Ancheta săptămânii
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni

Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.

Povestea

 

Bărbatul bănuit de tâlhărie are 28 de ani și locuiește în municipiu. A fost acuzat că pe 11 mai 2018 ar fi smuls lanțul de aur de la gâtul unei femei de 62 de ani.

 

Atacul a avut loc în cartierul Grivița, fiind doi martori care au văzut cum s-a derulat. Aceștia au reținut puține dintre semnalmentele agresorului care era de statură medie și avea un tatuaj pe unul dintre brațe.

 

Tânărul T.A. a devenit principalul suspect, iar la scurt timp Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani și instanța au luat măsura de arest preventiv pentru 30 de zile, într-o primă fază.

 

A stat în arest preventiv în perioada 22 mai – 27 august 2018.

 

La finele lunii august, Tribunalul Botoșani – Secția Penală a dispus revocarea măsurii arestului preventiv și punerea sa în libertate.

 

„La momentul când s-a dispus revocarea măsurii arestului preventiv, el era judecat în dosarul de fond, dosarul era în faza de judecată. Subliniez faptul că în faza de judecată s-a folosit de dreptul de dreptul la tăcere, adică de dreptul de a nu da niciun fel de declarație, solicitând audierea martorilor din lucrări”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

 

Doi martori au văzut totul. Sau nu chiar totul

 

Martorii din dosar au fost audiați de mai multe ori, la Judecătorie dar și la Curtea de Apel Suceava.

 

Nu au putut declara cu certitudine că bărbatul judecat este același cu agresorul din cartierul Grivița.

 

„Au spus faptul că a fost la momentul respectiv, 11 mai 2018, când a fost comisă fapta, o persoană de sex masculin, de vârstă tânără, a sustras un lanț prin folosirea violenței, însă nu a reținut niciunul dintre martori fizionomia celui în cauză. Nici persoana vătămată nu a putut preciza dacă cel în cauză este făptuitorul pentru că niciun moment nu i-a reținut fizionomia și nici alte semnalmente”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Bărbatul de 28 de ani a devenit suspectul principal poate și pentru că avea și alte antecedente penale. Și din cauza tatuajului pe care-l avea pe una dintre mâini. El a negat că a fost cel care a tâlhărit femeia și i-a furat lanțul de aur de la gât.

 

La proces însă, s-a constatat faptul că...

 

„Tatuajul celui trimis în judecată era pe altă mână decât cel al persoanei care a fost văzută la momentul producerii faptei. Singurele probe pe care ei s-au bazat, deși erau total lipsite de concludență, erau declarațiile celor doi martori”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Achitare în dosar

 

Nu au existat nici probe că ar fi amanetat lanțul, el personal sau prin interpuși. Ca atare, pe data de 20 noiembrie 2020, Curtea de Apel Suceava a menținut decizia de achitare pronunțată pe 3 mai 2019 de Judecătoria Botoșani întrucât „nu există probe din care să rezulte infracțiunea”.

 

 

Tânărul a fost achitat și declarat nevinovat, dar a stat închis timp de trei luni. Ca atare, anul acesta a dat în judecată statul român, reprezentat de Ministerul Finanțelor Publice, pentru repararea unei pagube generată de privarea sa nelegală de libertate.

 

10.000 de lei luna de pușcărie 

 

Cere o sumă de 30.000 de lei cu titlu de daune morale, ca formă de reparare a acestei pagube.

 

Acțiunea a fost înregistrată la data de 22 martie 2021.

 

Avocatul său a solicitat unității penitenciare componența camerelor de detenție, pentru a chema în instanță foști colegi de celulă, în postura de martori.

 

„A executat măsura arestului preventiv în condiții necorespunzătoare, aspect care va fi în confirmat de către martorii pe care-i vom propune în fața instanței, foștii colegi de celulă, pentru a ne confirma care a fost urmarea produsă la nivel psihic, moral, de încarcerarea aceasta nelegală”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Va prezenta inclusiv probe despre condițiile din detenție, respectiv: „supraaglomerarea camerelor de detenție, la ploșnițe în așternut, la camere mizerabile, neîngrijite, la lispa unor mijloace de ventilație corespunzătoare care să asigure un aer împrospătat fiecărei camere de detenție”.

 

În același timp, după aproximativ trei ani, avocatul susține că adevăratul autor al tâlhăriei a rămas nepedepsit pentru că nu a fost niciodată depistat.

 

loading...
România, reclamată la CEDO de un fost deținut în Penitenciarul Botoșani: A cerut daune morale de 500.000 de euro
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Loading...
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Luca Eduard își face și el reclamă că-i avocat. Grea și veața de avocat. În rest, omul din poveste o să piardă ca TOȚI ceilalți care au pățit la fel. Judecătorii nu răspund în țara asta. Și când se dorește răspunderea acestora, reziștii spălați la creier sar ca arși. Ministerul Fibanțelor nici după condamnări la CEDO nu se îndreaptă împotriva judecătorilor. Țara cătușelor, lumea este lămurită.
12 aprilie 2021, 12:07
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.1 o C
Dorohoi
10.9 o C
Bucecea
11.3 o C
Darabani
10.0 o C
Saveni
12.0 o C
Ştefăneşti
8.7 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.