Situația de la una dintre societățile Consiliului Local Botoșani se complică de la o zi la alta. Controlorii financiari au revenit pentru a prinde urma unor bani nerecuperați din unitate.
Societatea Urban Serv este „vizitată” din nou de Camera de Conturi Botoșani din cadrul Curții de Conturi a României la sesizarea directorului adjunct, Cezar Nicuță. Acesta acuză alți doi directori de faptul că nu au întreprins demersuri pentru recuperarea unei sume de peste 100.000 de lei, bani de care au beneficiat în mare parte, mai mulți șefi.
În urmă cu trei ani, după un control efectuat la unitatea municipalității, Curtea de Conturi a emis un raport în care a constatat un prejudiciu de 100.248 de lei ce trebuia recuperat: 34.668 de lei de la două firme private pentru niște transporturi de zăpadă și 65.560 de lei de la cinci actuali sau foști directori.
Raportul Curții de Conturi a fost contestat în instanță, iar Curtea de Apel Suceava, printr-o sentință definitivă și irevocabilă, a dat câștig de cauză controlorilor financiari și nu societății Urban Serv. Imediat după contestare, șefii societății de salubrizare ar fi trebuit să înceapă demersurile de recuperare a prejudiciului.
„Curtea de Conturi a imputat niște sume ce ajung la peste 1 miliard de lei vechi. A venit la un moment dat decizia Curții de Apel Suceava prin care se stabilește că sumele respective nu mai pot fi recuperate fiindcă sunt prescrise. Am chemat directorul economic și l-am întrebat: unde se regăsesc aceste sume în bilanțul contabil? Și mi-a spus că nu sunt nicăieri”,
Cezar Nicuță, director adjunct SC Urban Serv SA.
Și de aici ar porni ilegalitatea.
Din faptul că banii care trebuiau să fie recuperați nu apar și în bilanțul contabil anual al societății.
Un ordin al ministrului finanțelor spune că în momentul în care există un control soldat cu o decizie de imputare a unor sume, conducătorul unității trebuie să-și constituie în buget niște rezerve numite și provizioane.
Provizioanele sunt destinate să acopere datoriile a căror natură este clar definită și care la data bilanțului este probabil să existe sau este cert că vor exista, dar care sunt incerte în ceea ce privește valoarea sau data la care vor apărea.
Provizioanele apar în bilanț la momentul în care există litigii. Ori sumele imputate au fost contestate în instanță.
Și nu au apărut în bilanțurile contabile anuale nici într-unul din anii 2015, 2016, 2017, ceea ce ar constitui în opinia directorului adjunct o gravă abatere contabilă și o infracțiune conform Legii nr. 94/1992.
Apar însă într-o hotărâre a Consiliului de Administrație din 2018.
„Mie nu poți să-mi pui sume prescrise din 2014 într-un buget pe 2018 și să contabilizezi, cum? Ca venituri? Pe acest considerent am făcut sesizare la Curtea de Conturi care a răspuns și deja a început verificări cu privire la aspectele sesizate”,
Cezar Nicuță, director adjunct SC Urban Serv SA.
Între timp, sumele imputate pentru directori s-au prescris, pentru că a trecut termenul maxim de trei ani de zile.
Acesta intenționează să formuleze o plângere penală împotriva directorului general, Simion Drelciuc, și a directorului economic, Camelia Șușter, cu privire la infracțiunile de neglijență și abuz în serviciu, fals, uz de fals și fals în înscrisuri oficiale, adică în bilanțul anual pentru anul 2016, prin omiterea cu intenție de a înregistra în evidența contabilă a prejudiciului stabilit de Curtea de Conturi.
De asemenea, solicită informarea de urgență a acționarului, adică a Consiliul Local Botoșani „cu privire la fraudarea bugetelor pentru anii 2016, 2017 și 2018 cu sumele stabilite ca imputație”.
Și nu în ultimul rând, Cezar Nicuță vrea: „încetarea de îndată a contractelor de mandat a directorului general și celui economic pentru grave carențe în activitatea managerială”.
Directorul economic de la Urban Serv a refuzat categoric un dialog cu reporterul Botoșăneanul pe motiv că nu obișnuiește „să dea interviuri”.
Întrebată totuși de acuzele care i se aduc cu privire la constituirea acelor provizioane în bilanțul financiar anual, Camelia Șușter a replicat: „Nu vă spun nimic, să vă spună dl director”.
Simion Drelciuc a arătat că aceste estimări de sume au fost cuprinse în bilanțul anual al anului 2017, printr-o decizie a Consiliului de Administrație de atunci.
De ce nu mai repede, cum este acuzat? Pentru că era deschisă acțiune în instanță și se aștepta finalizarea ei.
„Înregistrările respective au fost făcute la sfârșitul anului 2017 când am avut decizia finală a instanței. Sunt păreri și păreri, noi am cerut un punct de vedere al unui auditor extern, pentru că așa se procedează. Deci, au fost cuprinse sumele respective în situațiile financiare din 2017. Am așteptat decizia finală, aceste sume au fost contestate în instanță și au fost mai multe etape, Tribunalul Botoșani, Curtea de Apel Suceava…”,
Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.
Între timp, sumele ce urmau a fi recuperate în baza raportului Curții de Conturi au fost parțial prescrise. Și anume cele de la salariați, respectiv la foști și actuali directori.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Un botoșănean declarat cea mai obedientă slugă a lui Ceaușescu, dormea la ușa dictatorului
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Apel de la o instituție de stat pentru botoșăneni: Atenție la produsele false „de post”
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Se pensionează o judecătoare de la Tribunalul Botoșani
Oana Sava
Nov 14, 2024