O botoşăneancă a reuşit să readucă la viaţă două delicatese boiereşti de acum aproape două secole.
Sunt preparate cu peşte şi respectă întocmai reţetarul bucătarilor de la fostul conac boieresc din comuna botoşăneană Drăguşeni.
Botoşaniul este un adevărat rai piscicol al României. Este de altfel pe locul doi în ţară ca suprafaţă al luciului de apă, o adevărată împărăţie a iazurilor cu o tradiţie de peste 5 secole. De aceea nu este de mirare că la Botoşani peştele reprezintă un aliment obişnuit, folosit în tot soiul de reţete.
Însă Doina Berescu, o botoşăneancă cu experienţă în domeniul piscicol, a reuşit să scoată la iveală două reţete-document, scrie Adevărul.
Este vorba despre delicatese servite acum aproape două secole la curţile boiereşti din Botoşani dar şi în sânul comunităţi ruşilor lipoveni. Sunt reţete unice momentan în ţară şi urmează să primească recunoaştere ca produs tradiţional.
Doina Berescu deţine trei ferme piscicole pe teritoriul judeţului Botoşani, dar în special în zona Drăguşeniului. Sunt ferme de producţie, cu crap, novac, fitofag dar şi peşte răpitor. Vorbind cu localnicii, Doina Berescu a dat peste o reţetă deosebit de veche, păstrată din generaţie în generaţie. Este vorba despre zacusca de crap cu legume, o delicatesă servită la curţile boiereşti din zonă şi transmisă mai departe de bucătarii boierului.
Doina Berescu s-a hotărât să readucă la viaţă această reţetă aproape dispărută şi păstrată doar de bătrâni.
”Am aflat-o de la bătrânii din zonele unde avem exploataţiile piscicole. Pe vremuri la conac peştele era la mare căutare. Iar toamna se făcea această reţetă de zacuscă cu crap şi legume. Era servită ca antreu dar şi la o cină uşoară. Am respectat întocmai această reţetă cu aceleaşi ingrediente care erau folosite şi atunci. Este ceva delicios”, spune Doina Berescu.
Cea de-a doua reţetă aproape la fel de veche a fost găsită însă în sânul comunităţii lipovene din Botoşani. La fel păstrată numai de bătrâni şi în prag de dispariţie, a fost preluată şi readusă în actualitate. Practic, este o pastă de peşte novac făcută de lipoveni pentru lunile geroase de iarnă.
La fel ca la zacusca de crap, este respectată întocmai reţeta inclusiv procedeele vechi, totul exclusiv manual.
„Procesarea se face în mod manual după nişte reţete luate de la comunitatea de lipoveni din Botoşani. Este o reţetă care are peste 100 de ani vechime, un procedeu de conservare tradiţională a peştelui pe timpul iernii. Novacul se fierbe încet toată noaptea şi se transformă într-o pastă gustoasă cu un adaos minim de condimente şi puţin bulion.”, spune Doina Berescu.
(Foto: Adevărul)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Angajări la Urgențe: POSTURILE scoase la concurs
Oana Sava
Nov 15, 2024
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024