Ancheta săptămânii
Alegeri de două parale! 2-3 lei pentru un vot au plătit candidații la Botoșani

Banul aduce votul, aceasta pare a fi una dintre certitudinile alegerilor locale desfășurate la începutul verii. Și aceasta cel puțin în cazul candidaților independenți. O analiză a cheltuielilor efectuate de oamenii neînregimentați politic arată că aceștia au obținut voturi pe măsura banilor investiți în campania electorală.

Independentul la CL care a băgat cei mai mulți bani, a adunat cele mai multe voturi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice contribuțiile declarate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali până la data de 30 mai, cu patru zile deci înainte de terminarea campaniei electorale. În ceea ce privește aspiranții la Consiliul Local Botoșani, Marius Buliga, este cel care a investit cea mai mare sumă de bani în campanie, 9.000 de lei. Fostul lider al Tineretului Democrat-Liberal, devenit independent în toamna anului 2014, a obținut și cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații fără partid la CL Botoșani. 937 de voturi, adică 2,45% a înregistrat Marius Buliga la alegerile locale. El a reușit să se claseze pe locul 5 după PSD, PNL, UNPR și ALDE și înaintea a șapte alte partide: PMP, PRM, PER, PND, PRU, PNȚCD, Partida Romilor ProEuropa.

Independentul la Primărie cu bani puțini a adunat și puține voturi

Teoria este confirmată și la candidații pentru funcția de primar. Cele mai puține voturi le-a obținut Marius Cristescu, 149, care a fost întrecut până și de ”Prințul romilor”, Florin Zberea. Fostul PP-DD – ist a convins doar 149 de botoșăneni să îi dea votul, în condițiile în care a cheltuit în campanie, până la data menționată, doar 300 de lei.
Viorel Coman a raportat cheltuieli ceva mai mari, 550 de lei și a obținut mai multe voturi, 226.

 

Viorel Coman


”Eu nu pot să fac un calcul pe vot, eu am făcut un calcul să susțin o campanie electorală. Știam că șansele de rezultate sunt destul de mici, de aceea am putut să îmi optimizez și eu bănuțul pe care îl am. Nu cred că trebuia să fie mult mai intensă decât am făcut-o eu pentru că aruncam banii pe fereastră și eu cred că s-a justificat. Faptul că am reușit să iau la Consiliul Local 283 de voturi și lui Flutur îi mai trebuiau 177 pentru majoritate, eu sunt în extaz, eu zbor”,


Viorel Coman, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.


150 de lei cheltuiți în plus de Paul Onișa față de Viorel Coman i-au adus mai multe voturi decât acestuia din urmă. Cu 700 de lei fostul lider al Partidului Conservator a reușit să adune 249 de voturi.


”Sumele au fost mici. Acum sincer, la o campanie pentru un candidat independent nu conta cât cheltuia în ultima lună de campanie, ci cât a construit până atunci ca independent. Dar nici un fel de element care să ducă la succes sau să anticipezi un eșec nu putea să fie calculat precis fiindcă neavând oameni în secțiile de votare nu ai avut nici un control al votului. Așa cum știm, Nicușor Dan la București nu a avut oameni în câteva secții și acolo a pierdut, deci și un singur vot dacă ai, nu mai ai nici o șansă să ți-l regăsești la numărarea votului. Așa că nu conta suma pe care o cheltuiai în campanie. Doar pentru cei care nu aveau notorietate și nu au stat în spațiul public deloc”,


Paul Onisa

Paul Onișa, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.

Și la Dorohoi banul aduce votul

Concluzia că ”banul aduce votul” este cât se poate de valabilă și în al doilea municipiu al județului. Singurul candidat independent care a reușit să obțină un mandat de consilier local este Stelian Gherasim. Pe baza raportărilor făcute la AEP până la data de 30 mai, acesta a cheltuit și cea mai mare sumă, 2.500 de lei, dintre toți pretendenții neafiliați politic la Consiliul Local Dorohoi, obținând 712 voturi. El s-a clasat astfel pe locul al treilea, după PSD+ALDE și PNL, devansând toate celelalte partide. Un alt independent, Răzvan Macovei, a raportat cheltuieli mult mai reduse, 800 de lei mai exact, iar rezultatul a fost pe măsură, contabilizând doar 127 de voturi.

2-3 lei votul la Botoșani

Pe baza datelor făcute publice de AEP și Biroul Electoral Județean, am realizat și un calcul al prețului votului care s-a plătit la Botoșani, împărțind suma cheltuită la numărul de voturi obținute. Iată ce a ieșit:

 

CANDIDATSUMĂ CHELTUITĂVOTURI OBȚINUTEPREȚ PER VOT
Marius Buliga9.000 de lei937 de voturi9,6 lei/vot
Paul Onișa700 de lei249 de voturi2,81 lei/vot
Viorel Coman550 de lei226 de voturi2,43 lei/vot
Marius Cristescu300 de lei149 de voturi2,01 lei/vot
Stelian Gherasim2.500 de lei712 voturi3,51 lei/vot

 

Cu cât sărăcia e mai mare, cu atât votul se cumpără mai ușor

Concluzia este că votul devine mai scump pe măsura creșterii acestuia, cu cât un candidat obține mai multe voturi cu atât plătește mai mult peentru fiecare. De asemenea, există o adevărată prăpastie între mediul urban și cel rural. Astfel, Marcel Chelariu, primarul în funcție de la Suharău, care a candidat din nou ca independent, a adunat 1.181 de voturi cu o cheltuială de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare vot l-a costat doar 1,27 de lei. Se confirmă practic faptul că electoratul, cu cât este mai sărac, cu atât este mai ușor de cumpărat.
Iar teoria este valabilă la nivelul întregii țări. La Brașov, de exemplu, un independent, Cornel Comșa, a cheltuit 51.500 de lei, iar un altul, Cătălin Leonte, 41.400 de lei. La Iași, Andrei Postolache a investit în campanie 18.327 de lei. La Botoșani, toți candidații independenți la un loc abia au reușit să investească 34.480 de lei în campania electorală.

AEP-ul, scump la date

Repetăm din nou că toate datele financiare s-au făcut pe baza raportărilor trimise la AEP cu patru zile înainte de încheierea campaniei electorale, când însă cea mai mare parte a cheltuielilor fuseseră deja efectuate. Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut de atunci publice alte date, tot așa cum nu a făcut publice nici informații privind cheltuielile electorale ale organizațiilor județene de partid.

 

CITEȘTE ȘI:

 

L-au ”sinucis”!

 

Marea ţeapă a amenzilor pentru rovinietă, schema prin care Statul Român sileşte şoferii să plătească dublu

Tot mai mulţi conducători auto din Botoşani sunt puşi în imposibilitatea de a beneficia de prevederile legale potrivit cărora au dreptul să plătească jumătate din amendă în termen de 48 de ore de la aplicare pentru circulaţia fără rovinietă în afara localităţilor.

Primarii botoșăneni de care nu mai scapă lumea

Condamnaţi de judecători, demişi de prefect, pe alocuri şi cu procese pentru revenirea pe post pierdute în instanţă, unii primari din Botoşani au reuşit totuşi să rămână la conducerea localităţilor. Sub o formă sau alta decid direct sau „din umbră” ce se întâmplă în administraţia comunală.

Doi parlamentari PSD au locuit mai bine de un deceniu în ANL-uri din centrul orașului, dar au predat la Locativa altele, la Cișmea

Aşa cum a promis la începutul verii, Doina Federovici a renunţat la apartamentul pe care îl avea închiriat în cartierul Griviţa. La fel a procedat şi Marius Budăi, care a părăsit locuinţa de lângă bazar. Ambii însă au predat alte imobile decât cele în care au locuit efectiv.

Peste 400.000 de euro kilometrul de asfalt județean la Botoșani, ”săracii țării” ajungem să avem cele mai scumpe drumuri din România

Săraci, dar cu preţuri ca la bogaţi, asta s-ar putea spune despre politica de investiţii practicată de Consiliul Judeţean (CJ) şi Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri (DJDP). Săptămâna trecută, consilieri judeţeni au adoptat trei hotărâri referitoare la tot atâtea căi rutiere administrate de DJDP, iar costurile prevăzute pentru investiţii ridică serioase semne de întrebare asupra modului în care s-au făcut calculele.

Alarmă la sate! Firmele nu mai găsesc nici măcar tractorişti, barmanii sunt deja… parfum: Pare ceva de râs

Lipsa cronică a forţei de muncă sau mai exact a oamenilor dispuşi să lucreze loveşte şi mediul rural. Dacă la oraş antreprenorii s-au obişnuit să facă tot mai greu angajări din cauza lipsei resursei umane, unii ajungând să asigure gratuit transportul pentru locuitorii de la sate doar ca să aibă cu cine lucra, acum tocmai comunele se confruntă cu o criză generalizată a forţei de muncă.

Nova Apaserv, condusă de un textilist, un constructor de mașini și alți ”super-specialiști” - 12 șefi, nici măcar unul singur licențiat în furnizarea apei

Avem jurist, avem o pleiadă de economiști, avem chiar și un specialist în confecții-tricotaje. Plus o mulțime de ingineri specializați în tot felul de domenii, însă numai în hidrotehnică nu.
 

Școala din căminul cultural, grădinița din dormitor, toaleta ”accesul interzis” - adevărata față a învățământului botoșănean

Dincolo de discursuri sforăitoare, de defilarea oficialităților, de îndemnuri mobilizatoare, este realitatea. Iar într-o mulțime de școli botoșănene este cât se poate de crudă. Și asta reiese chiar din documentele instituțiilor care trebuie să contribuie la asigurarea condițiilor desfășurării unui act de învățământ cel puțin decent.

Vitejie doar cu pensionare și cerșetori? Poliția, Jandarmeria și Poliția Locală - nici o singură amendă pentru scandalul de două zile de la spital

Ameninţări, înjurături, obscenităţi, consum de băuturi alcoolice în loc public, toate acestea şi multe altele nu au fost suficiente pentru autorităţi ca să aplice măcar o singură amendă gloatei care timp de două zile s-a manifestat în curtea sau în împrejurimile celei mai mari unităţi sanitare din Botoşani.

Indicator fals în ”Intersecția morții” - eroare uluitoare a autorităților - GALERIE FOTO

Un lucru banal, care costă zero lei şi zero bani, ar fi putut salva vieţile unor oameni. Cum trăim însă în Botoşani – România, nimeni nu s-a gândit să îl facă. Iar autorităţile în puterea cărora stă o astfel de intervenţie preferă să asiste nepăsătoare la valul de tragedii produse în intersecţia de la Orăşeni Deal.

„Mogulii” de la Judeţ: Lefuri uriaşe pentru „vătămaţii” care au produs 0 euro în ultimul an

Consiliul Judeţean Botoşani a creionat o majorare copioasă a salariilor angajaţilor din aparatul propriu, care vor ajunge să câştige mult mai bine decât oameni care îşi riscă zi de zi viaţa la locul de muncă. Şi aceasta în condiţiile în care de la instalarea în urmă cu mai bine de un an a noii conduceri, instituţia nu a accesat nici măcar un program european.

Boierii de altă dată vs ciocoii noi cu bodyguard de astăzi – UNDE au ajuns bogații orașului cu mână largă

În trecut avuțiile boierilor care au trăit pe meleaguri botoșănene erau incomparabile milioanelor de euro care se află în conturile bogaților prezentului. Boierii s-au transformat de-a lungul timpului, din toate punctele de vedere. Duse sunt și actele mari de mărinimie, prezentul aduce cu sine o goană neobosită după noi și noi câștiguri.

Şefii Modern Calor omeniţi cu câte un sfert de miliard de lei vechi din profitul unităţii într-o manevră care a amuţit conducătorii

O parte importantă a profitului înregistrat de societatea de termoficare a oraşului în 2015 şi 2016 ajunge în buzunarele angajaţilor, dar mai ales a şefilor. Adunarea Generală a Acţionarilor de la SC Modern Calor SA a adoptat la şedinţa din 18 mai o decizie privind împărţirea câştigului din anii menţionaţi.

Mii de euro pentru Flutur și Macaleți, prefectul bate pasul pe loc, campionul de la Apă cu ”salariu nesimțit”, aproape detronat!

Din fericire pentru el, ocupantul scaunului de director general de la Nova Apaserv iese deocamdată din atenția opiniei publice, ca persoană cu ”salariu nesimțit”. L-au ajuns la acest capitol, de la începutul lunii în curs, demnitarii care conduc orașul și județul. Mai puțin prefectul care este pus de Legiuitor, dintr-o scăpare probabil, pe ”hold”.

La ce mai avem semafoare!? Ori sunt stricate, ori funcţionează cu program de bugetar. Iar tragediile curg în intersecţii

Dincolo de neatenţia unor şoferi, de inconştienţa altora, de graba unora, de tupeul prostesc al altora, valul de accidente care s-a abătut asupra municipiului reşedinţă odată cu venirea verii au un numitor comun: s-au produs în intersecţii în care semafoarele funcţionau pe intermitent sau deloc.

Arbitrul, şeful de la asociaţie, consilierul şomerilor, femeia care face toţi banii – Leii curg pe toate căile în buzunarele aleşilor de la municipiu

Dacă unii aleşi de la municipiu n-au nici casă, nici apartament, nici teren şi nici maşină, alţii sunt cât se poate de inventivi în a-şi ridica nivelul de trai şi îşi cresc veniturile din activităţi cât se poate de diverse, unele fără nici o legătură cu studiile sau domeniul lor de activitate.

Metoda ”Rănitul”: Doctorița, primarul și oamenii cu handicap închipuit care nu mai pot de grija alegerilor

Corectitudinea alegerilor desfăşurate duminică, 11 iunie, la Vlăsineşti, pentru desemnarea noului primar este pusă sub semnul întrebării de numărul mare de persoane care au votat cu urna mobilă.

Falimentara Termica face bani frumoși și-i cheltuiește pe „proceduri” , unități de stat care așteaptă banii primesc... de-o pizza

Mai mult de jumătate din sumele încasate de fosta societate de termoficare a oraşului în al doilea semestru al anului trecut s-au dus pe cheltuieli de procedură. Mai pe româneşte spus, majoritatea banilor ajunşi în contul unităţii au fost cheltuiţi ca să se… aducă bani.

Partidele din Botoșani, de la PNL la... dispărute prin fuziuni - datorii nesimțite la chirie

Faptul că politicienii au un statut special în România și la Botoșani deopotrivă, reiese și din istoria recentă a orașului. Spre deosebire de persoanele fizice sau operatorii economici, în cazul politicienilor ”statul” de cele mai multe ori închide ochii când este vorba de recuperat bani.

Albert a început să rezolve ”marile probleme”: Prima femeie a PSD-iștilor face PR la ”Apă”

Încă un concurs organizat pentru ocuparea unui post la SC Nova Apaserv SA a fost câștigat de un PSD-ist. Dominația social-democrată asupra operatorului de apă și canalizare nu se oprește doar la noul consiliu de administrație, unde cinci din șapte membri sunt membri ai formațiunii de guvernământ, ci se întinde până inclusiv la ”public relations”.

Securiştii elevului erou, la plimbare... de pe pietonal până la Cotroceni, după revoluţie: de la şefi la serviciile secrete la respectabili afacerişti – LISTA

„Un vis frumos mi-a fost viaţa / Cât am trăit pe acest pământ / La 20 de ani s-a stins lumina / Şi zac de tânăr în mormânt”… Sunt versurile emoţionante care se pot citi pe monumentul funerar ridicat la Cimitirul Pacea în memoria lui Mugur Călinescu, elevul care în 1981 a avut curajul de a protesta de unul singur faţă de neajunsurile şi nedreptăţile regimului comunist.

Scumpete Maria se vede treaba ca esti novice intre ale votului. Tu crezi ca tot ce zboara se maninca, vai si amar si de ceilalti care gindesc ca tine. Intreaba-ti pe cei din familie daca vor sa-ti spuna adevarul si daca la vot s-au dus la vot si au votat a fost exact pe cine si-ar fi dorit ei si atunci iti vei da seama ca spui prostii si tii cu prostia.
29 august 2016, 13:38
A imparti sumele cheltuite in campanie la nr. de voturi obtinute este o mare eroare. Ce vrea sa spuna jurnalistul, ca absolut toti candidatii au platit voturile obtinute??? Este o prostie! Fiecare candidat independent si-a facut campanie electorala cum a putut si cum s-a priceput.. Fiecare partid politic a procedat la fel, insa cu o anvergura mult mai mare. Campania electorala are un scop precis: candidatii trebuie sa comunice electoratului programele lor si, desigur, sa se intilneasca cu alegatorii. Pentru aceste actiuni, candidatii au nevoie de bani. As vrea sa-l intreb pe jurnalist daca accepta comunicate de presa, progfame si altele asemenea in ziarul sau fara bani?? Si daca candidatii si-au publicat programele sau alte materiale, inseamna ca acestia si-au platit voturile? In al doilea rind, nu cred ca marimea sumelor cheltuite sae afla in raport direct cu nr. de voturi, ci mai degraba cu personalitatea si forta de actiune ale fiecarui candidat. Punct!
29 august 2016, 12:39
Domnilor, intr-adevar in unele localitati unde a iesit procentul mare s-a mers si pe atentii bunicele. Am fi cretini sa credem toate povestile pe care le spun acei primari ca cetatenii iau ales ca le=au placut cum au condus comuna in anii trecuti,astea sint baliverne.In comune la primarii sint asa zisi salariati ai primarului, care din nefericire nu fac nimic stau doar cu ochii pe populatie si-i influenteaza sa aleaga chiar de este rau pe cei care apar ca paduchii in frunte, adica pe primari,parlamentari ,etc. Dl. prefect ar trebui prin subalternii sai sa controleze pe toti salariatii angajati ai primariilor si va vedea cat de multi sunt platiti pe spatele nostru DEGEABA.
29 august 2016, 10:51
Am candidat ca independent la Vlăsinești nu am cheltuit nici un leu,nu am avut mandatar financiar,cum am spus public cu diverse ocazii independenții nu au nici o șansă în fața partidelor mari și am obținut 77 de voturi. Coeficientul electoral era de 75 de voturi pe partid.Dacă candidam pe partid aș fi ieșit consilier. Poți să fii consilier și fără bani. AEP și legea în general nu face diferența între competitorii electorali:partide politice și independenți.
29 august 2016, 10:06
Sondaj
Se impune organizarea unui miting împotriva ”Statului paralel și ilegitim”?
Da, fiindcă există un ”stat paralel și ilegitim”, altul deci decât cel ales de popor
Nu, pentru că nu există un ”stat paralel și ilegitim”
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În legătură cu transportul cu maxi-taxi consumatorii cred că ar trebui introduce microbuze ceva mai mari sau chiar autobuze pentru că am văzut că fluxul de călători crește. Nu toate au bare de susține adecvate, de multe ori te ...
Curs valutar
15 decembrie 2017
EUR
Euro
4.6346 lei
USD
Dolarul SUA
3.9285 lei
CHF
Francul elveţian
3.9729 lei
GBP
Lira sterlină
5.2711 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5016 lei
XAU
Gramul de aur
158.8245 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2275 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4767 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0149 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0804 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1804 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6226 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.1 o C
Dorohoi
-1 o C
Bucecea
0.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.