Oaspeți de seamă la un liceu dintr-o comună din Botoșani.
Perioada 1-5 mai 2023 a fost pentru Liceul Tehnologic Todireni o mare provocare!
Liceul Tehnologic Todireni implementează proiectul „Leading Future Minds”, finanțat în cadrul programului Erasmus+ și în care parteneri sunt școli din Turcia, Grecia și Lituania.
Acest proiect are drept scop sensibilizarea interculturală și între generații prin intermediul comunicării culturale, găsirea unor modalități de comunicare, realizarea unor activități care să ilustreze diferențele dintre culturi și generații. De asemenea, acest proiect încurajează interculturalitatea, eliminarea barajelor lingvistice și culturale, religioase, crește motivația elevilor din spațiul UE și nu numai, de a învăța și a se exprima într-o limbă străină.
Proiectul ”Leading future minds” are ca obiectiv promovarea utilizării TIC, colectarea rezultatelor în formă digitală, studiază modurile diferite de a spune povești, legende, studiază aspectele variate ale muzicii tradiționale din țările partenere: România, Turcia, Lituania, Grecia.
Deoarece în Europa există nenumărate minuni istorice, care îi pot ajuta pe tineri, unul dintre obiectivele proiectului a fost atins prin vizita celor 40 elevi, 15 profesori participanți în proiect, la obiectivele istorice din județul Botoșani și în județele Iași si Suceava.
În aceste zile de mobilitate, pe lângă activitățile din cadrul școlii au fost organizate vizite de documentare la mai multe obiective istorice.
Potrivit unui comunicat de presă emis de directorului liceului, Carmen Hemen, personalitățile județului Botoșani care au fost promovate în această mobilitate au fost: Mihai Eminescu, Ștefan Luchian, Nicolae Iorga, George Enescu.
La deschiderea evenimentului a luat parte și inspectorul școlar general, Bogdan Suruciuc. Șeful educației botoșănene a vizitat atelierele de lucru care se desfășurau în 9 săli de clasă, fiecare workshop având un subiect diferit: pictură pe pânză după picturile lui Ștefan Luchian, atelier de confecționat/cusut ii/ cămăși naționale românești, atelier de confecționat semne de carte cusute pe pânză, atelier de țesut semne de carte din materiale naturale, închistrit ouă de Paște, atelier de desenat Castelul Sturdza/ cetatea de scaun al lui Ștefan cel Mare/ Mânăstirea Putna/ Casa Memorială Mihai Eminescu ( la alegere), încondeiat ouă; confecționarea unor brățări ale prieteniei; atelier de desene, pictura, confecționare suvenire, pictura pe pietre având ca sursa de inspirație poezia lui Mihai Eminescu.
De asemenea, la Căminul Cultural al comunei Todireni, Ansamblul Todireanca a susținut alături de invitați un program de dansuri, muzică și obiceiuri populare din zona județului Botoșani.
„Invitați ne-au fost tinerii interpreți de muzică populară Mirel Ciobanu și colega sa Iasmina Sacraieru, care ne-au încântat cu melodiile populare îndrăgite de noi toti, stârnind ropote de aplauze. O altă participare inedită a fost cea a Ansamblului ”Flori de măr” de la Liceul ”Demostene Botez” din Trușești. Mulțumim dnei prof. coordonator Deleanu Ionela și dnei director, prof Vranciu Cristina pentru prezență! Deși un obicei de iarnă, dansul mascaților ne-a impresionat atât de mult încât i-am invitat în această zi specială pentru noi dorind să le arătăm oaspeților noștri frumusețea și unicitatea tradițiilor noastre străbune! Bineînțeles că participanții la mobilitate au fost invitați să învețe pașii dansurilor tradiționale moldovenești, în special HORA!”,
Carmen Hemen, director Liceul Tehnologic Todireni.
Următoarele zile au fost pline de istorie. Au fost vizitate o serie de obiective turistice precum Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare, Muzeul Satului Bucovinean, Mănăstirea Putna. S-a organizat și concursuri cu această ocazie oferindu-se diplome și medalii.
De asemenea, s-a mai vizitat Castelul Sturdza din Miclăușeni, Universitatea Al. I Cuza din Iași, Consiliul Județean Botoșani, Primăria Botoșani, Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) dar și alte instituții.
„Nimic nu ar fi fost posibil fără ajutorul colectivului Liceului Tehnologic Todireni, fără suportul familiilor, al autorităților locale și județene, fără sprijinul părinților elevilor noștri, elevilor care, cu mic cu mare, au pus umărul la realizarea activităților de proiect! Fără munca impresionantă a elevilor de la învățământul profesional și a doamnelor maistre și inginere care au creat atâtea obiecte artizanale minunate, fără elevii de la clasa a IX-a A care s-au implicat direct în organizarea și desfășurarea acestor activități! Acum la momentul bilanțului nu calculăm orele de muncă, oboseala acumulată și emoțiile trăite, suntem bucuroși că am trecut și peste această provocare ca de obicei – uniți, dârzi, plini de speranță și empatici!”,
Carmen Hemen, director Liceul Tehnologic Todireni.
Echipa de proiect: Director, prof. Carmen Maria Hemen
Director adjunct, prof. Pansela Vasiliniuc
Prof. Carmen Cristina Toma
Activitățile detaliate din cadrul proiectului sunt prezentate în documentul atașat mai jos
Proiect Erasmus Todireni
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile