Banul aduce votul, aceasta pare a fi una dintre certitudinile alegerilor locale desfășurate la începutul verii. Și aceasta cel puțin în cazul candidaților independenți. O analiză a cheltuielilor efectuate de oamenii neînregimentați politic arată că aceștia au obținut voturi pe măsura banilor investiți în campania electorală.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice contribuțiile declarate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali până la data de 30 mai, cu patru zile deci înainte de terminarea campaniei electorale. În ceea ce privește aspiranții la Consiliul Local Botoșani, Marius Buliga, este cel care a investit cea mai mare sumă de bani în campanie, 9.000 de lei. Fostul lider al Tineretului Democrat-Liberal, devenit independent în toamna anului 2014, a obținut și cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații fără partid la CL Botoșani. 937 de voturi, adică 2,45% a înregistrat Marius Buliga la alegerile locale. El a reușit să se claseze pe locul 5 după PSD, PNL, UNPR și ALDE și înaintea a șapte alte partide: PMP, PRM, PER, PND, PRU, PNȚCD, Partida Romilor ProEuropa.
Teoria este confirmată și la candidații pentru funcția de primar. Cele mai puține voturi le-a obținut Marius Cristescu, 149, care a fost întrecut până și de ”Prințul romilor”, Florin Zberea. Fostul PP-DD – ist a convins doar 149 de botoșăneni să îi dea votul, în condițiile în care a cheltuit în campanie, până la data menționată, doar 300 de lei.
Viorel Coman a raportat cheltuieli ceva mai mari, 550 de lei și a obținut mai multe voturi, 226.
”Eu nu pot să fac un calcul pe vot, eu am făcut un calcul să susțin o campanie electorală. Știam că șansele de rezultate sunt destul de mici, de aceea am putut să îmi optimizez și eu bănuțul pe care îl am. Nu cred că trebuia să fie mult mai intensă decât am făcut-o eu pentru că aruncam banii pe fereastră și eu cred că s-a justificat. Faptul că am reușit să iau la Consiliul Local 283 de voturi și lui Flutur îi mai trebuiau 177 pentru majoritate, eu sunt în extaz, eu zbor”,
Viorel Coman, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.
150 de lei cheltuiți în plus de Paul Onișa față de Viorel Coman i-au adus mai multe voturi decât acestuia din urmă. Cu 700 de lei fostul lider al Partidului Conservator a reușit să adune 249 de voturi.
”Sumele au fost mici. Acum sincer, la o campanie pentru un candidat independent nu conta cât cheltuia în ultima lună de campanie, ci cât a construit până atunci ca independent. Dar nici un fel de element care să ducă la succes sau să anticipezi un eșec nu putea să fie calculat precis fiindcă neavând oameni în secțiile de votare nu ai avut nici un control al votului. Așa cum știm, Nicușor Dan la București nu a avut oameni în câteva secții și acolo a pierdut, deci și un singur vot dacă ai, nu mai ai nici o șansă să ți-l regăsești la numărarea votului. Așa că nu conta suma pe care o cheltuiai în campanie. Doar pentru cei care nu aveau notorietate și nu au stat în spațiul public deloc”,
Paul Onișa, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.
Concluzia că ”banul aduce votul” este cât se poate de valabilă și în al doilea municipiu al județului. Singurul candidat independent care a reușit să obțină un mandat de consilier local este Stelian Gherasim. Pe baza raportărilor făcute la AEP până la data de 30 mai, acesta a cheltuit și cea mai mare sumă, 2.500 de lei, dintre toți pretendenții neafiliați politic la Consiliul Local Dorohoi, obținând 712 voturi. El s-a clasat astfel pe locul al treilea, după PSD+ALDE și PNL, devansând toate celelalte partide. Un alt independent, Răzvan Macovei, a raportat cheltuieli mult mai reduse, 800 de lei mai exact, iar rezultatul a fost pe măsură, contabilizând doar 127 de voturi.
Pe baza datelor făcute publice de AEP și Biroul Electoral Județean, am realizat și un calcul al prețului votului care s-a plătit la Botoșani, împărțind suma cheltuită la numărul de voturi obținute. Iată ce a ieșit:
CANDIDAT | SUMĂ CHELTUITĂ | VOTURI OBȚINUTE | PREȚ PER VOT |
Marius Buliga | 9.000 de lei | 937 de voturi | 9,6 lei/vot |
Paul Onișa | 700 de lei | 249 de voturi | 2,81 lei/vot |
Viorel Coman | 550 de lei | 226 de voturi | 2,43 lei/vot |
Marius Cristescu | 300 de lei | 149 de voturi | 2,01 lei/vot |
Stelian Gherasim | 2.500 de lei | 712 voturi | 3,51 lei/vot |
Concluzia este că votul devine mai scump pe măsura creșterii acestuia, cu cât un candidat obține mai multe voturi cu atât plătește mai mult peentru fiecare. De asemenea, există o adevărată prăpastie între mediul urban și cel rural. Astfel, Marcel Chelariu, primarul în funcție de la Suharău, care a candidat din nou ca independent, a adunat 1.181 de voturi cu o cheltuială de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare vot l-a costat doar 1,27 de lei. Se confirmă practic faptul că electoratul, cu cât este mai sărac, cu atât este mai ușor de cumpărat.
Iar teoria este valabilă la nivelul întregii țări. La Brașov, de exemplu, un independent, Cornel Comșa, a cheltuit 51.500 de lei, iar un altul, Cătălin Leonte, 41.400 de lei. La Iași, Andrei Postolache a investit în campanie 18.327 de lei. La Botoșani, toți candidații independenți la un loc abia au reușit să investească 34.480 de lei în campania electorală.
Repetăm din nou că toate datele financiare s-au făcut pe baza raportărilor trimise la AEP cu patru zile înainte de încheierea campaniei electorale, când însă cea mai mare parte a cheltuielilor fuseseră deja efectuate. Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut de atunci publice alte date, tot așa cum nu a făcut publice nici informații privind cheltuielile electorale ale organizațiilor județene de partid.
CITEȘTE ȘI:
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
MARȚI: Mai mulți botoșăneni din municipiu rămân fără apă din cauza unei avarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Valeriu Iftime cere demisia DE URGENȚĂ a liderilor PNL de la centru – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
Mașini trase pe dreapta la Botoșani: Șofer prins băut și permise reținute de polițiști
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Anunțul RAR: Stațiile ITP autorizate pot primi clienți începând de acum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024