Mai sărăcăcios în zăpadă, însă bogat în bucate alese şi agrement, Crăciunul din acest an a constituit pentru majoritatea un prilej de linişte şi împlinire sufletească după un an de zile de muncă. În ciuda lipsei „bucuriei albe” au fost şi persoane care au optat pentru a-şi petrece cele trei zile ale acestei sărbători în judeţul vecin, la munte.
7 grade la munte, masă la terasă
Temperaturile în mijlocul zilei au făcut concurenţă cu brio unora din timpul primăverii, termometrele indicând în jur de 6-7 grade la Gura Humorului, unde sute de turişti se încălzeau sub soarele călduţ, admirând muntele care parcă apăra orăşelul pe care l-a adăpostit la poale decenii întregi. Unii patroni de pensiuni sau restaurante mai ingenioşi şi-au scos câteva mese afară pentru ca turiştii să se poată delecta cu un prânz în spiritul Crăciunului, în aer liber.
Între credinţă...
Alţii care au dorit să se regăsească în preajma sărbătorilor de iarnă, au optat pentru un strop de credinţă la una din cele mai vechi mănăstiri din nordul Moldovei, Voroneţ. În curtea lăcaşului sfânt s-au putut auzi diverse limbi de comunicaţie şi vedea flash-uri ale aparatelor de fotografiat. Vizitatorii au dorit să ia cu sine un crâmpei din credinţa creştină pe care să o împărtăşească familiei sau amicilor. În interior, aşezaţi în genunchi, unii dintre cei care au plătit câte 5 lei pentru a se bucura de o vizită s-au rugat pentru iertarea păcatelor şi au aprins câte o lumânare la ieşire. Aproape fiecare vizitator s-a oprit la standurile de la ieşire pentru a cumpăra câte un suvenir: o icoană, o brăţară sau un şirag cu cruciuliţă, toate sfinţite în mănăstire. La plecare au mai aruncat câte o privire măicuţelor care mergea colo-colo cu treburi, dar şi clădirii în care cămăruţele acestora stăteau înşiruite într-o încremenire totală.
Şi puţină zăpadă
La câteva sute de metri distanţă, pe un drum de pământ care te afunda în inima muntelui, termometrul din bordul maşinii a început să scadă simţitor până la doar 1 grad. Au început să apară şi primele pete de zăpadă, adăpostite la rădăcinile copacilor sau înţepenite pe mici suprafeţe de apă în pojghiţe subţiri care s-ar fi spart chiar şi la atingerea unei căprioare. Aproape de capătul drumului vegheat de-o parte şi de cealaltă de pensiuni împodobite în spiritul Crăciunului, calea de acces era acoperită cu un strat fin de zăpadă, care aproape că te ducea la gândul sărbătorii ca-n poveşti.
ATV sau trăsură?
Au început să apară şi primele ATV-uri, îndrăgostiţi îmbrăţişaţi în vuietul vântului, taţi cu copii, toţi sorbind din bucuria plimbării în aerul rece de munte. Un alt mijloc de transport pentru o plimbare plăcută a fost trăsura la care erau înhămaţi cai de munte.
Peisajul de vis nu a fost însă o amintire de neuitat şi pentru persoanele care în lipsa unui grătar sau a unei pensiuni închiriată cu prietenii au servit masa la unele dintre restaurantele din zonă şi unde, din nefericire, bucătarii neaprovizionaţi de Crăciun au cam dat cu stângul în dreptul şi au servit mâncăruri care au lăsat mult de dorit.
Gabriela ERDIC
[[banner]]
CITEŞTE:
FOTOREPORTAJ la munte: Distracţie după sărbători cu schiuri, telescaun şi vin fiert
[[galerie-foto]]