A fost inaugurat pe data de 17 august 2022 cu mare fast și cu O asistență atent aleasă. După încheierea festivismului, centrul a fost încuiat și așa a rămas până în prezent.
Este vorba despre Centrul de Tranzit, Asistență și Consiliere destinat tinerilor care părăsesc sistemul de protecție și care se află în subordinea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).
A fost construit în baza unui parteneriat încheiat cu Fundația „Hope and Homes for Children” pe un teren situat pe strada Nicolae Iorga, lângă fostul centru de fete Prietenia.
În centru au fost amenajate opt garsoniere moderne, cu toate dotările necesare pentru un trai independent, inclusiv bucătării și spălătorii automatizate. Acestea urmau să fie ocupate de copii abandonați și ulterior preluați de stat care ating vârsta majoratului.
În cazul în care nu urmează o formă de învățământ ei nu mai pot rămâne în centrele statului și se trezesc în situații care duc uneori spre tragedii. Ori pentru ca trecerea dintr-un centru în lumea reală să fie mai puțin dificilă, s-au gândit aceste centre de tranzit.
Cel de la Botoșani a fost inaugurat în vara anului trecut. Însă de atunci (august 2022) și până în prezent (martie 2023) niciun beneficiar nu a locuit în centru.
Legislația în vigoare, prin care pot fi asigurate costurile necesare funcționării doar pentru apartamente sau case de tip familial.
După Hotărârea de Consiliu Județean adoptată în iulie 2022 pentru înființarea serviciului social „Centru de Tranzit”, în 28 noiembrie DGASPC a solicitat inițierea unui nou proiect de hotărâre pentru înființarea serviciului „casă de tip familial pentru tranzit”.
Iar asta deoarece centrul de tranzit nu era corelat cu prevederile unei Hotărâri de Guvern din 2020 privitoare la aprobarea standardelor de cost pentru servicii sociale, dar și cu Legea 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului care precizează că sunt considerate servicii de tip rezidențial doar casele de tip familial, apartamentele, centrele de primire în regim de urgență și centrele maternale.
„Am modificat în organigramă anul trecut în decembrie și l-am transformat în casă de tip familial pentru tranzitul copiilor, ca să respectăm obiectul convenției cu Fundația HHC și acum, săptămâna aceasta scoatem posturile la concurs, de îngrijitor și îi dăm drumul”,
Doina Nacu, director executiv DGASPC
După corectarea acestei probleme care ținea de legislație, conducerea DGASPC urmează să organizeze concurs pentru ocuparea a cinci posturi de îngrijitor pentru acest centru.
Acești angajați ar urma să îi supravegheze pe beneficiari dar mai ales să se asigure că aceștia nu pot cauza incidente de ordin casnic.
„Ca să putem asigura turele, fiind atâta aparatură, copiii au nevoie de îndrumare și noi de o plasă de siguranță, să verifice: a închis plita, a lăsat în priză fierul de călcat, mașinile de spălat știu să le folosească. Și atunci va fi câte un îngrijitor”,
Doina Nacu, director executiv DGASPC
Casa de tip familial pentru tranzit îi va găzdui pe o perioadă determinată cuprinsă între 6 luni și 2 ani, pe tinerii care împlinesc 18 ani și care nu mai pot rămâne în sistemul de protecție.
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Sute de locuri de muncă vacante la Botoșani, de la director la ajutor de bucătar - LISTA
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Miss și Mister Boboc la Colegiul Național „Mihai Eminescu”: CINE sunt câștigătorii – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024