Ca șef al SRI, a semnat declaraţii pe propria răspundere că nu a fost securist.
Un ofiţer cu funcţie de conducere din cadrul Serviciului Român de Informaţii (SRI) este acuzat că ar fi făcut poliţie politică în timpul regimului comunist. Petre Manolache a fost, în ultimii ani, şef al SRI în două judeţe, semnând inclusiv declaraţii pe propria răspundere că nu a fost securist.
Potrivit legii, în SRI nu pot activa persoane care au încălcat drepturile şi libertăţile omului, adică exact acuzaţiile aduse ofiţerului Manolache, relatează Adevărul.
Petre Manolache (58 de ani) este dintre cei mai importanţi ofiţeri de securitate din zona Moldovei, în trecut el ocupând funcţia de şef al SRI Vaslui şi SRI Botoşani. În prezent, acesta conduce direcţia de informaţii a SRI din municipiul Bârlad, localitate din judeţul Vaslui în care ofiţerul Manolache îşi are domiciliu şi în care, potrivit unor documente oficiale obţinute de Adevărul, acesta ar fi comis fapte de poliţie politică în perioada regimului comunist.
Calitatea sa de lucrător al vechii Securităţi, care, potrivit legii, este incompatibilă cu cea de ofiţer SRI, i-a fost atribuită de Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS).
Instituţia susţine că Manolache ar fi coordonat urmărirea a trei persoane despre care primise informaţii de la mai multe surse că ar avea atitudini ostile regimului comunist.
CNSAS a sesizat Curtea de Apel Bucureşti în cazul lui Petre Manolache în februarie 2019. În documentele ataşate de dosar, reprezentanţii instituţiei spun că s-au sesizat din oficiu cu privire la calitatea de lucrător al vechii Securităţi a actualului ofiţer SRI. CNSAS a invocat că l-a verificat pe Manolache deoarece acesta a ocupat funcţii de conducere în cadrul serviciului.
Numele lui Petre Manolache a fost identificat de CNSAS în patru dosare, ofiţerul fiind locotenent major în cadrul Inspectoratului de Securitate Vaslui, Securitatea Municipiului Bârlad, în 1989. În această calitate, Manolache ar fi participat activ la supravegherea informativă a unor persoane care manifestau atitudini ostile la adresa regimului comunist. Asupra unui cetăţean pe nume B.P., de pildă, Petre Manolache ar fi dispus efectuarea „de investigaţii complexe”, deoarece acesta ar fi făcut comentarii ostile la adresa statului. Într-un dosar ce viza o altă persoană, Manolache ar fi coordonat sursa „Brutus” să adune informaţii . O altă persoană urmărită de Manolache ar fi fost un fotograf care era suspectat că „audiază şi colportează ştirile posturilor străine de radio, semnalat în anturajul unor elemente cunoscute în evidenţa organelor de securitate".
Potrivit CNSAS , Manolache ar fi coordonat două surse cărora le-a trasat sarcina de a raporta tot ce discuta şi făcea persoana urmărită. O a patra victimă identificată de CNSAS este un pensionar acuzat că avea „manifestări duşmănoase la adresa politicii statului nostru, fiind semnalat cu injurii şi calomnii la adresa sistemului social politic din ţara noastră".
Citește articolul integral AICI.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Șofer BĂUT scos din trafic de polițiști: A fost condus la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
DE ASTĂZI: Vicepreședinte nou delegat la Judecătoria Botoșani
Oana Sava
Nov 15, 2024
Vot la CJ pentru două spitale noi, Iftime: Insist foarte mult ca acest proiect să treacă
Oana Sava
Nov 15, 2024
Hai la film! PROGRAMUL săptămânii la Happy Cinema Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024