cum a făcut societatea rost de bani pentru mobilierul municipalităţii? „Am renunţat la cîteva lucrări la care, chiar dacă nu făceam chestia asta, tot nu reuşeam să le fac”, a explicat Gornea.

Etajul şefilor

WC cu balconAdunînd partea de construcţii montaj cu cea de instalaţii pentru curenţii slabi şi eforturile financiare ale celor două unităţi ale Consiliului Local se ajunge la o cheltuială totală ce trece de 2,3 milioane de lei. Şi asta doar pentru aproximativ 50 de angajaţi deoarece, la etaj de exemplu, s-a preferat să se extindă considerabil cabinetele şefilor din Primărie, astfel încît nu prea a mai rămas loc şi pentru funcţionari. Practic, la etajul clădirii îşi desfăşoară activitatea doar primarul, viceprimarii, secretarul, city managerul şi secretariatul Consiliului Local. Mai mult, deşi la inaugurare Cătălin Flutur declara că s-a renovat clădirea şi pentru că poate deveni un obiectiv turistic, s-au pus poliţişti comunitari la intrare care foarte greu dau dreptul cuiva să urce la etajul şefilor. La parter au birouri directorul economic şi compartimentele de resurse umane, contabilitate, de informare pentru cetăţeni, juridic, buget-finanţe, administrativ, informatică şi registratură. Angajaţii de la Casa Cărţii vor rămîne în continuare acolo, tot aşa cum o parte dintre funcţionarii de la sediul din strada Poştei vor lucra mai departe în acel loc.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Nimic din ce intreprinde echipa celui se flutura prin biroul de primar nu e curat.Avem de a face cu un clan( ce se invarte cu salarii nerusinate si afaceri la Primarie,Termica,Urbanserv,Locativa,Nordproiect...) intepenit in autoritatea locala,priceput sa bage mana in buzunarele cetatenilor prin mariri anuale de taxe si impozite scotandu-le ochii cu floricele,festivaluri si fanfara de promenada.
6 septembrie 2010, 14:18
...si asta nu e tot! Poate continuati articolul cu investigatii la domiciliul edililor. o sa vedeti acolo de cateva ori mai multe achizitii de mobilier , candelabre si renovari totale a proprietatilor imobiliare ale acestor edili si sefi de societati subordonate , cu materiale incluse pe devizele de la Primarie. diferenta este un pic mai mare decat dublu la care se adauga asa zisa custodie. Dar custodia de acasa e in deviz. Cine poate verifica, primarul cununa seful politiei, directorii au fost la nunta cu darul .....s.a.m.d.
6 septembrie 2010, 13:27
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 ”În această noapte, la Otopeni, am căutat o soluție pentru 36 de cetățeni din Sri Lanka aflați, până de curând, în contract de muncă cu un angajator din Botoșani. Dincolo de proceduri și decizii de care ne vom ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8415 lei
USD
Dolarul SUA
4.4172 lei
CHF
Francul elveţian
4.5621 lei
GBP
Lira sterlină
5.4384 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1021 lei
XAU
Gramul de aur
244.5322 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2505 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3855 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9233 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1787 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.