Ceea ce altora nu le-a fost cu putință în 5 sau în 10 ani, lui i-a stat în putere în doar o lună și ceva. Aceasta reiese dintr-o analiză mai amănunțită a doar o parte a actelor pe baza cărora Aristomel Anușcă, socrul lui Florin Țurcanu și tatăl deputatei Roxana Anușcă și-a construit casa de lângă Alfa Land. Când a fost vorba de imobilul familiei celui care atunci era președinte al Consiliului Județean și al PNL Botoșani, administrația a funcționat în mare viteză.
Aristomel Anușcă a dobândit 2.045 metri pătrați de teren în Aleea Pajiștei printr-un contract de vânzare-cumpărare datat în luna iulie 2013. În luna imediat următoare acesta obținuse deja certificatul de urbanism care a stat la baza întocmirii ulterioare a Planului Urbanistic Zonal prin care terenul respectiv a fost transferat din extravilan în intravilan, proprietarii putând astfel să-și construiască o casă. Amintitul certificat de urbanism nu a fost emis de Primăria Botoșani doar pentru Aristomel Anușcă, ci și pentru alți doi proprietari, Claudia Marinela Nichita și Florica Slavic. Iar de aici încolo lucrurile devin cât se poate de interesante, iar coincidențele se țin lanț. Claudia Marinela Nechita deținea teren în strada Pajiștei din august 2008, deci de cinci ani, iar Florica Slavic tocmai din martie 2003, deci de mai bine de zece ani.
Se naște astfel o întrebare de bun simț: Cum se face că tatăl deputatei liberale a dobândit certificatul de urbanism la doar o lună după ce a devenit proprietar, iar ceilalți doi oameni după cinci, respectiv zece ani?
Această întrebare am adresat-o și noi edililor, însă ni s-a răspuns printr-o altă întrebare: Dar ceilalți doi proprietari când au solicitat certificat de urbanism? Le-am întors-o și am întrebat și noi când au cerut prima dată ceilalți doi proprietari din Aleea Pajiștei certificat de urbanism? Nu ni s-a mai răspuns.
Viceprimarul care coordonează în prezent compartimentul de urbanism a evitat să facă declarații pe această temă deoarece nu ocupa funcția nici la data emiterii respectivului certificat și nici atunci când s-a aprobat PUZ-ul.
”Dacă s-a întâmplat ceva acolo, s-a întâmplat până ce să se ajungă la votarea PUZ-ului în Consiliul Local”, s-a mărginit să afirme Marius Buliga.
CITEȘTE ȘI:
Bârsan i-a luat până şi perdele şi televizor – CE LUCRĂRI i-a promis Ţurcanu
În ambele cazuri viceprimar era Cătălina Lupașcu și, dacă tot vă spuneam despre coincidențe, în august 2013 liberala, sprijinită de Florin Țurcanu pentru a prelua postul eliberat de Viorel Iliuță, a fost votată viceprimar cu largul concurs al PSD-iștilor și tot în august 2013 Aristomel Anușcă și ceilalți doi proprietari au dobândit certificatul de urbanism. În calitate de coordonatoare a activității de autorizări în construcții și urbanism, pe 24 februarie 2014 Cătălina Lupașcu a semnat raportul de specialitate prin care ”se propune spre analiză și aprobare Consiliului Local” PUZ-ul cu Aristomel și ceilalți doi proprietari. În rezumat, în șapte luni de la dobândirea terenului, Aristomel Anușcă a obținut de la municipalitate actele necesare pentru a-și construi casă.
Pe 24 martie 2016 Consiliul Local Botoșani s-a întrunit în ședință și, printre alte proiecte de hotărâri, a adoptat și un Plan Urbanistic de Detaliu (PUD) pentru un teren extravilan... de unde credeți? Chiar din Aleea Pajiștei. Vasile Condrea, proprietarul terenului, obținuse certificatul de urbanism tocmai pe 17 iunie 2014, ceea ce înseamnă că a trebuit să aștepte un an și nouă luni pentru ca PUD-ul să îi fie aprobat în plenul deliberativului municipal. La el serviciul de urbanism n-a mai funcționat cu aceeași viteză ca în cazul casei Anușcă – Țurcanu, unde PUZ-ul a venit în doar șapte luni. Și aceasta în condițiile în care Vasile Condrea nu a cerut transferarea terenului din extravilan în intravilan și nici autorizație pentru casă, ci doar pentru ”construire anexă a exploatațiilor agricole și împrejmuire teren”. La fel de ciudat este că, deși acesta are teren mai aproape de șoseaua de la Lebăda (drumul de ieșire din Botoșani spre Iași), proprietatea sa este încadrată în extravilan, iar cea a lui Aristomel Anușcă, cu toate că se află considerabil mai departe de amintita arteră, face deja parte din intravilanul orașului.
Culmea, tot în ședința de săptămâna precedentă, Consiliul Local Botoșani a aprobat un PUD și trecerea din extravilan în intravilan a 4.000 metri pătrați de teren din Drumul Tătarilor la cererea fostului președinte al CJ și PSD Botoșani, Constantin Conțac în vederea construirii unei locuințe, a unor anexe gospodărești și împrejmuirii unei suprafețe. Fostul lider social-democrat obținuse la rândul său certificatul de urbanism tocmai pe 16 iulie 2014. Adică până și Constantin Conțac a așteptat un an și opt luni până ce să i se transfere terenul din extravilan în intravilan. Ce-i drept, Constantin Conțac nu mai era nici președinte la CJ și nici la PSD și, pe cale de consecință, nici nu avea colegă de partid viceprimar care să coordoneze serviciul de urbanism.
Dincolo de toate aceste date care vorbesc de la sine despre circuitul hârtiilor, trebuie spus că atât proiectul de hotărâre care îl viza pe Vasile Condrea, cât și cel care îl privea pe Constantin Conțac, au anexat, în afara raportului de specialitate fără de care nici un proiect de hotărâre nu poate intra în dezbaterea CL Botoșani, câte un ”Raport de informare și consultare a publicului” și ”Rezultatele informării și consultării publicului”. Practic, proprietarii au fost obligați să aducă la cunoștința celor interesați și eventuali lezați, planurile lor referitoare la construcția pe care vor să o ridice. Ei bine, deși am solicitat atât de la aparatul propriu al Consiliului Local Botoșani, cât și de la secretarul municipiului și de la viceprimarul care coordonează serviciul de urbanism, anexele de la hotărârea privitoare la casa lui Aristomel Anușcă, nu ni s-a dat decât un raport de specialitate de puțin peste jumătate de pagină.
Date fiind toate aceste lucruri, nu mai trebuie probabil să ne mire că la una din vizitele pe care procurorii DNA le-au efectuat anul acesta la Primăria Botoșani, printre cei chemați s-a regăsit și arhitectul șef Dan Sandu, cel care semnează rapoartele de specialitate la PUZ-uri și PUD-uri.
VEZI MAI JOS CE A SPUS CĂTĂLINA LUPAȘCU DESPRE IMPLICAREA ÎN AUTORIZAREA CASEI ANUȘCA - ȚURCANU:
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024