La 81 de ani, Valeria Niculescu face în fiecare dimineață naveta 50 de kilometri, pe ruta Botoșani – Mihăileni, unde lucrează ca singurul medic de familie activ pentru o comunitate de câteva mii de persoane.
Grija ei, la vârsta la care ar fi trebuit să fie de 16 ani la pensie, este să nu-i pună pe pensionarii din comună pe drumuri la medici de la oraș.
E nevoită să facă asta de 14 ani, de când fostul medic de familie din comună a devenit primar, iar de atunci nu s-a mai găsit nimeni disponibil.
Într-o discuție cu Libertatea, „doamna Valeria”, așa cum îi spun pacienții, spune că regretă fuga tinerilor de medicina de familie, pe care o numește „o meserie onorabilă și frumoasă”. La mijlocul anului 2022, dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România, avertiza că în 10 ani nu vom mai avea medici de familie. Jumătate dintre ei aveau, la momentul respectiv, peste 61 de ani. Cei sub 35 de ani reprezintă doar 2,2% din totalul doctorilor care activează în toată țara, iar sute de comune nu au un medic care să se îngrijească de săteni.
Criza aceasta, departe de birourile instituțiilor de la centru, arată și așa: Valeria Niculescu, la 81 de ani, care ar fi trebuit să fie deja de 16 ani la pensie, își începe ziua la ora 7 pregătindu-se să facă naveta. Nu s-ar fi gândit niciodată că va ajunge aici. Același lucru pe care îl făcea și acum 50 de ani, imediat după ce a terminat Facultatea de Pediatrie la București, când a primit repartizare în comuna Unțeni, județul Botoșani.
A primit un telefon acum 14 ani de la primarul din Mihăileni după ce împlinise anii să iasă la pensie. Doamna Valeria își amintește că era singurul medic de familie pensionar în județ care nu lucra atunci în altă parte. Iar primarul, la rândul lui, este medic: doar că el a candidat la alegeri, a câștigat și nu-și putea continua activitatea la dispensar fiindcă nu-l lăsa legea. Așa că a rugat-o pe ea să vină și i-a promis că n-o să-i lipsească nimic.
„Eram singurul medic pensionar disponibil și vă spun, știam unde e Mihăileniul, știam că îmi va fi atât de greu, dar m-a convins fiindcă mi-a spus că altfel trebuia să închidă definitiv cabinetul și nu mai era niciun alt doctor în zonă. Cum să las așa? Nu am crezut niciodată că am să mă obișnuiesc, mi se părea cumplit gândul să mă trezesc dimineața să iau autobuzul, mai ales că nu am mașină, și să merg atâta drum. Dar astăzi m-am obișnuit”, spune femeia.
Mai mult, în timp, mersul în continuare la serviciu îi asigură o nevoie și de socializare:
„Aici, în Botoșani, sunt singură, am un băiat căsătorit care e la Sibiu, soțul nu mai e de mulți ani. Aveam și timp – ce să fac, să stau să mă uit la telenovele? Să știți că nu prea îmi plac”.
Citeşte întreaga ştire: La 81 de ani, „doamna Valeria” încă își consultă pacienții dintr-o comună din Botoșani. „Ce să fac acasă, să mă uit la telenovele?”
Dinu Todoran preia una dintre cele mai slabe echipe din acest sezon: Este o provocare
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Brânza de la “Five Continents”premiată cu aur la World Cheese Awards 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Două case mistuie de flăcări: O femeie a ajuns la spital
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024
Valeriu Iftime deschide ușa transferului unui jucător de la FCSB: Cum să nu-l vreau?
Redacția Botoșăneanul
Nov 23, 2024