Blog
Că tot era vorba de bullying... Cazul „cățelei” care a împânzit orașul se lasă cu amenințări și intimidări

Probabil veți crede că titlul pentru care am optat pentru acest editorial este extrem de dur. Da, așa este, așa am vrut să fie. Pentru că doar așa se poate trage un semnal de alarmă asupra unor astfel de situații în care victimele sunt din nefericire niște copii nevinovați. Iar cei care semnalează bullying-ul la care sunt supuse anumite persoane, ajung ei înșiși ținta încercărilor de intimidare din partea celor implicați direct sau prin copiii lor într-un astfel de caz.

Deși semnalul de alarmă se poate spune că a fost tras prin articolul apărut astăzi în Botoșăneanul: Poza unei fete împânzită prin oraș de trei elevi: „cățea pierdută, ofer recompensă”! Se umplu școlile din Botoșani de „bullying” – FOTO” .

 

La ora 8:00 a început să sune telefonul. Un lucru firesc de altfel, așa cum m-aș fi așteptat în fața unui comportament atât de revoltător din partea unor elevi.

 

A sunat directorul Școlii Gimnaziale nr. 12 din municipiu care dorea detalii suplimentare despre fotografii, în vederea identificării persoanelor. Aceasta pentru că noi le-am publicat blurate, pentru a proteja atât fetița făcută cățea, cât și cei care se amuzau copios pe seama ei. Directorul a avut nevoie de mai multe informații în vederea luării măsurilor necesare în astfel de situații care șochează, având în vedere că afișul a fost lipit în preajma unității de învățământ pe care o conduce.

 

Apoi purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), care a dorit același lucru, la solicitarea Biroului de Siguranță Școlară din cadrul instituției.

 

Fără doar și poate fotografia și modul în care a fost folosită imaginea acelei fetițe a șocat. Și nu de puține ori, prin prisma profesiei m-am cutremurat de cruzimea de care dau dovadă unii dintre adolescenții contemporani. Oare asta să fie noua generație care se formează într-un cadru în care restrictivul lipsește, în care contează aproape exclusiv doar cei șapte ani de acasă? Pentru că profesorul de la catedră aproape că nu mai poate interveni deloc în educarea noii generații.  

 

Pentru fiecare gest, vorbă sau afirmație riscă să fie filmat și înregistrat de zeci de telefoane sub amenințarea că „înregistrarea ajunge la presă”. Profesorul este ulterior mitraliat public și întreaga-i carieră îi este distrusă de un gest care i-a fost interpretat drept abuziv. Unde începe și unde se termină libertatea copiilor din școli, care mai este rolul dascălului de la catedră?

 

Luni în șir m-a bântuit imaginea unor copii botoșăneni din județ care s-au filmat în timp ce omorau cu sapa un pui de cățel. Plin de sânge și agonizând câinele urla disperat, iar zbaterea lui îi amuza și mai tare pe copiii care erau frați. Ba chiar privitorii îl încurajau pe cel cu sapa să lovească mai cu sete.

 

M-am cutremurat de cruzimea pe care am văzut-o la acei copii și mai ales de prezența părinților, undeva în plan secund, care nu au făcut nimic să-i oprească.

 

Și ajung la un alt părinte.

 

În cursul zilei a urmat o altă serie de telefoane. De la mama fetei care se pare că a fost până la urmă identificată. Ea și ceilalți doi băieți se pare că nu provin de la Școala nr. 12.

 

Mama, isterizată de faptul că fiica i-a fost fotografiată pe stradă de „o babă care nu are ce face”. A apelat la artileria grea, cu deschiderea proceselor pentru publicarea imaginilor copilului ei, deși în Botoșăneanul cei trei elevi nu sunt recognoscibili și mai mult decât atât, chipurile oricum estompate de calitatea precară a fotografiei le-au fost blurate, așa cum prevede legislația în vigoare.

 

Doamna respectivă perora despre impactul articolului asupra fiicei ei, care nu a făcut decât să se oprească și să râdă de fotografia „cățelei”. Și ar fi plecat mai departe cu amicii ei, amuzându-se pe seama fetei care era în fotografie. Folosind un limbaj deloc specific unui adult responsabil de educația unei adolescente doamna ne-a transmis că ne dă în judecată și ne va face plângeri la Poliție.

 

Deși din articolul Botoșăneanul nu reiese identitatea niciunuia dintre copii, ci se semnalează doar o situație îngrijorătoare.

 

Comportamentul fiicei care nu a dat dovadă de niciun strop de empatie față de fata din afiș, ba dimpotrivă i-a stârnit amuzamentul o face oare mai puțin vinovată decât dacă ea ar fi lipit afișul respectiv?

 

Noi am întreba-o pe doamnă: cum s-ar fi simțit oare dacă fiica ei ar fi fost cea din afișul cu „cățeaua”?

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Trăiască Poșta Română! Aventura „vieții” pentru o banală tavă din silicon
Fenomenul „bullying” dezbătut de zeci de elevi la Prefectură: Este un cerc al violenţei

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Un târg al bătrânelor sărmane și al copiilor amărâți alergați prin păduri... pe când?!
Azi pe adresa redacției am primit un nou comunicat. Cu șefi de instituții care se încăpățânează în ideea târgului de produse agroalimentare în Piața Revoluției, prin ocuparea integrală a parcării. S-a găsit un nou prilej de „sărbătoare”. Și din nou, se face o deschidere oficială (?!). A câta oare, anul acesta?
Când donațiile ating limita ridicolului
Ajung la redacție după activitatea matinală de teren, în căsuța electronică de la una dintre paginile de socializare mă așteaptă un mesaj. De un la cont anonim ce nu poate fi asociat unei persoane vii și reale. Cu o rugăminte nobilă de altfel, așa se face că răspund, pentru că în general mesajele la adresa jurnaliștilor sunt injurioase.  
Rockerul care ne conduce a vrut să ne trimită la Monte Carlo, dar am ajuns la Jupiter
În programul de guvernare, în oferta electorală, oamenii aceștia spun niște lucruri, iar când ajung la guvernare fac cu totul altceva decât au promis.
Prima zi de școală cu tupeu se sărbătorește
Am scris astăzi despre banii aruncați pe fereastră de Consiliul Județean pentru laptopurile aleșilor. S-au cheltuit vreo 30.000 de euro pentru ca doar un singur ales să folosească acel computer primit de la CJ.
Ziua în care am devenit milionar
Prin 2009, când discutam cu un vechi prieten despre lansarea ziarului Botoșăneanul, m-a întrebat ”ce obiectiv aveți tu și Gaby cu ziarul ăsta?”. I-am răspuns pe nerăsuflate: ”un milion de cititori pe lună”.
Un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. (Cât) Mai stăm?
Ieri s-a împlinim exact un an de când ”#statiacasa doar o lună ca apoi să putem reveni la normalitate”. După 12 luni ni se cere același lucru...
FC Botoșani, clienta nou promovatelor: Amenințări, geamuri sparte, campanie electorală, multe înjurături și puțin fotbal
De vreo cinci luni nu am mai câștigat un meci acasă. Am pierdut pe Municipal inclusiv cu nou promovatele UTA și FC Argeș.
Când te apucă greața de propria meserie
”Spre deosebire de alții eu am o meserie” este placa pe care am auzit-o de sute și sute de ori din partea unor parlamentari, prefecți, președinți și vicepreședinți de Consiliu Județean, primari și viceprimari. Este răspunsul standard pe care îl dau atunci când sunt întrebați: ”ce o să faceți dacă nu obțineți un nou mandat?”.
Nu v-ați mirat când 22.000 de botoșăneni au votat un ”senzațional” care le-a promis câte 20.000 de euro la fiecare și vă mirați acum?
Pentru cei care încă se mai miră de votul botoșănenilor...
Covid, partenerul meu de viață din ultimele două săptămâni
Primul contact
La 5 ani de la #Colectiv, 10 oameni au ars la urgențe, într-un spital... Singura speranță rămasă vine de la ”Flăcările iadului”
Tocmai s-au împlinit 5 ani de la tragedia din #Colectiv, în care au murit peste 60 de oameni și la câteva zeci de minute după incendiul de la spitalul din Piatra Neamț deja se discuta despre transportul pacienților arși în străinătate.
Mortul primar
La Botoșani, primarul PNL se plânge că i-au fost furate voturile la alegerile organizate chiar de Guvernul PNL.Și tot la Botoșani, PSD-iștii susțin că n-au furat nici măcar un vot, dar refuză renumărarea.
”Golaniada” și curiosul caz Valeriu Iftime: când trebuie să vorbească și când trebuie să tacă un om de afaceri
Avem câteva mii de candidați la alegerile locale din acest an, dar vedeta absolută pare să fie un om care nu a intrat în bătălia electorală, cel puțin din postura de candidat. Nici acum, nici în 2016 și nici în vreun alt an.
Talibanii vor iar la Primărie și CJ... după 20 de ani botoșănenii au de ales cam între aceiași oameni ca în anul 2000
Vă propun o scurtă întoarcere în timp pentru a înțelege mult mai bine ce se întâmplă astăzi și, mai ales, de ce nu se întâmplă mai nimic bun în Botoșani la nivel macro și de ce am ajuns să batem pasul pe loc de atâția ani și să privim cu jind la alte zone din România.
Vorbim puțin și despre numărul record de teste efectuate?
Discutăm zi de zi de noile recorduri de infectări. Nu se amintește însă aproape deloc sau se trece în plan secundar faptul că, aproape la fel de des se stabilesc și noi recorduri la numărul de teste efectuate.
Corona-jurnal: Pandemia nesimțiților
Noi nu trebuie să uităm un lucru: La Botoșani avem al patrulea cel mai mare număr de infectări la nivel național. Dacă ne raportăm la numărul de locuitori suntem chiar pe 3 la nivel național. Nu se poate!
Corona-jurnal: Am ieșit din Starea de Urgență și am intrat în Starea de Demență
De obicei îl recunoști după rubrica ”studii”, unde se laudă cu ”Școala vieții”.Nu este nici epidemiolog, nici medic de vreun fel, nici biolog. Nu este nici profesor de biologie, fizică sau chimie și nici inginer în tehnologia informației.Schimbă vreo trei-patru locuri de muncă într-un an fiindcă nu a găsit încă patronul care să se ridice la înălțimea așteptărilor sale.
Corona-jurnal: Cum am devenit un județ plin de eroi
Au trecut vreo șapte săptămâni de la instituirea Stării de Urgență, iar Botoșani a devenit un veritabil județ al eroilor. De la primari la parlamentari și de la ei la o mulțime de oameni care au inițiat strângeri de fonduri, cu toții ne vorbesc despre ”eroi”. ”Eroi” în numele cărora se claxonează la ore fixe prin oraș, se fac colecte mai mult sau mai puțin publice, se fac achiziții directe în loc de licitații.
Corona-jurnal: Afacerea politică ”starea de urgență” - cum folosești Covid-ul ca să muți alegerile și să schimbi o directoare
Austria, cu de trei ori mai multe infectări decât România, începe să ridice restricțiile, Iohannis mai bagă o stare de urgență... haideți să vedem de ce.
Corona-jurnal: Stai la 5 METRI de mine!
Au început cu un metru, un singur metru. Apoi au zis că ar fi bine totuși să fie un metru și jumătate. S-au mai gândit vreo câteva zile și au ajuns la doi metri. Pentru ca astăzi niște minți luminate să ridice miza la CINCI METRI.
Bullying-ul de astăzi mobbing-ul de mâine.Ce pretenții să avem nu ?Dacă în instituțiile statului sunt umiliți, loviți, jigniți in timpul programului angajații care "deranjează"...Nu generațiile de astăzi sunt cauza ci chiar generațiile mature dau exemplu celor tineri.Există legi și pentru bullying si pentru mobbing. Si ce?Te duci la poliție, ai acte care arata ca ai fost agresat și iti clasează cazul. De ce? Deoarece martorii gastii femei, bărbați primează în fața unui act IML.Culmea o polițistă a terorizat victima cu amenințări subtile sa isi vada de treaba.Mai mult plătești avocat care iti ia bani pentru orice audiere și sta și privește, tace cu subînțeles fara sa ia act fata de polițistă.Asta este România de astăzi. Vorba unui coleg: pai daca soția mea era în situația respectivă imi făceam dreptate singur. Si cazul oricum era clasat.Concluzie: În fiecare există violență. Unii sa se apere altii sa arate cine sunt ei....si tot asa...Sa nu dam vina pe copii. Ei ce vad acasă, pe strada, la tv, internet aia fac. Si mai grav este cand cel agresat devine repede agresor. E ca o molimă.Pentru ca agresiunea unii nu o inteleg. Ca ea există nu doar sa dai un pumn. Poate exista print-un simplu gest. Verbală și fizică este vârful.
5 februarie 2022, 19:17
Rămâne cum am spus, totul porneşte de sus în jos, copii fac ce văd în casă.
4 februarie 2022, 19:38
Sondaj
La clasa copiilor dvs. s-au cerut bani pentru fondul clasei?
Declaraţia zilei
„Eram cu inima îndoită după 40 de ani dacă să mă retrag, să îmi văd pensie, dar am zis să mai rămân un an. Nu pentru cumul am rămas, deci nu mă interesează latura financiară”,Eugen Mateciuc, director APM Botoș ...
answear.ro%20
flanco.ro/
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9707 lei
USD
Dolarul SUA
4.6638 lei
CHF
Francul elveţian
5.1566 lei
GBP
Lira sterlină
5.7329 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1483 lei
XAU
Gramul de aur
288.5847 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2573 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2847 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9882 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4561 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2034 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6668 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.2 o C
Dorohoi
15.9 o C
Bucecea
17.4 o C
Darabani
15.1 o C
Saveni
16.0 o C
Ştefăneşti
18.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.