Unele persoane juridice din comuna Blândești au primit toamna aceasta de la Administrația Bazinală de Apă (ABA) Prut – Bârlad documente privind actualizarea abonamentelor de utilizare / exploatare a resurselor de apă care prevăd scumpiri drastice.
Blândești este comuna în care, după cum Botoșăneanul a arătat în mai multe rânduri, nu există un sistem de apă și canalizare care să deservească populația și agenții economici, asigurarea lichidului vital fiind de-o viață un veritabil chin pentru locuitorii de acolo.
Asta nu înseamnă însă că firmele și ONG-urile nu cheltuiesc fonduri tot mai însemnate pentru plata facturilor la apă.
Care facturi dacă în comună nu există alimentare cu apă?
Cele pentru apa din fântâni.
Care fântâni?
Cele construite chiar de proprietari.
Cui plătesc?
Administrației Bazinale de Apă (ABA) Prut – Bârlad.
Le prestează ABA Prut – Bârlad vreun serviciu?
Nu!!!
Ceea ce pare la prima vedere a fi un film cu șmecheri și proști, în care unii muncesc și alții fac bani, este însă pura realitate în cazul persoanelor juridice din această zonă a județului.
Iar elocvent este cazul Asociației ”Dr. Constantin Bucșinescu” din satul Șoldănești, care administrează Paradisul Ecologic ”Fata verde”.
Exasperați de lipsa apei și a oricărui proiect serios din partea Consiliului Județean, a SC Nova Apaserv SA și a Primăriei Blândești de înființare a unei alimentări cu apă, proprietarii pensiunii și-au construit propriile fântâni: patru pe propriul teren, una pe un pământ care a aparținut pe vremuri familiei și care a ajuns în patrimoniul Primăriei.
Doar că, pentru a putea utiliza apa din propriile fântâni și a deschide pensiunea, ONG-ul menționat a trebuit în 2014 să încheie un așa numit Abonament de Utilizare / Exploatare a Resurselor de Apă care avea și anexe în care era prevăzută și suma ce trebuia plătită către ABA Prut – Bârlad.
Potrivit reprezentanților pensiunii, ani buni facturile emise de ABA Prut – Bârlad aproape că erau simbolice, în jur de 200 de lei / an. De altfel, într-o anexă la abonamentul din 2020 se specifica: ”total an 2020 = 120,80 lei fără TVA”.
Pe 22 septembrie 2023, ABA Prut – Bârlad a trimis Asociației ”Dr. Constantin Bucșinescu” o adresă prin care îi aduce la cunoștință că, având în vedere adoptarea OUG 52/31 mai 2023, la Abonamentul de Utilizare / Exploatare a Resurselor de Apă ”intervine Actul Adițional nr.1”.
În respectivul document se precizează că, ”începând cu data de 12.06.2023 se achită o contribuție aferentă cheltuielilor generale de administrare, întreținere și dezvoltare, pentru gestionarea durabilă a infrastructurii Sistemului național de gospodărire a apelor, în cotă fixă, aplicabilă tuturor utilizatorilor resurselor de apă pe categorii de resurse și utilizatori”.
Ca urmare, se modifică și valoarea amintitului abonament, pentru anul 2023 fiind stabilită suma de 1.869,59 lei, la care se adaugă taxa pe valoarea adăugată.
Asociației i-a fost trimisă și o factură pentru perioada 12 iunie – 31 decembrie 2023, cu o sumă deja peste cea stabilită, 1.966,42 lei mai exact.
În factură pensiunea este încadrată la ”operatori economici industriali”, iar serviciul este de ”apă brută subteran”.
ONG-ul a refuzat însă să semneze actul adițional și să plătească factura, Tudor Bucșinescu, managerul pensiunii, susținând că noile prețuri sunt exagerate, de aproximativ zece ori mai mari față de cele din 2020.
”Eu am contract inițial foarte vechi. De când am început activitatea (...). Și plăteam o sumă relativ modică. 180 lei pe an, da. Și la 5 ani se refăcea contractul și mai plăteam încă 1.000 lei. Acum, ce am primit eu pe factura asta, e doar pentru șase luni: 2.000 de lei. Eu credeam că tot era 180 – 200 de lei. Stăteam relaxat. Când mi-am pus ochelarii: 1.900 lei. N-am putut dormi. Faci greu banii”,
Tudor Bucșinescu, manager ”Fata verde”.
A arătat și că ABA Prut – Bârlad nu îi prestează absolut nici un serviciu și nici nu există vreun apometru care să indice apa consumată.
”Deci, eu sunt de acord: Nova Apaserv, care livrează apa la populație. O transportă, o tratează. Dar asta (apa din fântâni pentru care ABA Prut – Bârlad cere bani – n.r.) are calcar, asta are o grămadă de impurități. Eu mi-am cumpărat și stații, mi-am stricat și stația. Mi-am luat stații de curățare, mi-e stricată și stația”,
Tudor Bucșinescu, manager ”Fata verde”.
Reprezentantul ONG-ului care administrează pensiunea din satul Șoldănești s-a deplasat la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Botoșani, unitate subordonată ABA Prut – Bârlad. Acolo i s-ar fi recomandat să nu accepte noile modificări.
”Mi-au zis să fac contestații. Că dacă nu am apă... Și ei știu că nu am apă, că ei au niște aparate și în fiecare lună fac măsurători din astea pluviale. Cu asta se ocupă. Și știu că pământul e sec, nu avem corp de apă, nu avem doar apă pluvială și nu a mai plouat de trei ani. Efectiv, singura noastră șansă a fost că a fost zăpada aceea mare din aprilie. Aceea a fost salvarea noastră pe anul ăsta”,
Tudor Bucșinescu, manager ”Fata verde”.
A adăugat că, din cauza secetei prelungite, apa din fântâni este foarte puțină, cu mâl și se chinuie să asigure necesarul pentru funcționarea decentă a pensiunii.
Ne-am deplasat la SGA Botoșani, însă așa cum am mai arătat, instituția a devenit un fel de fortăreață. Ușa era închisă și pentru a nu își bate capul cu jurnaliștii sau cu oricare cetățeni care au dreptul legal de a solicita informații, pe ușă s-a lipit un anunț prin care se arată:
”Solicitările persoanelor fizice și ale mass-mediei conform Legii 544/20021 privind liberul acces al (așa scrie – n.r.) informațiilor de interes public vor fi transmise purtătorului de cuvânt al ABA Prut – Bârlad: Andreea Poenaru”.
Anunțul conține două numere de telefon și două adrese electronice și uite așa SGA-iștii de la Botoșani cu directorul Gheorghe Lușneac în frunte au ”rezolvat” problema comunicării.
Așa că am adresat ABA Prut – Bârlad câteva întrebări concrete:
- De ce trebuie să plătească agenții economici apa din fântânile pe care le-au construit în regie proprie?
- Cum se calculează / estimează consumul de apă al unui agent economic?
- Sunt montate apometre sau alte mijloace de măsurare a consumului?
- Ce servicii prestează ABA Prut – Bârlad pentru a solicita plata acestor sume de la agenții economici (tratare, epurare, canalizare etc.)?
- Ce face ABA Prut - Bârlad cu banii încasați de la agenții economici în baza abonamentelor de tipul celui menționat mai sus?
- Care este motivul scumpirii atât de drastice?
- Ce se întâmplă dacă agenții economici refuză să semneze aceste acte adiționale?
Aproape în întregime răspunsurile au fost de fapt niște citate din legi.
Oricum, măcar am aflat cum se face calculul apei consumate atunci când nu există apometru, așa cum este cazul pensiunii de la Șoldănești. Nu se face!
”În cazul în care nu există aparat de măsură/aparat de măsură defect, recepția volumelor se face la volumele maxime reglementate din actul de reglementare”,
Șerban Chihaia, director ABA Prut – Bârlad
Și degeaba refuză unii agenți economici să semneze actele adiționale.
”Sistemul de contribuții, plăți, tarife și penalități specifice gospodăririi apelor se aplică în baza dispozițiilor legale amintite, astfel că nesemnarea actelor adiționale nu conduce la neaplicarea acestora, abonamentul de utilizare/exploatare a resurselor de apă fiind un contract administrativ, care consacră principiul conform căruia libertatea contractuală este subordonată principiului libertății interesului public”,
Șerban Chihaia, director ABA Prut – Bârlad
Iar ”interesul public” a ajuns să fie în România ca oamenii să plătească apa din fântânile construite în propria curte.
Anna Maria Rotaru, BT TV
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
OFICIAL: Alexandru Cîmpanu a semnat cu FC Botoșani - Bine ai revenit acasă!
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile