Ancheta săptămânii
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO

Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.

Sat fără rețea de apă și canalizare


Pe 26 mai, ”Botoșăneanul TV” a prezentat cazul pensiunii ”Fata verde” din Șoldănești, care rămâne fără clienți din cauza lipsei apei.


În satul arondat comunei Blândești nu există rețea de apă și canalizare, iar proprietarul stabilimentului a construit mai multe puțuri din care extrage apa și o pompează spre imobil.


Doar că precipitațiile sporadice și în cantitate redusă din acest an i-au secat aproape toate fântânile.


Din 2014, Tudor Bucșinescu, proprietarul domeniului de aproximativ un hectar, a efectuat nenumărate demersuri atât la Primăria Blândești, cât și la Consiliul Județean și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua” formată din CJ și din 73 de primării, inclusiv cea din Blândești.


Cu toate acestea, susține că nu există nici măcar un studiu de fezabilitate pentru construcția unei aducțiuni cu apă în Șoldănești.

 

Lipsa apei îl lasă fără turiști


A ajuns să piardă tot mai mulți clienți, fiindcă unii nu acceptă să beneficieze de apă cu porția, iar în luna mai cinci persoane au refuzat să îi mai plătească șederea, motivând că nu au avut apă atunci când și-au dorit.


Lipsa apei nu se răsfrânge doar strict asupra treburilor din imobil, ci a întregului ansamblu deoarece proprietarii au sere cu legume și fructe. Ei doresc să asigure mese bio invitaților, doar că nu mai au cu ce să își irige culturile.


Sătul să fie ignorat de atâția ani și fără să întrevadă o cale de rezolvare a problemei, proprietarul a decis să o vândă. Anunțul l-a făcut în direct la ”Botoșăneanul TV”.

 


”Este strigător la cer. M-am hotărât să plec din România. Încet-încet toți emigrăm, mă înscriu pe listă. Asta este, mi-am ales țara, mă duc în Spania, unde am să activez tot în turism. Vrea să îmi iau o casă cu cinci camere, una pentru noi și patru pentru turiști și o să fac un micro turism, să mă întrețin cât voi mai avea de trăit. Dar nu pot trăi toată ziua cu mâna întinsă, cu căciula în mână: haideți vă rog, haideți vă rog și toată ziua mă rog de unul, de altul. Nu, chiar e strigător la cer. I-am promis soției mele că, atunci când își sărbătorește anul viitor ziua de naștere, o să fie în altă țară”,


Tudor Bucșinescu, proprietar pensiunea ”Fata Verde”.

 

botosaneanul tv tudor bucsinescu

 

În secolul 19 a fost construit, în secolul 21 tot nu are apă curentă


Imobilul are o poveste aparte. A fost ridicat în jurul anului 1.890 de boierul Constantin Bucșinescu, doctor cu medicina absolvită la Paris. Pe atunci domeniul se întindea pe 2.000 de hectare, numai că totul a fost confiscat după preluarea puterii de către comuniști. A fost folosit ca sediu al CAP-ului, apoi ca școală și Tudor Bucșinescu a ajuns să se judece până la Înalta Curte de Casație Justiție pentru a-i fi restituit. Cu toate acestea, se află la capătul răbdării și i-a făgăduit soției că renunță la ”Fata Verde”.

 


”M-am hotărât și i-am promis. O închid, o vând, o închiriez, o dau cadou, nu știu ce am să fac. O să o dau la o fundație dacă nu reușesc să o vând în suma rezonabilă pe care am investit-o. Eu de 11 ani de când lucrez acolo nu mi-am luat salariu 1 leu, muncesc câte 16 ore pe zi. Așa muncim noi, cei din privat. Este o afacere foarte bună care poate fi dezvoltată în condiții foarte bune, dar trebuie un minim de utilități, nu putem să aducem noi ploaia că nu suntem Dumnezeu, nici eu, nici dl primar”,


Tudor Bucșinescu, proprietar pensiunea ”Fata Verde”.


De-a lungul anilor a avut turiști dintr-o mulțime de țări, inclusiv din Peru. Pentru ca în anul 2022 să supraviețuiască datorită turismului muncitoresc. Mai exact, cazează angajații unor companii din alte județe care lucrează la drumul Botoșani – Ștefănești sau la extinderea rețelei de internet din zonă.

 

O glumă de turism la Botoșani


Botoșaniul stă îngrozitor la capitolul turism. Datele strânse de Direcția Județeană de Statistică (DJS) pentru perioada februarie 2021 – februarie 2022 arată că în pensiunile agroturistice au înnoptat lunar între 100 de persoane (cel mai redus număr) și 266 (cel mai mare număr).


Pensiunile turistice stau ceva mai bine, minimum fiind de 512, iar maximum de 900.


Chiar și atunci când se iau în calcul toate structurile de primire turistică, adică inclusiv hoteluri, moteluri, vile, cabane, situația este una dezastruoasă. În intervalul de timp menționat numărul înnoptărilor a oscilat de la un minim lunar de 2.387 în februarie 2022 la un maxim de 7.501 în iulie 2021.


La nivelul lunii martie a acestui an, Botoșani ocupa abia locul 37 pe țară ca indice de utilizare al locurilor de cazare, cu un procent de 12,2%. Practic, din toate locurile disponibile, au fost folosite doar 12,2%.


Vecinii noștri, Iași și Suceava, aveau 44,9%, respectiv 21,1%.


O speranță de la POIM?


Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ”Aqua”, despre care aminteam mai sus, s-a înființat cu scopul declarat de a susține ”interesul general al locuitorilor de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale membre pentru îmbunătăţirea calităţii serviciului, în condiţiile unor tarife care să respecte limitele de suportabilitate ale populaţiei şi principiul «poluatorul plăteşte»”.


”În principiu, problema apei de la Șoldănești ar trebui rezolvată prin POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare)”,


Dan Deleanu, director ADI ”Aqua” Botoșani.


Este vorba de acel proiect de circa 200 de milioane de euro pentru extinderea sistemului de apă și canalizare al județului pe care încearcă să îl acceseze SC Nova Apaserv SA.


Doar că directorul de la ADI ”Aqua” se afla în convalescență la ora documentării acestui articol și nu ne-a putut oferi mai multe informații.

 

Tudor Bucșinescu a povestit în direct că marea parte a banilor pe care i-a investit la ”Fata Verde” provin din activitatea sa în ”Legiunea Străină”, acolo unde a activat trei ani și jumătate în anii ’90.


În ziua emisiunii, ”Fata Verde” mai avea o singură rezervă de apă într-o fântână, pe care nu o utiliza întrucât la sfârșitul săptămânii trebuia să găzduiască o nuntă.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
FOTOREPORTAJ Covoare de iută, roşii din grădină, lapte de la căpriţă – start pentru cea mai ecologică pensiune din Botoşani
Pierdem și Marea Nordului, frații de peste Prut ne-o iau înainte: Vecinii noștri se mișcă mai bine și sunt foarte profesioniști! / Au și spații de cazareGALERIE FOTO

 

Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
????????
20 iunie 2022, 10:42
Botosaniul a primit 300 mil euro de la UE scrie in presa dar nu spune nimeni ce s a facut cu acei bani nici in oras nu este canalizare peste tot .
20 iunie 2022, 09:48
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Bucuria pe care o oferi copiilor este molipsitoare! Când am avut activitatea în Republica Moldova, ”Mens sana in corpore sano”, eram așa de bucuroși, nu ne puteam stăpâni bucuria văzându-i și pe ai noștri, și pe cei din ...
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9148 lei
USD
Dolarul SUA
4.5152 lei
CHF
Francul elveţian
4.9264 lei
GBP
Lira sterlină
5.5638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4759 lei
XAU
Gramul de aur
279.6982 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2604 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1945 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3913 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2067 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6607 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1.8 o C
Dorohoi
0.9 o C
Bucecea
2.2 o C
Darabani
0.1 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
-1.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.