21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
30 august 2021, Consiliul Județean Botoșani... Consilierii județeni se întrunesc în ședința ordinară aferentă ultimei luni de vară. Din cei 33 de aleși, sunt prezenți 27, iar dintre toți aceștia există un singur demnitar local care folosește laptopul primit din banii plătiți de botoșăneni drept taxe și impozite.
Între cele două momente s-au scurs patru luni și... 122.245,2 lei fără TVA.
Cu foarte puțin excepții, care au însemnat de fapt ședințele de constituire ale noului CJ și de depunere a jurământului, timp de un an la Botoșani ședințele de plen, acolo unde se votează lucruri extrem de importante pentru județ, de la ce drumuri se modernizează până la prețul la apă și canalizare, s-au desfășurat în sistem închis, având acces doar aleșii și șefii de la CJ. Chiar dacă în Codul Administrativ se stipulează foarte clar că trebuie să fie publice.
Luni la rând după preluarea președinției CJ, Doina Federovici a motivat că nu poate organiza nici măcar ședințe online pentru că trebuie cumpărate laptopuri aleșilor. Și că instituția nu le poate achiziționa întrucât nu are prevedere bugetară. Cu toate acestea, CJ a cumpărat până la urmă laptopurile înainte ca aleșii de la Județ să adopte bugetul pe 2021.
Între timp se găsiseră ceva bani și fără buget pe anul în curs. Și pe 21 aprilie, cu patru zile înainte ca municipiul Botoșani să iasă din ”scenariul roșu”, adică atunci când respectivele computere deja nu își mai aveau rostul, consilierii le-au găsit pe masa din sala Nicolae Iorga a Palatului Administrativ.
Unii, puțini ce-i drept, au refuzat să le primească, reclamând tocmai faptul că o asemenea achiziție este lipsită de oportunitate. Ceilalți le-au primit, însă asta nu înseamnă că și le folosesc. Sau poate că le utilizează, dar în cu totul alte scopuri decât cele pentru care le-au primit. Iar elocvent este ceea ce s-a putut vedea la ultima ședință ordinară a CJ-ului. Doar un singur consilier județean, social-democratul Sergiu Marian, avea laptopul la el.
Ceilalți consilieri județeni nu aveau proiectele nici măcar pe hârtie, doar câțiva la urmăreau pe telefon sau aveau unele notații pe niște ciorne.
- De ce nu folosesc consilierii laptopurile și de ce nu folosiți nici dvs. laptopul de la Consiliul Județean?
Am adresat această întrebare social-democratului care a demisionat din Parlament motivând, printre altele, că dorește să rămână consilier județean.
”Pentru că eu mi le listez. Toate proiectele de hotărâre le am listate la fiecare ședință. Dacă observați, ordinea de zi este citită, orice întrebare, orice problemă mi-am notat aici și inclusiv proiectele de pe ordinea de zi le listez. Le primim și pe e-mail și intrăm și pe site-ul Consiliului Județean Botoșani”,
Costel Pătrăuceanu, consilier județean PSD.
I-am întrebat apoi pe câțiva consilieri PNL același lucru. La ei a fost și mai simplu.
”Nu le-am luat. Noi am spus-o și atunci: mi se pare o cheltuială extravagantă și inutilă pentru că toți oamenii aceștia din Consiliul Județean, care iau mii de lei pe lună, pot să își cumpere și un laptop și motivul acesta este. Pe de altă parte, prezența unui laptop nu este o garanție că ai citit ordinea de zi sau proiectele de hotărâre sau absența unui laptop nu este o garanție că nu le-ai citit”,
Viorel Iliuță, consilier județean PNL.
Acesta a dat asigurări că atât el cât și colegii săi liberali care au refuzat să ridice laptopurile oferite de CJ citesc mereu proiectele de hotărâre supuse dezbaterii plenului.
”Din punctul meu de vedere este o ușoară neobrăzare. Am laptop! De ce să îmi trebuiască laptopul instituției?”
Agnes Holcă, consilier județean PNL.
Cei doi susțin că au informat conducerea CJ că dețin laptopuri și că nu este necesar ca instituția să suporte o asemenea cheltuială, însă nu au fost ascultați. ”Sunt niște bani aruncați aiurea”, a concluzionat Agnes Holca.
De altfel, Sorin Cornilă, alt consilier județean, care deține chiar și o firmă de IT, a venit cu laptop la ședință, dar cu cel personal deoarece a refuzat computerul primit de la CJ tocmai pe motiv că are deja destule.
Culmea este că nici măcar șefa CJ, cea care a inițiat achiziția laptopurilor, nu se folosește de cel primit. Sau cel puțin nu o face la ședințele de plen, acolo unde inclusiv discursurile și le citește de pe hârtie. Crede însă că demersul său de a le cumpăra laptopuri consilierilor județeni a fost înțeles greșit de către unii.
”La această achiziție eu nu m-am gândit la modul în care consilierii să își pună laptopurile pe masa Consiliului Județean. Ei primesc materialele electronic și le consultă. Dacă există vreo cerință din partea cuiva le putem transmite să le aducă”,
Doina Federovici, președinte CJ Botoșani.
A precizat totodată că acele computere pe care unii consilieri au refuzat să le primească nu au rămas în țiplă, ci au fost repartizate unor angajați din aparatul propriu al Consiliului Județean.
Prețul este considerat peste cel al pieței de către Viorel Iliuță, care crede că ar fi trebuit să fie chiar sub cel mediu dat fiind faptul că s-a făcut o achiziție la pachet.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Unii dintre rușii cu domicilii false la Botoșani ar fi fost agenți sub acoperire în Occident
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024
Filmul „Vis.Viață”, în premieră pe 23 și 24 noiembrie la Happy Cinema Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Post scos la concurs pentru a treia oară la Botoșani
Oana Sava
Nov 21, 2024
Suflu nou la Jandarmeria Botoșani: Două tinere au îmbrăcat uniforma
Redacția Botoșăneanul
Nov 21, 2024