Ancheta săptămânii
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO

Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.

Sat fără rețea de apă și canalizare


Pe 26 mai, ”Botoșăneanul TV” a prezentat cazul pensiunii ”Fata verde” din Șoldănești, care rămâne fără clienți din cauza lipsei apei.


În satul arondat comunei Blândești nu există rețea de apă și canalizare, iar proprietarul stabilimentului a construit mai multe puțuri din care extrage apa și o pompează spre imobil.


Doar că precipitațiile sporadice și în cantitate redusă din acest an i-au secat aproape toate fântânile.


Din 2014, Tudor Bucșinescu, proprietarul domeniului de aproximativ un hectar, a efectuat nenumărate demersuri atât la Primăria Blândești, cât și la Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua” formată din CJ și din 73 de primării, inclusiv cea din Blândești.


Cu toate acestea, susține că nu există nici măcar un studiu de fezabilitate pentru construcția unei aducțiuni cu apă în Șoldănești.

 

Lipsa apei îl lasă fără turiști


A ajuns să piardă tot mai mulți clienți, fiindcă unii nu acceptă să beneficieze de apă cu porția, iar în luna mai cinci persoane au refuzat să îi mai plătească șederea, motivând că nu au avut apă atunci când și-au dorit.


Lipsa apei nu se răsfrânge doar strict asupra treburilor din imobil, ci a întregului ansamblu deoarece proprietarii au sere cu legume și fructe. Ei doresc să asigure mese bio invitaților, doar că nu mai au cu ce să își irige culturile.


Sătul să fie ignorat de atâția ani și fără să întrevadă o cale de rezolvare a problemei, proprietarul a decis să o vândă. Anunțul l-a făcut în direct la ”Botoșăneanul TV”.

 


”Este strigător la cer. M-am hotărât să plec din România. Încet-încet toți emigrăm, mă înscriu pe listă. Asta este, mi-am ales țara, mă duc în Spania, unde am să activez tot în turism. Vrea să îmi iau o casă cu cinci camere, una pentru noi și patru pentru turiști și o să fac un micro turism, să mă întrețin cât voi mai avea de trăit. Dar nu pot trăi toată ziua cu mâna întinsă, cu căciula în mână: haideți vă rog, haideți vă rog și toată ziua mă rog de unul, de altul. Nu, chiar e strigător la cer. I-am promis soției mele că, atunci când își sărbătorește anul viitor ziua de naștere, o să fie în altă țară”,


Tudor Bucșinescu, proprietar pensiunea ”Fata Verde”.

 

botosaneanul tv tudor bucsinescu

 

În secolul 19 a fost construit, în secolul 21 tot nu are apă curentă


Imobilul are o poveste aparte. A fost ridicat în jurul anului 1.890 de boierul Constantin Bucșinescu, doctor cu medicina absolvită la Paris. Pe atunci domeniul se întindea pe 2.000 de hectare, numai că totul a fost confiscat după preluarea puterii de către comuniști. A fost folosit ca sediu al CAP-ului, apoi ca școală și Tudor Bucșinescu a ajuns să se judece până la Înalta Curte de Casație Justiție pentru a-i fi restituit. Cu toate acestea, se află la capătul răbdării și i-a făgăduit soției că renunță la ”Fata Verde”.

 


”M-am hotărât și i-am promis. O închid, o vând, o închiriez, o dau cadou, nu știu ce am să fac. O să o dau la o fundație dacă nu reușesc să o vând în suma rezonabilă pe care am investit-o. Eu de 11 ani de când lucrez acolo nu mi-am luat salariu 1 leu, muncesc câte 16 ore pe zi. Așa muncim noi, cei din privat. Este o afacere foarte bună care poate fi dezvoltată în condiții foarte bune, dar trebuie un minim de utilități, nu putem să aducem noi ploaia că nu suntem Dumnezeu, nici eu, nici dl primar”,


Tudor Bucșinescu, proprietar pensiunea ”Fata Verde”.


De-a lungul anilor a avut turiști dintr-o mulțime de țări, inclusiv din Peru. Pentru ca în anul 2022 să supraviețuiască datorită turismului muncitoresc. Mai exact, cazează angajații unor companii din alte județe care lucrează la drumul Botoșani – Ștefănești sau la extinderea rețelei de internet din zonă.

 

O glumă de turism la Botoșani


Botoșaniul stă îngrozitor la capitolul turism. Datele strânse de Direcția Județeană de Statistică (DJS) pentru perioada februarie 2021 – februarie 2022 arată că în pensiunile agroturistice au înnoptat lunar între 100 de persoane (cel mai redus număr) și 266 (cel mai mare număr).


Pensiunile turistice stau ceva mai bine, minimum fiind de 512, iar maximum de 900.


Chiar și atunci când se iau în calcul toate structurile de primire turistică, adică inclusiv hoteluri, moteluri, vile, cabane, situația este una dezastruoasă. În intervalul de timp menționat numărul înnoptărilor a oscilat de la un minim lunar de 2.387 în februarie 2022 la un maxim de 7.501 în iulie 2021.


La nivelul lunii martie a acestui an, Botoșani ocupa abia locul 37 pe țară ca indice de utilizare al locurilor de cazare, cu un procent de 12,2%. Practic, din toate locurile disponibile, au fost folosite doar 12,2%.


Vecinii noștri, Iași și Suceava, aveau 44,9%, respectiv 21,1%.


O speranță de la POIM?


Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua”, despre care aminteam mai sus, s-a înființat cu scopul declarat de a susține ”interesul general al locuitorilor de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, în condiţiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul «poluatorul plăteşte»”.


”În principiu, problema apei de la Șoldănești ar trebui rezolvată prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare)”,


Dan Deleanu, director ADI ”Aqua” Botoșani.


Este vorba de acel proiect de circa 200 de milioane de euro pentru extinderea sistemului de apă și canalizare al județului pe care încearcă să îl acceseze SC Nova Apaserv SA.


Doar că directorul de la ADI ”Aqua” se afla în convalescență la ora documentării acestui articol și nu ne-a putut oferi mai multe informații.

 

Tudor Bucșinescu a povestit în direct că marea parte a banilor pe care i-a investit la ”Fata Verde” provin din activitatea sa în ”Legiunea Străină”, acolo unde a activat trei ani și jumătate în anii ’90.


În ziua emisiunii, ”Fata Verde” mai avea o singură rezervă de apă într-o fântână, pe care nu o utiliza întrucât la sfârșitul săptămânii trebuia să găzduiască o nuntă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
FOTOREPORTAJ Covoare de iută, roşii din grădină, lapte de la căpriţă – start pentru cea mai ecologică pensiune din Botoşani
Pierdem și Marea Nordului, frații de peste Prut ne-o iau înainte: Vecinii noștri se mișcă mai bine și sunt foarte profesioniști! / Au și spații de cazareGALERIE FOTO

 

Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Xiang, Zheng, Cheng și Sheng... Chinezii cuceresc comerțul la Botoșani: au pus mâna pe câteva dintre cele mai bune spații, iar profitul le-a explodat în pandemie
În alte vremuri văzuți doar pe la televizor ori la filmele de la cinematograf, chinezii încep să devină o prezență constantă în viața orașului. Nu sunt mulți, însă cei puțin ajunși pe aici au reușit să intre cu afaceri în câteva dintre cele mai importante spații din oraș.
AUR-ul a intrat la Botoșani pe mâna unei studente de 20 de ani, luată pe sus de jandarmi: Nu suntem județul paielor. Paie sunt cei care ne-au reprezentat la BucureștiVIDEO & GALERIE FOTO
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) are lider nou la Botoșani. Deși partidul are un senator și un deputat, președinte a fost numită o tânără de 20 de ani.
Fost parlamentar vizat de DNA: Era în același timp director la București și administrator de Primărie la Botoșani – DOCUMENT
Procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava au ajuns din nou la Botoșani. Sunt vizați un fost deputat în Parlamentul României și un primar în funcție.
”Un joc de glezne, ca la fotbal!” / ”O mare prostie” - Cum s-au mâncat vechii PNL-iști cu PDL-iștii în orașul în care PSD-ul a câștigat toate alegerile, iar primarul PSD îl face director pe contracandidatul de la PNL
Dacă vă imaginați că doar la Botoșani fuziunea PNL – PDL a fost una de formă vă înșelați. Municipiul Botoșani nu este singurul unde unii lideri proveniți din fostele formațiuni au ca principală preocupare anihilarea celeilalte tabere și abia apoi, eventual, lupta cu celelalte partide.
AUR-ul se umple de traseiști, de la administratorul de la ”Apă” și candidatul cu 4 partide în 12 ani, la consilierul care le promitea sătenilor mall în comună
Este o imagine care se repetă obsesiv în politica de după revoluție. La două-trei cicluri electorale apare un partid cu un pronunțat mesaj populist care intră în Parlament și atrage ca un magnet botoșăneni, care după ce au petrecut ani buni pe la unul sau mai multe partide, sesizând formațiunea aflată pe val, realizează brusc că nu se mai regăsesc în partidul din care fac parte și intră în noul partid.
O rușine epocală: Botoșaniul a ratat șansa istorică de a construi un spital nou, n-am încăput nici măcar pe lista unităților respinse - liderii politici aruncă vina unii pe alții
Aproape jumătate din județele țării vor beneficia de unități medicale printr-o linie de finanțare a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) gestionată de Ministerul Sănătății (MS) la care, din motive încă neclare, autoritățile botoșănene nu au avut acces. Sau poate că au avut, dar nu au putut ori nu s-au zbătut ori nu și-au unit eforturile pentru a obține finanțarea.
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
????????
20 iunie 2022, 10:42
Botosaniul a primit 300 mil euro de la UE scrie in presa dar nu spune nimeni ce s a facut cu acei bani nici in oras nu este canalizare peste tot .
20 iunie 2022, 09:48
astratex.ro
Sondaj
Ar trebui să înceteze cadrele didactice greva după majorarea salarială aprobată de Guvern?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Sperăm ca aceste sacrificii ale dvs să fie răsplătite într-un final. De ce ne aflăm aici? Un motiv foarte simplu, știe toată lumea… Guvernanții, în ultimii cinci ani, au fost surzi la solicitățile noastre, s-au făcut c ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9560 lei
USD
Dolarul SUA
4.6047 lei
CHF
Francul elveţian
5.1085 lei
GBP
Lira sterlină
5.7745 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.2978 lei
XAU
Gramul de aur
290.6090 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2588 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3412 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0907 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2095 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6652 lei
Vremea
astăzi
Botosani
29.6 o C
Dorohoi
29.7 o C
Bucecea
28.9 o C
Darabani
21.9 o C
Saveni
30.1 o C
Ştefăneşti
28.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.