Dincolo de discursuri sforăitoare, de defilarea oficialităților, de îndemnuri mobilizatoare, este realitatea. Iar într-o mulțime de școli botoșănene este cât se poate de crudă. Și asta reiese chiar din documentele instituțiilor care trebuie să contribuie la asigurarea condițiilor desfășurării unui act de învățământ cel puțin decent.
Pe 25 august a fost înregistrat la Prefectură un raport încheiat de către o comisie județeană de control pentru verificarea unităților de învățământ în vederea începerii anului școlar 2017 - 2018. Din comisie au făcut parte reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ), Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) și Direcției de Sănătate Publică (DSP).
În aceste unități încă se mai desfășurau activități de reparații, curățenie și amenajare, iar autoritățile promiteau că pe 11 septembrie totul va fi gata.
Realitatea se ascunde însă în spatele acestor cifre seci prezentate inclusiv în Colegiul Prefectural.
De exemplu, la Școala Primară 5 Arborea, structură a Școlii Gimnaziale 1 Dumeni, comuna George Enescu, burlanele sunt desprins și deteriorate, toaleta este în afara școlii și nu are apă, iar curtea, plină de bălării, nu este împrejmuită. Nu este amenajat nici măcar un punct de spălare pe mâini, iar ”cornul și laptele” se distribuie din cancelarie.
La Codreni - Mileanca, școala primară funcționează într-un cămin cultural fără apă curentă.
La Școala Gimnazială ”Dr. Partenie Ciopron” din Păltiniș comisia a hotărât nici mai mult, nici mai puțin să se pună afișe cu ”Accesul interzis” pe așa-zisele toalete din fundul curății fiindcă acestea nu prezintă siguranță.
Dacă vă puteți imagine așa ceva, în Botoșani ființează o școală care nu mai deține autorizație sanitară de funcționare de zece ani. Este vorba de Școala Gimnazială ”Ion Cernat” din Havârna care nu are apă curentă, iar WC-ul e în curte.
La Școala Gimnazială 1 Cordăreni nu s-au efectuat în ultimii doi ani operațiuni de dezinfecție, dezinsecție și deratizare.
Dar se poate chiar și mai rău decât atât. O grădiniță din Baranca - Hudești așteaptă 22 de copii într-un spațiu de numai 10 metri pătrați. Așa-zisa grădiniță nu avea la data controlului decât opt scaune. Oricum, dacă s-ar dori aducerea câte unui scaun pentru fiecare copil, n-ar fi loc pentru toate, atât de mică este încăperea. Aici s-a ajuns întrucât grădinița aparține de Școala Gimnazială Baranca, la care deja învață 313 elevi în două schimburi. În corpul vechi nu se pot ține ore deoarece este foarte deteriorat în urma inundațiilor din perioada 2008 - 2010, iar structura de rezistență a clădirii nu prezintă siguranță. Șapte ani trecuți nu au fost suficienți pentru refacerea imobilului. Ca atare, se intenționează desfășurarea activității în trei schimburi.
Școala Gimnazială ”Mihai Constantineanu” din Dorobanți - Nicșeni este una din categoria ”pericol public”. Și aceasta pentru că în curte are o magazie într-o stare avansată de degradare care necesită demolarea. ”Prezintă pericol iminent de prăbușire”, se arată în raportul comun al celor trei instituții menționate. Marilena Mihai, directoarea școlii, a cerut Primăriei demolarea încă din data de 30 mai, dar primarul refuză să colaboreze, iar la momentul controlului nu a fost prezent pe teren și nici nu a răspuns la telefon.
La o mulțime de școli, inclusiv din Dorohoi, s-a constatat că nu funcționează iluminatul de siguranță pentru evacuare și că nu există numărul minim de stingătoare pentru incendiu. Totodată , s-au depistat cazuri în care instalațiile de hidranți care ar trebui folosite la stingerea focului sunt incomplete. Alte școli nu sunt dotate nici un instalație de paratrăsnet. Iar aceste lucruri nu ar trebui să mai mire în condițiile în care 31 de unități din tot județul, printre care și grădinițele 22 și 23 din municipiul Botoșani, au fost date în exploatare fără autorizație de securitate la incendiu. Ba mai mult, tot cam pe la atâtea școli s-au depistat tot felul de construcții - extinderi, modificări, reparații capitale - fără autorizații.
Terenurile de sport reprezintă la unele școli o adevărată bătaie de joc. De exemplu, la Cândești este plin de bălării, neamenajat, fără marcaje și împrejmuire, impracticabil într-un cuvânt. La Corlăteni și Lozna s-au improvizat săli de sport în clase normale.
Amintita comisie a terminat controlul cu sute de recomandări, însă, după cum se poate observa, unele sunt practic imposibil de pus în practică din cauza banilor. Dar chiar și dacă ar exista fondurile necesare, timpul ar fi prea scurt pentru remedierea unor deficiențe. De altfel, raportul a fost prezentat și în ședința Colegiului Prefectural din 31 august, dată la care prefectul Dan Șlincu încă se afla în concediu, iar raportul, în ciuda atâtor lucruri grave pe care le cuprinde, nu a provocat discuții. De altfel, prezent la ședință, președintele Consiliului Județean, Costică Macaleți, avea ca principală grijă cooptarea în Colegiul Prefectural a unor instituții subordonate CJ-ului.
Care este în prezent situaţia nu se prea ştie.
„Săptămâna aceasta demarăm iarăşi o inspecţie tematică în şcoli. Atunci s-au dat recomandări referitoare la ce mai au de făcut şi vom vedea care este stadiul lucrărilor acum”,
Gabriel Hârtie, inspector şcolar general.
Potrivit şefului educaţiei botoşănene, de data aceasta verificările vor fi efectuate doar de IŞJ.
DESCARCĂ GRATUIT APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024