Ancheta săptămânii
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani

Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.

Au fost șase, au mai rămas trei


De la sfârșitul lunii trecute, Mirel Rogalschi se află în concediu medical întrucât a suferit o intervenție chirurgicală și va mai sta în repaus până pe la începutul lunii iunie.


În afara conducătorului unității, CJPC Botoșani are în organigramă cinci posturi de comisari: Mirela Grebeniță, Carmen Ațurcăniței, Georgică Popovici, Lăcrămioara Constantin și Niculai Rață. Doar că ultimii doi au fost reținuți pe 7 aprilie și apoi trimiși în arest la domiciliu pentru 30 de zile, astfel încât instituția a mai rămas doar cu trei comisari, iar unul dintre ei, Carmen Ațurcăniței, a preluat atribuțiile de comisar-șef adjunct până la revenirea la serviciu a titularului pe post.


Teoretic, se pot detașa cadre din alte județe, doar că practic acest lucru nu s-a întâmplat.

 

O pensionară și un aproape pensionar


Niculai Rață și Lăcrămioara Constantin făceau de obicei echipă la acțiunile de control. Unul este în pragul pensiei, celălalt ieșise din câmpul muncii. Doar pe hârtie însă, pentru că, deși pensionară, Lăcrămioara Constantin continua să ocupe un post de comisar superior. Se afla deja în al doilea an în care dubla pensia cu salariul, primise un an de prelungire de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) și apoi încă unul.


Aflată spre final de carieră, angajata CJPC avea la data completării declarației de avere, în urmă cu aproape un an, nici mai mult, nici mai puțin de 206.457 de lei în depozite bancare și conturi curente. Ambele fuseseră deschise în 2020, an în care a vândut un apartament în București, un teren intravilan în municipiul Galați și un teren extravilan în comuna Costache Negri din județul Galați. Astfel că mai rămăsese doar cu un sfert dintr-un apartament din Botoșani și cu un Suzuki fabricat în 2016.


53.500 lei


a fost salariul cumulat primit în 2020 de Lăcrămioara Constantin, adică 4.458 lei/lună  


Niculai Rață, care în trecut chiar a condus CJPC Botoșani, mai avea la rândul său sub un an până la pensionare.


Asemeni colegei sale, este coproprietar pe un apartament din Botoșani, din care îi revine însă o cotă de 50% și conduce un Volkswagen Passat înmatriculat în 2013. Are și un credit în valoare de 8.000 de euro scadent în acest an.


52.206 lei


a încasat Niculai Rață din salariu în anul 2020, adică 4.350,5 lei/lună

 

Controale mute la Botoșani


CJPC Botoșani a rămas fără jumătate de personal într-o perioadă extrem de importantă, cea dinaintea Sărbătorilor Pascale, când de obicei la nivel județean se constituiau comandamente de control alături de reprezentanți ai altor instituții, precum Direcția de Sănătate Publică (DSP) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA).


Cum se descurcă este mai greu de spus, întrucât CJPC funcționează într-un centralism desprins parcă din comunism.


”Noi nu vă putem furniza informații, trebuie să faceți o cerere către Autoritatea Națională de la București”, ne-a transmis Carmen Ațurcăniței.


Cu alte cuvinte, ca să aflăm ceva de la CJPC Botoșani, ar trebui să ne adresăm ANPC București, care oricum ar fi trebuit să întrebe la Comisariatul de Botoșani pentru ca apoi să formuleze un răspuns ce s-ar putea obține direct de la unitatea de la Botoșani.

 

”Nu există șpăgi, plocoane”


Culmea este că toate aceste lucruri se întâmplă la vreo două-trei săptămâni după ce prefectul Sorin Cornilă a purtat o discuție cu Mirel Rogalschi, în care s-a atins și tema obiceiurilor nu tocmai morale și legale pe care unii comisari le-ar avea în timpul controalelor.


”Îmi aduc foarte bine aminte cum i-am spus: «vă rog să aveți grijă, că nu tolerez absolut nimic. Toleranță zero pentru chestiuni în afara legii, înțelegeți ce vreau să spun: șpăgi și alte celea. Atât vă rog: nu îmi faceți probleme în județul Botoșani». Și la o săptămână, două după, ce s-a întâmplat...? Lucrul acesta l-am transmis la toți directorii care au venit aici: toleranță zero pentru toate chestiunile în afara legii”,


Sorin Cornilă, prefect.


A adăugat însă că, dat fiind faptul că dosarul care îi vizează pe comisarii Rață și Constantin încă se află în faza cercetărilor, le acordă prezumția de nevinovăție.


”Eu am încredere în lege. Eu le-am transmis oamenilor că nu există șpăgi, plocoane. Le-am spus în față că este foarte important ce se transmite pentru că se propagă la nivelul județului, e clar că ajunge și la urechile mele, poate mai repede, și eu nu pot să intervin pentru nimic. Din contră, prefectul este garantul legii în județul Botoșani”,


Sorin Cornilă, prefect.

 

Modus operandi


Doi oameni de control se deplasează la un agent economic. Întâi observă mai multe nereguli. De exemplu, ”Nu aveți etichetă la produsul acesta! Voi știți cât e amenda pentru asta?” Și încă două-trei dintr-astea. Apoi remarcă unele produse: ”ce frumoasă este folia aceasta!”, ”crema aceasta este foarte bună, de când o căutam, dar nu o găseam”, ”ce frumos miroase parfumul ăsta!” După care își amintesc că au treabă prin apropiere.


Doar că nu mai iau și pâinea cu ei. Așa că fiecare... ”las pâinea asta aici, vă rog s-o puneți într-o pungă și o iau când mă întorc”. Revin după câteva minute și iau punga. Iar când ajung acasă, ce să vezi?, folia, crema și parfumul sunt și ele în pungă. Plus câteva sute de lei, căzuți probabil din greșeală de pe tejghea. A doua zi uită că plasa conținea și obiecte care nu le aparțineau și nu le mai înapoiază. Oricum au uitat și să aplice o amendă pentru abaterile constatate.


Dar aceasta este însă doar o poveste, fără vreo conexiune cu comisarii cinstiți de la Botoșani.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
„Bun îi vinu’ mult îmi place”–dans & chiuituri la Carrefour cu şeful CJPC - VIDEO & FOTO
Se cer majorări de salarii și noi angajări la această instituție: Contextul pandemic ne-a înjumătățit

 

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
serviciul e total inutil si se suprapune peste alte servicii ale statului
19 aprilie 2022, 07:05
Angajata echipa tânără, până vor învăța să ia șpăgi,că sigur o vor face, macar vor face o perioada ceva corect, este un serviciu necesar nu trebuie desființat.
18 aprilie 2022, 21:31
Am mai scris și ...cenzură.Doamna care este acum numită, trebuia să fie și ea acolo....cum venea la magazinele din zona "xeroxului" dumneaei...Pleca cu plasere pline...Când i.am spus că în magazin se filmează și că sunt camere, a făcut atac de panică....Parcă 2007, 2008, 2009....Ții minte, doamna comisar?Iar când ai avut incendiu la "xerox" scoteai legitimația pe la fostul comandant....
18 aprilie 2022, 19:26
100 de ani de puscarie, astia au distrus spiritul de afaceri, pentru o eticheta stramba dadeau amenda sau dupa caz incasau ...spaga...
18 aprilie 2022, 18:28
un serviciu corupt si inutil. la botosani totul era bine, dadeau amenzi de cativa lei in bataie de joc. aici e paradisul inselaciunilor.
18 aprilie 2022, 18:23
Cu acest serviciu sau fara el, lucrurile stau la fel. Desfiintarea ar fi o solutie. Sau angajarea unor tineri.
18 aprilie 2022, 11:18
Suntem judet butonat de ciuma rosie si de asta prostii si hotii au loc de cinste.
18 aprilie 2022, 10:09
Mă mir dacă tura asta îmi dați drumul la comentariu, (dați doar ce vă convine),Da super adevărat, se dă șpăgi pe orice, și cum se spune pe față,.Nu dai, nu ai,sau nu iei. Am mai zis-o de la ei din birou totul e roz,.Îs curios se termină și cu zăpada, cît sa cheltuit,că zăpadă ioc,sau au frecat lopata să fie caldă, alții de când sau apucat de plombat străzile, la noi e pornirea mai grea,Vai de steaua noastră. Mă gândeam că mai vedeam vedetele astea a nostre numai când e vorba de dat șpăgi la votare, dar canci, uleiu sa scumpit, făina sa scumpit, deci totul e pe bază de șpăgi, unde teai duce și unde te-ai învârti
18 aprilie 2022, 10:05
ma îndoiesc amarnic ca nu știi nimic de șpăgi, de mita în județul pe care îl păstorește, d-le cornila. pai cum crezi ca circula mașinile de mare tonaj cu supragreutate prin județ? prin șpăgi date celor de la djdp.cum crezi ca în fabricile de confecții condițiile de lucru sunt aproape de sclavie? cu șpăgi date inspectorilor de la itm.cum crezi ca se fac angajări în sistemul bugetar? cu șpăgi...si as putea și botoșănenii în general ar putea face o lista lunga, lunga cu șpăgile care se dau în Botoșani.este trist ca deși tânăr și bine angrenat în sistemul politic, debitezi cu atâta seninătate fel de fel sf-uri.
18 aprilie 2022, 07:31
Ce măăă? Toleranță 0 la șpăgi? Păcat de tinerețea ta, că poți crede așa ceva. Sau o spui la mișto, ca tot politicianul de paie de Botoșani. Păi totul funcționează DOAR pe bază de șpagă. Nu-i angajare fără șpagă. Nu-i organ de control fără să ia șpagă.
18 aprilie 2022, 07:09
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În aceste cazuri punctuale poate fi apelat numărul de urgență 112, se deplasează o patrulă de Poliție sau de Jandarmerie la locul indicat iar aceștia iau măsurile legale, conform Legii 61/1991 pentru tulburarea liniștii și ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9192 lei
USD
Dolarul SUA
4.6852 lei
CHF
Francul elveţian
4.9737 lei
GBP
Lira sterlină
5.6962 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4209 lei
XAU
Gramul de aur
268.5155 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2412 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.1854 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1512 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4303 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2022 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6614 lei
Vremea
astăzi
Botosani
9.2 o C
Dorohoi
9.6 o C
Bucecea
7.8 o C
Darabani
4.6 o C
Saveni
10.1 o C
Ştefăneşti
8.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.