Ancheta săptămânii
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare

La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.

PNL vine la Senat cu principala voce sanitară în ”era Covid”


Partidul Național Liberal și-a depus miercuri candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripție Județeană (BECJ). Locul 3 pe lista pentru Senat este ocupat de Monica Adăscăliței. Este nimeni alta decât conducătoarea Direcției de Sănătate Publică (DSP) și principalul comunicator la nivel județean în problema monica adascaliteiCovidului.

 

Medic de profesie, a preluat șefia DSP Botoșani în plină pandemie. Pe 29 aprilie, când România se afla în Stare de Urgență, ministrul Sănătății a numit-o pe Monica Adăscăliței în postul de director executiv în locul economistului Tudor Ferariu, care ocupa postul ca interimar. Până atunci dr. Adăscăliței a activat la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean, acolo unde continuă să profeseze.

 

PSD răspunde cu unul dintre primii medici intrați în izolare


La trei zile după liberali, și social-democrați și-au făcut publice listele aspiranților la Parlament. Incredibilă coincidență, exact pe aceeași poziție, adică locul 3 la Senat, se regăsește Ramona Guraliuc, care activează tot la UPU de la ”Mavromati”, fiind chiar șefa acestei structuri atât de importante. Dr. Guraliuc este unul dintre primele cadre medicale din Botoșani care au intrat în izolare după ce pandemia a pătruns și în România fiindcă a tratat pe 21 martie al doilea bolnav din județ diagnosticat cu coronavirus.


Ramona Guraliuc nu este însă singurul medic de pe listele PSD Botoșani. La Camera Deputaților, pe poziția a șaptea, îl găsim pe Eduard Gurău, medic la Serviciul Județean de Ambulanță. Moldovean la origini, a absolvit Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie ”Nicolae Testemiţanu” din Chișinău, iar în trecut a ocupat postul de director la Unitatea de Asistenţă Medico – Socială Suliţa.

 

Pro România – ALDE replică imediat cu medicul care amenința că se leagă cu lanțuri


alin atudoroaeDar coincidențele politico-sanitare nu se opresc aici. Pro România, partid aflat în plin proces de fuziune cu ALDE, are la rândul său candidat la Senat un medic. Și culmea, lucrează tot la UPU de la Spitalul Județean.

 

Este vorba despre Alin Atudoroae, medic care încă de la începutul pandemiei a atacat virulent unele decizii ale autorităților sanitare, printre altele amenințând că se leagă cu lanțuri de gardul Maternității, dacă Secția de Obstetrică-Ginecologie va fi transformată în spital Covid.

 

Iar USR-PLUS are cap de listă tot un medic


Săptămâna trecută, Alianța USR-PLUS și-a votat pretendenții la Parlament. Vă vine sau nu să credeți, candidat la Senat, chiar cap de listă, este tot un medic de la Spitalul Județean, Tudor Sîrbu.

 

Miercuri, intrarea sa în cursa electorală pentru Legislativ a fost validată de Biroul Național al USR-PLUS. Ce-i drept, dr.Sîrbu, care a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie ”Gr.T.Popa” Iași, nu activează la UPU, ci este medic specialist la secția chirurgie plastică, reparatorie și arși de la ”Mavromati”.

 

Este deja repriza a doua


Implicarea principalilor medici comunicatori din pandemie în bătălia electorală pentru Parlament nu este decât o continuare, la un nivel și mai ridicat, a ceea ce s-a întâmplat la alegerile locale.


Ramona Guraliuc, șefa UPU de la Spitalul Județean, s-a aflat atunci pe locul 6 al PSD-ului la Consiliul Județean și a dobândit lejer un mandat de consilier județean.


De asemenea, Monica Adăscăliței s-a regăsit pe lista PNL pentru Consiliul Local Botoșani, pe locul 13, fiind în prezent a doua supleantă, adică va intra în CL dacă încă doi dintre consilierii care au obținut mandate se vor retrage.


Nici pentru Alin Atudoroae candidatura la Senat nu reprezintă prima sa participare într-o competiție electorală. Medicul de la UPU s-a aflat printre aspiranții ALDE Botoșani la Consiliul Local, pe poziția a șaptea, fiind de altfel prezent și la lansarea candidaturii la Primărie a Roxanei Țurcanu. Cum însă ALDE nu a făcut pragul pentru a intra în CL, dr.Atudoroae nu a putut obține un mandat de ales local.


Revenind la PNL, trebuie să menționăm că medicul Radu Malancea, managerul Spitalului ”Mavromati”, a ocupat locul al patrulea pe lista pentru Consiliul Județean, obținând un mandat. Șeful secției de ortopedie a preluat conducerea Spitalului Județean tot în Starea de Urgență, de atunci având mai multe declarații publice privitoare la pandemie.

 


”Vocile Covid”, în prim-plan la București


Botoșani nu pare însă a fi decât un capitol dintr-o poveste mult mai lungă a implicării în campania electorală a medicilor deveniți celebri în ”era Covid”. Conducerea centrală a PSD i-a adus în partid pe Adrian Streinu Cercel, directorul Spitalului de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, care se se află pe locul doi la Senat pe lista PSD București, și pe Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, care deschide lista candidaților pentru Camera Deputaților. De asemenea, medicul botoșănean Leonard Azamfirei, rectorul Universității de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș, s-a alăturat PSD și va deschide lista pentru Senat în județul Mureș.

 


De ce atâția medici de la ”Urgențe”? Poate are nevoie un politician de o intervenție rapidă


Totuși, există și o diferență fundamentală între tactica de la București și cea de la Botoșani. Dacă în Capitală medicii deveniți arhicunoscuți în pandemie au fost propulsați pe locuri eligibile, în nordul Moldovei, doctorii de la ”Urgențe” nu au șanse de a dobândi un mandat de parlamentar nici în cel mai optimist scenariu posibil.


Președintele PNL Botoșani susține însă că prezența doctoriței Adăscăliței atât pe lista de la Senat, cât și pe cea de la Consiliul Local nu reprezintă o încercare de a transfera în plan politic popularitatea obținută în pandemie.


”Nici vorbă! Pur și simplu d-na este lângă noi, a fost de la bun început, este simpatizant PNL de ani de zile, nu e de acum, nici vorbă de așa ceva. Pur și simplu și-a dorit, și-a manifestat intenția de a fi pe listele noastre, am avut o discuție personal cu dumneaei”,


Costel Șoptică, președinte PNL Botoșani.


Senatorul care candidează la Camera Deputaților a adăugat că nu știa de faptul că PSD are un medic de la ”Urgențe” care candidează exact pe aceeași poziție și a glumit: ”probabil că ne gândim toți că avem nevoie de un medic de la Urgențe printre noi, dacă se întâmplă ceva să ne dea primul ajutor”.

 


”Ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”


Dar ce părere are tocmai un medic aflat în centrul unui astfel de fenomen politico-sanitar?


Șefa UPU susține că nu a avut ca obiectiv pe 2020 să se regăsească pe o listă de candidați.


”Dar lucruri bune se pot face îmbinând profesia cu partea politică, dacă dorești cu adevărat. Din punct de vedere financiar dacă privești, profesia pe care o am mă mulțumește, deci nu este acesta un motiv. Am acceptat pentru că a fost o propunere, este ceva nou. Ideea a fost să modificăm puțin structura, să apară oameni care sunt tineri și care nu au neapărat experiență în domeniul politic, dar vin cu un vibe bun, cu ceva nou și cu o gândire și cu o altă deschidere față de cea care a fost până acum”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


ramona guraliuc psdCrede că, în general, meseria de medic este una care poate aduce partidelor un plus important.


”Probabil că am și manageriat situația aceasta... ne aflăm într-o pandemie și acum nu e ușor să faci față și să gestionezi criza aceasta”, spune Romana Guraliuc, care însă nu crede că politicienii încearcă să profite de popularitatea câștigată în ”era Covid” de unii medici.

 

”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra”


”Cuvântul profit este urât. Cred că există și substratul acesta la modul, da, este OK, este un medic, dar cred că profesia în sine da, impune un anumit respect și înseamnă că omul respectiv în viața aceasta a și muncit. Și aceasta oriunde te-ai duce, nu neapărat doar în politică, pentru că oriunde te-ai duce domeniul acesta are o anumită etichetă. Nu cred că este un profit, dar și dacă s-ar gândi cineva, da eu o fac cu drag, să progresăm, să facem lucruri bune, să schimbăm un pic imaginea partidului. Eu ca medic, pe plan medical, cred că pot să gestionez și să îmi dau cu părerea vizavi de diferite probleme care apar atât la nivel de județ, cât și la nivel de țară pentru că sunt cam aceleași și da, cred că și noi trebuie să avem un loc într-o organizație de felul acesta”,

Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


A arătat că a acceptat candidatura la Consiliul Județean tocmai prin prisma faptului că are în subordine Spitalul Mavromati, acolo unde ea activează, astfel încât ”pot să pun osul la treabă, pot să fac o figură bună, pot să demonstrez ceva”.


”Cel mai simplu este să stai deoparte și să arunci cu piatra. Este cel mai simplu lucru pe care poți să îl faci. Și să fii într-o opoziție continuă și să judeci ce a făcut celălalt, dar tu nu ai ridicat un deget să faci ceva, deși ai putea datorită experienței, cu o părere, printr-o propunere, cu un heirup, hai să pun și eu osul la treabă să fac ceva”,


Ramona Guraliuc, șef UPU Botoșani.


Precedentul șef al UPU, Petre Rădăuceanu, a avut două mandate de consilier județean din partea PDL și apoi PNL.

 

loading...
Cu aplauze și mai mult forțați, PSD-iștii și-au depus listele pentru alegerile parlamentare: Nu ne-am dorit aceste alegeri FOTO&VIDEO
ALEGERI GENERALE: PNL a depus listele pentru parlamentare cu absențe de marcă: Deja am câștigat la alegerile locale după cum bine știți FOTO&VIDEO

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Loading...
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
Loading...
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
Toți unu și unu, de la PNL și PSD. Oameni fără școală dar "economiști cu diplome,". Propun sa spună smecherii ăștia la ce vârstă și au luat diploma, de unde și câte zile au fost la acea facultate.
27 octombrie 2020, 23:49
Nu le mai ajung la unii !!! Guraliuc ți a crescut ciocul? Nu ai șanse să ieși senator, ușurel mami, ușurel!!! M am amuzat tare când te am văzut pe lista și pe tine, dar și pe Patrauceanu. Unii au o pălărie extrem de mare. Iar alții care fac aceste liste ne cred pe noi, cei care votam , cam prosti...eiiii.....nu i chiar așa!
26 octombrie 2020, 07:35
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.2 o C
Dorohoi
-0.3 o C
Bucecea
0.0 o C
Darabani
-0.6 o C
Saveni
-0.2 o C
Ştefăneşti
0.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.