Ancheta săptămânii
Securitatea pe urmele a trei directori controlați ca la... ”3 din 49”: Lumea se întorcea cu lumânări aprinse de la Înviere, tatăl meu era ridicat de acasă

”Nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul...”. Este un fragment dintr-o adeverință tip pe care Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a eliberat-o anul trecut pentru aproximativ 30 de botoșăneni. Iar printre ei se regăsesc și câțiva directori de instituții.

CNSAS a făcut verificări ”din oficiu” la Botoșani

În ultimele cinci luni din 2015 CNSAS a căutat cu asiduitate la Botoșani foști lucrători ai Securității, colaboratori ai fostului organ comunist de represiune, oameni care au făcut poliție politică. Sau, mai exact, i-a cercetat prin 2014, dar a dezbătut situația lor un an mai târziu. O bună parte dintre botoșănenii care s-au aflat în atenția CNSAS au intrat în vizorul instituției menite să deconspire securiștii și turnătorii din... oficiu. Cel puțin aceasta este varianta oficială. Cel puțin pentru unii, acest ”din oficiu” nu pare să fi fost deloc întâmplător.
Reporterul Botoșăneanul a stat de vorbă cu doi dintre directorii verificați de CNSAS și, coincidență, ambii au povești interesante despre relația cu Securitatea.

În amintirea tatălui

Teodor DimitriuTeodor Dimitriu, directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM), a fost verificat în temeiul unui articol din OUG 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității care stipulează că directorii din Prefectură, conducătorii serviciilor publice deconcentrate ale ministerelor şi ale celorlalte organe ale administraţiei publice centrale, organizate la nivel local, pot fi verificați la cererea oricărui cetățean român. În adeverința care i s-a eliberat se menționează că a fost controlat ”din oficiu”.
Ilie Dimitriu, tatăl lui Teodor, a cunoscut pe propria-i piele, ce înseamnă să te opui regimului comunist.

”În noaptea în care toată lumea se întorcea cu lumânări aprinse de la Înviere, tatăl meu era ridicat de acasă”, spune Teodor Dimitriu, director AJOFM Botoșani.

Cinci ani de închisoare după ce a supraviațuit uriașei tragedii românești de la Cotul Donului

”Vina” lui Ilie Dimitriu era aceea că a luptat alături de germani contra ”bravei armate sovietice”, ajungând până la Cotul Donului, acolo unde au pierit 150.000 de ostași români. În plus, a avut curajul să critice colectivizarea forțată. Și asta nu fiindcă ar fi avut pământ. Trăia în municipiul Botoșani și, înainte de Al Doilea Război Mondial, avea deschisă o frizerie pe locul unde acum se află stația Rompetrol.

costul donului

Temniță comunistă la canal

”De la atâta bătaie cât a luat în închisoare, când s-a întors acasă mai avea doi dinți”, spune Teodor Dimitriu.
Asta cu toate că Ilie Dimitriu era veteran de război și fusese chiar rănit în a doua conflagrație mondială. A murit în urmă cu vreo patru decenii, de cancer la plămân, după ce contactase boli la căile respiratorii în timpul pușcăriei PCR-iste. Și aceasta după ce ani la rând din ziua eliberării fusese tracasat de Securitate. Cei trei băieți ai săi au avut de suportat oprobiul societății comuniste, însă actualul director de la AJOFM Botoșani refuză să vorbească despre asta: ”nu mai discutăm”.

”Am mai fost o dată verificat când era Sorin Șologon director și a venit răspuns foarte clar că nu am fost colaborator al Securității și nu am făcut poliție politică, după care, potrivit unei noi legi, Prefectura era obligată să ceară de la CNSAS verificarea pentru fiecare director de serviciu public deconcentrat. Cinstit să fiu, nici nu știu ce răspuns le-a venit”,

Teodor Dimitriu, director AJOFM Botoșani.
Ei bine, răspunsul a a fost că, ”nu există date ori documente din care să rezulte calitatea de lucrător sau de colaborator al Securității, în sensul legii, cu privire la domnul Dimitriu Teodor, fiul lui Ilie și Constanța, născut la data de 21.01.1959, în Botoșani”.

Comisarul șef de la Protecția Consumatorilor, recrutat în armată

mirel rogalschiDacă în septembrie anul precedent CNSAS a discutat situația șefului AJOFM, în august făcuse același lucru pentru comisarul șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC), Mirel Rogalschi. Și acesta a avut ceva contacte cu Securitatea. Astfel, în arhiva CNSAS s-au descoperit documente care arată faptul că șeful CJPC Botoșani a avut dosar fond rețea în calitate de militar în termen.

”Domnul Rogalschi Mirel a fost recrutat de către Serviciul Contrainformații 13 la data de 15.09.1983, fiind încorporat în cadrul UM 0960 Botoșani”,

Adeverință CNSAS.
Oarecum ciudat, a avut și nume conspirativ, ”Valter”, însă nu s-a găsit nici o notă transmisă de Mirel Rogalschi și nici angajament. A fost abandonat de rețea la 25 august 1984. Concluzia? ”Nu i se poate atribui calitatea de lucrător/colaborator al Securității, în sensul legii”.

”Nu am primit nici un răspuns până acum”

Luna trecută, Mirel Rogalschi a povestit pentru Botoșăneanul că a făcut armata la o unitate a Securității de la Fălticeni și bănuiește că de aceea figurează cu nume conspirativ.

”Eu am făcut cerere imediat ce am intrat aici pentru că în momentul în care am completat dosarul trebuia să declarăm dacă am fost sau nu lucrători ori colaboratori ai Securității. Eu nu am primit nici un răspuns până acum”,

Mirel Rogalschi, comisar șef adjunct CJPC Botoșani.
Acesta a adăugat că prefectul a fost cel care le-a solicitat la rândul său să se adreseze CNSAS.

Directorii arată spre prefect, Macaleți nu știe de ce

costica macaleti prefect de botosaniFoarte interesant este însă că, în timp ce directorii susțin că au fost verificați la indicațiile prefectului Costică Macaleți, acesta neagă faptul că le-ar fi cerut șefilor de la deconcentrate să recurgă la o asemenea acțiune.

”În calitate de ce să le cer eu chestiunea cu CNSAS? Până și eu am fost beneficiat de o descărcare de la CNSAS în care mi se spunea că nu am colaborat”,

Costică Macaleți, prefect.
Primul reprezentant al Guvernului în județ susține că nu ar avea o problemă în a colabora cu directori care pe timpul regimului totalitar au fost informatori ai Securității.

”Atât timp cât își văd de treabă și se achită de responsabilități, e în regulă. Nu avem minori la conducerea serviciilor publice deconcentrate, sunt oameni cu experiență și ani de serviciu în spate”,

Costică Macaleți, prefect.
Acesta crede că problema colaborării cu Securitatea trebuie privită cu maturitate, relaxare și fără prejudecăți.

Adeverințele CNSAS s-au pierdut pe drum

Un aspect interesant este și acela că, potrivit aceleia ordonanțe 24/2008, dacă din nota de constatare rezultă că nu există date sau documente privind calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia, CNSAS dispune eliberarea unei adeverinţe care se comunică persoanelor verificate, prin scrisoare recomandată cu confirmare de primire.  
Ei bine, deși CNSAS a tranșsat situația celor doi directori de aproximativ jumătate de an, nici până în ziua de astăzi ei nu au primit adeverințele.
Un alt conducător de instituție verificat de CNSAS este Rodica Crețu, care era director executiv la Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecția Socială când a intrat la rândul ei, tot din oficiu, în atenția CNSAS. Și în cazul ei răspunsul a fost unul negativ.

Nici măcar 6 din 49

colegiul prefectural botosaniConform OUG 24/2008, persoanele care ocupă funcții de directori la serviciile publice deconcentrate, cu excepţia celor care la data de 22 decembrie 1989 nu împliniseră vârsta de 16 ani, trebuie să completeze o declaraţie publică pe propria răspundere, în sensul că au avut sau nu calitatea de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia.Verificarea calităţii de lucrător al Securităţii sau de colaborator al acesteia se face din oficiu.
49 de conducători de instituții numără Colegiul Prefectural Botoșani? De ce au avut parte de o verificare ”din oficiu” numai cei trei?
 

loading...
Mai cade un mit: Actor celebru de la Teatrul Mihai Eminescu Botoşani cu angajament la Securitate – DOCUMENT
”Marinescu”, ”Pantelimonescu” și ”Olărașu” - Trei primari turnători și traseiști avizați pentru un nou mandat în ciuda ”Decalogului” de integritate liberal

 

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Dacă ai semnat o asemenea hârtie de informator înseamnă că nu meriți să primești nici o funcție de conducere, ca om ești un laș, un nimeni care la cea mai mică adiere de vânt cazi în kur. Scuzele că nu ai turnat pe nimeni nu-și au rostul, tu ca om nu ai calitatea morală de a conduce pe cineva, ai trădat o dată vei trăda tot timpul. În 1982 eram și eu în armată la una din unitățile din Botoșani, după 2 luni de armată au început racolările pentru a semna asemenea hârtii, se făceau grupuri de câte 25 de militari din care mergeam câte 5 la biroul de contrainformații, mi s-a pus hârtia în față și mi s-a ordonat să o semnez, i-am spus ofițerului respectiv că eu așa ceva nu semnez, a început să-mi explice că nu fac altceva decât să-mi fac datoria față de ţară, i-am răspuns foarte scurt: - Tov. Colonel! o dată ce mă vedeți aici îmbrăcat militar înseamnă că-mi fac datoria față de ţară, a izbucnit în ras da nu s-a lăsat, m-a trombonit vre-o 10 minute dar tot nu i-am semnat. Repercusiuni pentru refuz nu am observat, poate de la comandantul meu de subunitate dar nimic mai mult. Cine spune că nu știu ce ar fi pățit dacă nu semna, minte. Asemenea indivizi care semnau orice le cerea unul cu grad mai mare, nu au coloană vertebrală de aceea asemenea indivizi au mentalitatea de manglitori și fățarnici, indivizi care fac rău cu o asemenea ușurință cu care au semnat angajamentul de turnător.
15 februarie 2016, 20:56
Da când era sa ajungi la brutărie pentru corupția tot comunistii mama lor de ticăloși nu,dom dumitriu ?
15 februarie 2016, 15:42
Va multumesc domnule Balascau pentru reportajul scris si va asigur ca tot ce v-am relatat este real referindu-ma la tatal meu. Sunt sigur ca nu este un caz singular si ca astfel de drame s-au petrecut in aceea perioada de trista amintire! Va asigur de toata consideratia mea. Teodor Dimitriu
15 februarie 2016, 13:27
Totusi, n-am inteles care -i problema atit de grava cu asa zisii colaboratori ai securitatii???Dupa 26 de ani se mai cauta si sub pamint, doar,doar s-o mai gasi ceva pentru can-can-uri.Dupa opinia mea, acest CNSAS mincator de multi bani din bugetul statului trebuie desfiintat sitoate dosarele sa treaca la Arhivele Nationale - deschise pentru oricare cercetator de profesie.Ajunge cu risipa din banii contribuabililor!!!
15 februarie 2016, 09:01
Dar despre informatoru Egner ce se mai aude ? Se întoarce in politica sau proces de torționar moral al atâtor oameni?
15 februarie 2016, 07:27
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am construit cât de mult am putut, am întemeiat o familie frumoasă, am sprijinit multe alte familii, am dezvoltat o localitate. Acum, după ce cred că am lăsat ceva în urma mea pe unde am trecut, consider că este momentul să î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8408 lei
USD
Dolarul SUA
4.2716 lei
CHF
Francul elveţian
4.5537 lei
GBP
Lira sterlină
5.4099 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9808 lei
XAU
Gramul de aur
249.0787 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2485 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3664 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9857 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1657 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1818 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6497 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.