La Botoșani vorbim despre o sumă de peste 1,5 milioane euro aplicată ca amenzi de la începutul intrării în Starea de Urgență și a emiterii primelor ordonanțe militare care au restricționat libera circulație a populației.
Pandemia a afectat cu precădere mediul economic și salariații implicit, care s-au trezit că nu mai pot merge la serviciu. În mod normal, întrebarea unanimă a fost cum se va descurca statul în actualul context, fără taxe și impozite și alte tipuri de dări datorate la bugetul național?
Cel puțin din punctul de vedere al necesarului pentru spitale, problema s-a rezolvat prin larga grijă a oamenilor care au făcut donații de bună credință.
Mai departe, probabil printr-o strategie bine pusă la punct, vistieria națională a început să adune bani din amenzile aplicate prin Inspectoratele de Poliție Județene și Jandarmerie sau Poliția Locală. Doar într-o lună de carantină s-a ajuns la un total de 78 de milioane de euro, la nivel național, numai din sancțiuni aplicate prin nerespectarea ordonanțelor militare.
Aspectul a fost notat inclusiv de televiziuni americane printre care BBC sau Fox News.
Gândiți-vă că numai la Botoșani, din data de 23 martie 2020, când și-a produs efectele prima ordonanță militară care restricționa libera circulație, polițiștii botoșăneni au aplicat nu mai puțin de…
2.700 de amenzi contravenționale
într-un cuantum total de 6.400.000 de lei
*cifra raportată la data de 24 aprilie 2020
La un calcul simplu, reiese un echivalent de peste 1,3 milioane de euro.
Vin în completarea sancțiunilor aplicate de polițiștii botoșăneni cele ale Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) în număr total de:
691
și cu o valoare de
1.100.000 de lei
Și astfel ajungem la circa 1,55 milioane de euro amenzi aplicate doar până la data de 24 aprilie.
Abaterile?
Cele știute deja: Fapte de încălcare a prevederilor ordonanțelor militare - persoanele sancționate nu și-au putut justifica prezența sau lipsa declarațiilor pe propria răspundere.
Și cele care au fost aplicate de Poliția Locală care, temporar a trecut sub aripa Poliției de sub cea a Primăriei Botoșani.
În perioada 23 martie - 26 aprilie 2020, polițiștii locali au înregistrat 207 sancțiuni pe raza municipiului, cu o valoare totală de
Să presupunem că există totuși un efort al statului, prin susținerea indemnizațiilor pentru șomajul tehnic. Însă cum am explicat deja într-unul dintre articolele marca Botoșăneanul, pe plan județean cel puțin, majoritatea salariaților sunt remunerați la nivelul minim.
Iar din salariul minim pe economie, fără dările de la stat, fiecare salariat a primit în această perioadă în jur de 1.000 de lei. Sau jumătate dintr-o sancțiune pentru nerespectarea ordonanțelor militare.
Efortul total la nivelul județului Botoșani pentru plata șomajului tehnic a fost de:
2.911.654 de lei de lei.
pentru
4.895 de salariați
Mai puțin de jumătate din suma totală colectată la Botoșani, din amenzi.
În acest caz, statul este câștigat.
Întrebare retorică: Ce se întâmplă cu cele 765 de societăți comerciale care și-au suspendat activitatea în această perioadă?
…
Persoanele fizice au riscat sancțiuni între 2.000 și 20.000 de lei, în timp ce anterior intrării României în starea de urgență aceastea erau cuprinse între 100 și 5.000 de lei.
Firmele au fost vizate de amenzi cuprinse între 10.000 şi 70.000 lei. Pentru faptele comise anterior datei de 3 aprilie 2020, amenda era între 1.000 lei şi 70.000 lei.
O altă modificare importantă din această perioadă este cu privire la posibilitatea de a achita o amendă mai mică decât cea aplicată.
Un cetățean amendat putea achita în termen 15 zile jumătate din minimul amenzii prevăzută în lege.
ACUM, se plătește în termen de 15 zile jumătate din amenda aplicată de polițist sau jandarm.
Iar, starea de urgenţă NU suspendă executarea acestui tip de datorii
Dacă amenda nu este executată de bună voie în termen de 30 de zile, statul va proceda la executarea silită a amenzii prin poprire sau „blocare cont”, ocazie cu care, pe lângă amendă vor trebui plătite şi cheltuielile pe care le implică executarea silită.
Deci, oricum ar fi, acești bani vor intra în bugetul național integral, dacă nu au fost plătiți în termenul de 15 zile, sau la jumătate, în funcție de disponibilitatea financiară a amendaților.
*Notă - De la data transmiterii informațiilor statistice de către instituțiile aminite în acest articol, amenzile au continuat la un nivel ridicat, ceea ce înseamnă că suma totală colectată în județul Botoșani a crescut și ea considerabil.
Din buzunarele botoșănenilor, direct în conturile statului.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Evenimente organizate în bisericile din Botoșani de Zilele Eminescu
Gabriela Erdic
Jan 12, 2025
Un pasionat de metale a descoperit muniție într-o pădure din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Sergiu Bălășcău
Jan 12, 2025
Tragedie în judeţul Botoşani: Accident mortal produs de un tânăr de 18 ani
Redacția Botoșăneanul
Jan 12, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile