E o casă... pe din trei, adică are trei imobile diferite și o curte lungă de zeci de metri. Este înconjurată de un gard mai înalt de un metru, care în partea din față crește considerabil și nu îți permite să zărești ceva înăuntru. A fost ridicată ”pe repede înainte” în zona Lebăda și îi aparține lui... Aristomel Anușcă. Cine este omul ăsta? Păi aici începe interesanta poveste a imobilului pe care a pus ochii DNA-ul.
Pe 28 februarie 2014 Consiliul Local Botoșani a adoptat o hotărâre privind Planul Urbanistic Zonal pentru parcela 405/13 care viza introducerea din extravilan în intravilan a unei suprafețe de 6.250 metri pătrați cu scopul construirii de locuințe și anexe. Trei proprietari de teren erau beneficiarii direcți ai hotărârii: Aristomel Anușcă – 2.045 mp, Claudia Marinela Nichita – 1.755 mp și Florica Slavic – 2.450 mp.
”Autorizațiile de construire se vor emite numai după efectuarea tuturor operațiunilor de natură cadastrală și juridică necesare în vederea dezmembrării fiecărei parcele studiate în parte în parcele cadastrale distincte intravilan și extravilan”,
Art. 2 din HCL 56/2014.
Miza hotărârii o constituia tocmai crearea condițiilor necesare celor trei proprietari de a-și ridica acolo case. Potrivit legislației românești, dacă terenul ar fi rămas în extravilan nu ar fi putut să își construiască nici o casă.
”În extravilan se pot construi doar anexe pentru exploatații agricole. Ideea este că, dacă nu ai utilități, nu poți construi”,
Mihai Platon, inspector șef Inspectoratul Județean în Construcții.
Toți cei 21 de consilieri locali prezenți la respectiva ședință au votat proiectul, Sorin Apostoliu fiind singurul absent. Aceasta înseamnă că mutarea terenului din extravilan în intravilan a fost posibilă deopotrivă prin votul PNL-iștilor, PSD-iștilor și a PDL-iștilor de atunci, în condițiile în care la acea dată USL încă exista, iar liberalii nu se uniseră cu democrat-liberalii.
Ei bine, această hotărâre aprobată de CL Botoșani în urmă cu doi ani a intrat în atenția Direcției Naționale Anticorupție. Mai întâi au existat informații neoficiale că, pe 12 ianuarie, când cadre de la Serviciul Teritorial Suceava al DNA s-au deplasat la Primăria Botoșani, s-ar fi interesat de respectiva HCL, pentru ca după vizita din 3 martie interesul procurorilor anticorupție pentru acea hotărâre să devină certitudine. Aceștia au ridicat documentul și, din câte se pare, suspectează un trafic de influență.
CITEȘTE ȘI:
ACUM: DNA din nou la Primăria Botoșani
Vizat de anchetă ar fi Florin Țurcanu, care locuiește de fapt în casa construită pe numele lui Aristomel Anușcă (foto sus la stadiul din noiembrie 2014, foto jos în martie 2016), nimeni altul decât tatăl soției sale, deputatul Roxana Anușcă. Mai exact, asupra celui care pe atunci era președintele Consiliului Județean și al PNL Botoșani planează suspiciunea că ar fi intervenit asupra unor consilieri locali pentru a vota proiectul de hotărâre menționat. Dacă Florin Țurcanu ar fi cerut sau nu consilierilor să voteze în avantajul socrului său încă nu se știe, însă cert este că hotărârea a fost adoptată asemeni tuturor celorlalte PUZ-uri introduse pe ordinea de zi din respectiva ședință, adică în unanimitate.
HCL-ul menționat, inițiat ca mai toate hotărârile de primarul Ovidiu Portariuc, are la bază un raport de specialitate semnat de Cătălina Lupașcu, liberala care la acea dată era viceprimar, calitate în care coordona Serviciul Autorizări în Construcții și Urbanism. În respectivul raport de specialitate, Aristomel Anușcă, Claudia Marinela Nichita și Florica Slavic sunt prezentați drept ”investitori”, precizându-se totodată că Primăria Botoșani a eliberat certificatul de urbanism 513 din 30 august 2013 în baza căruia s-a întocmit documentația de urbanism și s-au obținut avizele și acordurile prevăzute de lege. Din același raport reiese că socrul lui Florin Țurcanu și totodată tatăl deputatei Roxana Anușcă cumpărase terenul cu doar o lună înainte, în iulie 2013.
”Terenul necesar introducerii în intravilan, în suprafață de 6.250,00 mp, este proprietatea investitorilor Anușcă Aristomel, Nichita Claudia Marinela și Slavic Florica, conform contract de vânzare-cumpărare nu. 24/07.2013, contract de donație 7001/01.08.2008 și contract de schimb nr. 550/27.03.2003, nu poate fi revendicat, nu este în litigiu”,
Raport de specialitate HCL 56/2014.
În acesta se arăta foarte clar și că, la acea dată, terenul era situat în extravilanul municipiului Botoșani (deci nu se puteau ridica acolo imobile de locuit), fiind încadrat la categoria ”terenuri agricole”.
Raportul de specialitate este semnat și de arhitectul șef Dan Sandu, fiind întocmit de Alexandru Agavriloae.
Întrebată despre HCL 56/2014 Cătălina Lupașcu a negat inițial orice implicare a sa, arătând chiar că nici nu a fost prezentă la respectiva ședință deoarece s-ar fi aflat în concediu medical. După ce reporterul Botoșăneanul i-a arătat însă raportul de specialitate semnat chiar de ea și pe baza căruia s-a votat hotărârea, și-a schimbat poziția. Sprijinită de Florin Țurcanu pentru ocuparea funcției de viceprimar, după ce anterior fusese propulsată și în postul de vicepreședinte al Consiliului Județean Botoșani, Cătălina Lupașcu susține că nu îi era în nici un fel datoare și că acesta nu ar fi intervenit pe lângă dânsa pentru aprobarea hotărârii cu pricina.
”Exclus așa ceva, mie niciodată nu mi-a dat telefon sau nu a intervenit Florin Țurcanu pentru o anumită chestiune, Dacă era pe un raport semnătură dlui arhitect șef, mergeam pe mâna lui”,
Cătălina Lupașcu, viceprimar la data adoptării HCL 56/2014.
Actuala consilieră de la municipiu susține că, de fapt, nici nu a știut când s-a aprobat respectiva hotărâre că este vorba despre socrul lui Florin Țurcanu și că a aflat ”printre ultimii” că acesta își face casă în zona Lebăda. De asemenea, potrivit liberalei, la acea dată relațiile ei cu Florin Țurcanu începuseră să se răcească, lucru demonstrat ulterior și de neintroducerea sa în Comitetul Județean Executiv al noului PNL Botoșani rezultat din fuziunea cu PDL. În plus, faptul că hotărârea a fost adoptată cu unanimitate de voturi demonstrează în opinia sa că nici nu era nevoie de vreo intervenție pentru ca HCL-ul să treacă.
”În mod normal ar trebui să ne deplasăm la fața locului pentru toate PUZ-urile”, declară Cătălina Lupașcu, arătând însă totodată că nici ea și nici membrii comisiei de urbanism a CL Botoșani nu dispun de timp pentru așa ceva.
CITEȘTE ȘI:
Un trio formidabil: damele de la municipiu care și-au băgat tocurile în electorat
Fostul președinte al CJ Botoșani recunoaște că, deși casa este pe numele socrului, locuiește acolo.
”De unde a solicitat acte, de la Primărie? Să ceară, ce este de ascuns? Să cerceteze tot ce doresc, eu nu am nimic de ascuns. Sunt construcții, Anușcă este proprietar, noi stăm împreună acolo cu toții, eu stau și la Dracșani, stau și acolo, unde mă prinde timpul”,
Florin Țurcanu, fost președinte PNL Botoșani.
Ex-președintele CJ Botoșani neagă existența oricărei tentative de influențare a consilierilor de la municipiu, susținând chiar că nici nu era necesară autorizația de construcție.
”Nu este nevoie acolo de autorizație de construcție, pentru că acolo e făcut din lemn cu rigips, iar pentru construcții ușoare nu este nevoie de autorizație de construcție”,
Florin Țurcanu, fost președinte PNL Botoșani.
El este însă contrazis atât de șeful Inspectoratului Județean în Construcții, cât și de secretarul municipiului.
”Chiar și un foișor dacă îl faci, dacă are fundație îți trebuie autorizație de construcție. Dacă pui, de exemplu, un container, atunci nu ai nevoie de autorizație de construcție”,
Mihai Platon, inspector șef Inspectoratul Județean în Construcții.
”Pe terenurile extravilane se pot construi doar anexe exploatații agricole”,
Ioan Apostu, secretar municipiul Botoșani.
În 2013, anul în care Aristomel Anușcă a dobândit terenul din strada Pajiștei, fiica acestuia a dobândit prin moștenire, de la el, un apartament în municipiul Botoșani.
Într-un interviu pe care l-a acordat în 2012 publicației Botoșăneanul, Mihai Tincu, conducătorul Rapsodia Conf și consilier local PSD, declara că tatăl Roxanei Anușcă lucrează la fabrica pe care o conduce.
CITEȘTE ȘI:
Ieșean prins FĂRĂ permis pe o stradă din municipiu: CE s-a descoperit după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Tânără de 21 de ani rănită într-un accident produs pe un drum din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Botoșănean condamnat la închisoare după ce a rămas fără permis în Germania
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
LPF a anunțat programul etapelor a XVIII-a ȘI XIX-a din Superligă: CÂND joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Botoșănean băgat după gratii de polițiști după ce și-a incendiat propria soție
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024