Ancheta săptămânii
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați

”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.

Alegerile municipale de la PNL, o veritabilă defilare a angajaților unităților de la municipiu conduse de foștii PDL-iști


Iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la alegerile din cadrul organizației municipale a PNL Botoșani, care au avut loc pe data de 1 iulie la Casa de Cultură a Sindicatelor. A fost o veritabilă defilare a salariaților unităților de stat. O puzderie de angajați de la SC Locativa SA și Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) au fost delegați la conferința unde s-a votat conducerea pe următorii patru ani.

 

De la compania municipalității condusă de Cătălin Flutur au fost prezenți inclusiv casierul și zidarul, în timp ce Eugen Țurcanu, ajunsese să aranjeze cu propriile mâini membrii de partid la balconul amintitei săli. Nu au lipsit oameni de la Direcția de Asistență Socială (DAS) în frunte cu directorul Dorin Burlacu și nici angajați de la SC Eltrans SA. Iar lor li s-au adăugat tot felul de directori de la instituțiile cu subordonare guvernamentală.

 

În aceste condiții, rezultatul scrutinului nu putea fi decât unul de... stat. Președinte a fost ales Cristian Achiței, senator, provenit de la Inspectoratul Județean în Construcții, iar prim-vicepreședinți Cătălin Flutur, director la SC Locativa SA încă de la înființarea societății, în 1998 și Gabriel Alecsandru, consilier la cabinetul parlamentar al amintitului senator. În prima ședință de după alegerile interne, Biroul Politic Municipal l-a desemnat secretar general pe Andrei Amos, tot lucrător la stat, director adjunct la Clubul Sportiv Botoșani. Abia ca secretar general adjunct au încăput un antreprenor, Gabriela Ciobanu, cu businessuri în imobiliare și, mai nou, în HoReCa și Ionuț Voicu, care activează în privat.

 

CATALIN FLUTUR salariati locativa

 

alegeri pnl botosani

 

liberali botosaneni

 

eugen

 

scrutin pnl

 

Consilierii municipali PNL: 8 bugetari din primii 9 aleși


Alegerile și rezultatul cu profund caracter bugetar de la PNL Botoșani nu au reprezentat altceva decât o continuare a fenomenului de la scrutinul local din 2020. Liberalii s-au prezentat în fața botoșănenilor cu o listă în care și-au găsit loc eligibil lucrători la stat proveniți din tot felul de domenii, dar din care au fost uitați tocmai cei care, în discursuri și în campanie, s-ar afla în centrul liberalismului: antreprenorul, omul din privat care produce plus valoare.


Dar iată care au fost cei nouă liberali care au intrat inițial în Consiliul Local cu locurile lor de muncă din momentul depunerii candidaturilor:


Cătălin Flutur – primar (cu post blocat la SC Locativa SA)
Costel Șoptică – senator
Viorel Iliuță - manager la SC Elsaco Electronic SRL
Marius Oroșanu – șef Centrul Sfântul Mina din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului
Eugen Țurcanu – director DSPSA (ocupă postul încă de la înființarea acestei structuri)
Cătălina Lupașcu – profesor consilier la Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională & director al Asociației GAL Botoșani pentru Viitor
Cătălin Boboc – director Registrul Auto Român, reprezentanța Botoșani
Daniel Botezatu – profesor la Colegiul Național Mihai Eminescu
Andrei Amos – director adjunct CS Botoșani.

 

Ca să intre în sfârșit un om de afaceri a fost nevoie de o demisie


Așadar, nici măcar un singur om de afaceri, ci doar un manager la o firmă care nu îi aparține și care ulterior a și demisionat.


Abia după ce senatorul de atunci Costel Șoptică a renunțat la mandat, de pe locul 10 pe listă a intrat în Consiliul Local din partea PNL un om de afaceri: Maricel Maxim, deținătorul unor firme de construcții.


Celelalte demisii din rândurile liberalilor de la Consiliul Local nu au făcut altceva decât să aducă noi bugetari în deliberativul municipal: Ada Macovei, inspector școlar general, Monica Răileanu, consilier la cancelaria prefectului și Monica Adăscăliței, director la Direcția de Sănătate Publică (DSP).
Astfel, din nouă consilieri, cât are PNL la municipiu, doar unul singur activează în mediul privat.


3 oameni din privat în primii 12 consilieri județeni


Nici lista prezentată de liberali la Consiliul Județean la alegerile locale de anul trecut nu a fost însă profund diferită ca structură. Partidul a obținut 12 mandate, iar trei sferturi au plecat la lucrători din aparatul de stat. Iată locurile de muncă pe care le aveau cei în cauză:

 

Costel Șoptică – senator
Cătălin Flutur – primar
Viorel Iliuță – manager SC Elsaco Electronic SRL
Radu Malancea – director Spitalul Județean
Gabriel Alecsandru – consilier cabinet parlamentar
Rodica Abăcioaei – profesor Școala ”Ion Bojoi” Flămânzi
Valerian Andrieș – medic Spitalul Municipal Dorohoi
Liviu Hrimiuc – primar Darabani
Sorin Cornilă – manager SC Powerline SRL
Claudiu Vrajotis – salariat SC Nova Apaserv SA
Ionuț Gireadă – șef birou Primăria Mihai Eminescu
Mirela Saucă – manager Laborator Analize Medicale Misano

 

Așadar, din 12 consilieri aleși inițial, PNL avea doi oameni cu businessuri în privat, Sorin Cornilă și Mirela Saucă, și un manager la o firmă la care nu era acționar. Ceilalți nouă, cu toții erau lucrători la stat. Față de Consiliul Local, numărul celor are activează în domeniul privat s-a mărit însă după retragerile unor aleși.

 

Unii liberali cu afaceri vor și ei la stat


PNL-ul bugetofag de la Botoșani nu se oprește însă doar aici. Și așa tot mai puțini, unii liberali cu afaceri în privat încearcă să se angajeze la stat. Mirela Saucă, deținătoarea unui laborator de analize private în Săveni, a participat de două ori la concursul de director la Casa de Asigurări de Sănătate, Florin Plian, care la rândul său are un business, a încercat să revină la Autoritatea Rutieră Română, însă și el a picat la concurs.


Două întrebări de bun simț

 

Am adresat capilor de listă pe care PNL i-a avut la Consiliul Județean și Consiliul Local, Costel Șoptică, respectiv Cătălin Flutur, două întrebări prin mesaje telefonice:


1.Cum a ajuns PNL Botoșani în situația de a avea atât de puțini oameni din mediul privat în organismele de conducere?


2.Care sunt motivele pentru care PNL Botoșani nu a avut decât 1-2 oameni din mediul privat pe locurile eligibile de candidați la Consiliul Județean / Consiliul Local?

 

”Cred că va trebui să purtăm o discuție mai aplecată pe subiect”, a fost răspunsul lui Cătălin Flutur, lăsând să se înțeleagă faptul că la astfel de întrebări nu poate ori nu dorește să răspundă telefonic. Ceilalți liberali cărora le-am cerut acest lucru au făcut-o.

 

”Problemele unui municipiu sau al unui județ nu se rezumă doar la neajunsurile celor din mediul privat”


”Este firesc ca, o dată la patru ani, structura de conducere a partidului să sufere modificări, pe de o parte în mod natural, în sensul că planurile sau activitățile unora nu le mai permit să se implice suficient. Pe de altă parte, fiind democrație, în urma competiției dintre colegi, au reușit să acceadă în organismele de conducere cei care au convins prin discurs sau prin notorietatea lor. Votul a fost secret, așadar fiecare și-a exprimat liber opțiunea față de un coleg sau altul. Atât în BPL cât și în BPJ sunt și oameni din mediul privat, pentru că dincolo de funcțiile publice sau de partid, fiecare are în spate o meserie, un loc de muncă. Trebuie să ținem cont și de faptul că ambele structuri au în componență și femei și tineri, așadar există un echilibru, iar promovarea s-a făcut strict pe competență și profesionalism”.

 

Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani, profesor la bază, intrat în partid din postura de om de afaceri în urmă cu un deceniu.

 

costel soptica

 

”Atât în Consiliul Județean cât și în Consiliul Local avem oameni pregătiți, fie că provin din mediul privat sau din sectorul public. Vă asigur că fiecare coleg de-al meu, dincolo de a fi consilier local sau consilier județean, așa cum am precizat și anterior, este în primul rând un profesionist în domeniul în care activează. Dacă analizați cele două componențe ale CJ și CL, veți remarca că avem și oameni care lucrează în mediul privat, și oameni care își administrează propria afacere, dar și oameni care lucrează în administrația publică, pentru că este firesc să existe această diversitate. Problemele unui municipiu sau al unui județ nu se rezumă doar la neajunsurile celor din mediul privat, de aceea eu sunt convins că am reușit să creăm un echilibru în așa fel încât colegii noștri să reprezinte”.

 

Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani

 

”Din cauza acestui derapaj am avut de suferit”

 

Iată răspunsul lui Sorin Cornilă, prim-vicepreședinte, singurul dintre conducătorii de prim rang ai filialei județene care provine din mediul privat. Pentru că președinte este deputatul Costel Șoptică, celălalt prim-vicepreședinte este Verginel Gireadă, primar de Mihai Eminescu, iar secretar general Ionică Nechifor, directorul Stațiunii de Cercetare Popăuți, unitate care totuși, în afara unor ajutoare punctuale ale statului, se autofinanțează.


”După părerea mea exista un cumul de cauze și ca să fiu mai explicit, mă voi întoarce un pic în timp, la una din cauze care cred eu ne-a afectat parcursul. Și aici mă refer la acel USL din 2012 care a fost un compromis grav la adresa liberalismului, o asociere care a dezamăgit electoratul tradițional de dreapta, elita, antreprenorii, oamenii care sunt definiți de valorile liberale. Din cauza acestui derapaj am avut de suferit în timp și aici cred eu că este răspunsul la întrebare. În altă ordine de idei, PNL Botoșani are în continuare mulți membri antreprenori, profesioniști din toate domeniile de activitate, membri care activează în administrație în diverse instituții, colegi capabili care au soluții pentru administrația locală și județeană”.

 

 

sorin cornila

 


”În ce privește echipa din Consiliul Local, vă pot spune că, în ciuda faptului că doar un singur coleg vine din mediul privat, ceilalți colegi au în spate o experiență vastă în administrație în diferite zone de activitate și acest lucru este un mare plus. Drept compensație, dacă pot spune așa, la Consiliul Județean, suntem opt colegi care activăm in mediul privat”,


Sorin Cornilă, consilier județean, prim-vicepreședinte PNL Botoșani.

 

”Cei care lucrează pe funcții de conducere la stat le obțin și le păstrează și cu ajutorul politicului”


Dar ce părere are singurul liberal din Consiliul Local Botoșani care activează în mediul privat?


”Cei care lucrează pe funcții de conducere la stat le obțin și le păstrează și cu ajutorul politicului. Sau de multe ori doar cu ajutorul politicului. Sunt oameni competenți și acolo, nu zice nimeni că nu ar fi, dar după cum se vede de multe ori, printre directorii de deconcentrate sau directorii care sunt în subordinea Consiliilor Locale apar și oameni mai puțin pregătiți, dar mai implicați în zona politică”.

 

 

maricel maxim

 


”Am făcut o analiză în sensul acesta și le spuneam colegilor: cred că trebuia să ieșim cu mai mulți colegi în Consiliul Local care desfășoară activitate economică directă, nu care sunt doar tangențial în contact cu zona economică. Și, bineînțeles, nu a fost un răspuns din partea nimănui, pur și simplu a fost alegerea partidului să iasă cu acești oameni. Răspunsurile trebuie să fie scurte și directe, adică ce ascundem și unde ne ascundem? Că așa, teorii, putem scoate mulți și mi se pare un gest cel puțin de respect față de cineva care a adresat o întrebare să dai un răspuns. Așa, doar să ieșim în conferințe de presă și să spunem povești care vin de la București și cosmetizate pentru Botoșani, nu e în regulă”.

 

 

De ce bugetari pe listă? Oare pentru că sunt mult mai ușor de controlat și de determinat să voteze în Consiliul Local și Consiliul Județean cum vrea șeful?


Dacă nu au spus-o liberalii – chiar dacă neoficial o mulțime dintre ei o recunosc – încercăm să vă spunem noi, dragi cititori. Oricărui primar ori președinte de Consiliu Județean îi convine să aibă câți mai mulți bugetari pe listă fiindcă sunt mult mai ușor de controlat și de determinat să voteze într-un anume fel în plenul Consiliului Județean și Consiliului Local. Mai ales când ocupă funcții de directori la unități de stat, care, lucru foarte bine știut în România, se dobândesc și se mențin cu sprijin politic.

 

Un antreprenor ar putea vota conform propriilor convingeri, mai ales dacă nu are afaceri cu statul, lucru care îi este însă aproape imposibil unui director numit practic de partid și care dacă nu votează cum îi cere șeful de la partid își poate pierde nu doar mandatul de consilier, ci și funcția de conducător de instituție ori companie de stat. Aceasta este poate prima explicație pentru avalanșa de bugetari din PNL.

 

”Antreprenorul este un erou” doar în discursurile liberalilor


Cum vă spuneam însă, când e vorba de teorie și discursuri, PNL își fixează antreprenorul în centrul politicii sale. Iată ce spunea chiar europarlamentarul Rareș Bogdan atunci când a fost la Botoșani alături de Florin Cîțu în campania electorală internă a liberalilor:


„Poți să spui că Florin Cîțu nu-i un liberal autentic care înțelege bine mecanismele economice și care înțelege antreprenorul? Asta este prima propoziție pe care a spus-o când și-a anunțat candidatura. Mi-a plăcut foarte tare și tot i-o repet. Cred că el a uitat-o sau o are întipărită acolo în minte: Antreprenorul este un erou. Pentru că PNL nu poate dezvolta România fără mediul privat. Nu are cum să facă acest lucru. Noi nu stăm la cei cu mâna întinsă. Îi ajutăm să se ridice și să meargă mai departe ajutându-i să construiască, să facă lucruri”.

 


Așa și este, PNL își ajută unii membri să se ridice și le oferă posturi călduțe la stat. La municipiu avem un director din 1998, altul din 2008, ambii ocupă respectivele posturi încă de la înființarea respectivelor unități. Bănuim că încă mai au nevoie de ajutor să se ridice, un deceniu sau două par insuficiente.

 

loading...
Luptă la baionetă pentru Parlament în PNL: A intrat și Flutur în joc, s-a pus la bătaie și postul de prefect
Paradoxul alegerilor: Marele câștigător PSD s-a prăbușit de fapt în patru ani la Botoșani, marele pierzător PNL a rămas la același nivel – TABEL procente 2016 – 2020

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Loading...
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Loading...
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
de aia au si bagat 30% din firmele romanesti in faliment in anul pandemiei, caci nu-i intereseaa fenomenul privat , sursa de bani la bugetul de stat..........niste vai de capul lor, fripturisti din tata in fiu..........apropo de cornila, afacerile lui sunt tot cu statul, toate.......si maxim face constructii de anvergura, izolatii exterioare
6 septembrie 2021, 20:26
Cu maldare de mandate in spate si averi s. f., cei ce au distrus Romania"pas cu pas" se considera valabili ever. Tupeu maxim.
6 septembrie 2021, 19:54
Un articol curajos si echilibrat. Adevarul in cateva fraze simple. Nu este scris un amanunt minor, respectivii sunt si in famigllia bogatilor din Bt, cu mici exceptii.
6 septembrie 2021, 19:50
.....ai descoperit roata Balascau!
6 septembrie 2021, 18:02
reprezentativa fotografia cu pozarul Iovu in pozitie gheboasa, un politruc fara scrupule
6 septembrie 2021, 14:17
TURCANU eugen a fost ales si de femeia de serviciu a DSPSA, ieșită la pensie săracă, dar adusă de acasă la 12 noaptea, mai mult i s-a plătit inclusiv cotizația la zi , ca ea nu ar fi plătit. Pe lângă familiile angajate soț și soție la Direcția lui țurcanu eujeeen.
6 septembrie 2021, 13:52
la celelalte societăți subordonate CL-ului v-ați pus intrebarea câte angajări și cum s-au făcut ?De ex la Urban Service am auzit ca s-au angajat o mulțime de persoane cu numele de Federovici, o fi coincidenta. Tot coincidenta la PSD o fi și cuplurile de cumatri care conduc partidul. Decât oameni de afaceri in politica mai siguri sunt neamurile și cumatrii, acestora nici nu le trebuie minte multă.
6 septembrie 2021, 08:48
Sondaj
Sunteți de acord cu accesarea de către Primăria Botoșani a unui credit de 13 milioane de euro pentru cofinanțarea proiectului european privind refacerea căii de rulare și cumpărarea unor tramvaie noi?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Dacă nu ai credință, nu poți face această lucrare. Doar nădăjduind în mila lui Dumnezeu îi putem ajuta pe cei care ne solicită sprijinul. Eu nu fac nimic deosebit. Aici e lucrarea lui Dumnezeu!”,Vlad Plăcintă, preș ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9490 lei
USD
Dolarul SUA
4.3853 lei
CHF
Francul elveţian
4.7366 lei
GBP
Lira sterlină
5.8544 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8663 lei
XAU
Gramul de aur
253.3079 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2474 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3432 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1350 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4429 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6655 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.9 o C
Dorohoi
1.6 o C
Bucecea
0.2 o C
Darabani
1.2 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
4.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.