Astăzi se împlinesc șapte ani de când comunitatea noastră a pierdut un om ce atingea cerul de fiecare dată când intra în sala de nașteri a maternității botoșănene. ”Copiii sunt mâinile cu care atingem cerurile”, afirma Henry Ward Beecher acum mai bine de 150 de ani.
Doctorul Cristian Crețu și-a dedicat întreaga viață semenilor săi. A ajutat nenumărate familii să aducă pe această lume ce aveau ei mai de preț, rodul dragostei lor.
S-a născut pe 15 martie 1952 în comuna Domnești, jud. Argeș. După absolvirea, în 1971, a liceului din localitatea natală, a efectuat stagiul militar într-un batalion al Vânătorilor de munte. În 1980 a absolvit Universitatea de Medicină și Farmacie din Iași, promoția sa purtând numele prof. univ. dr. Petre Brânzei, psihiatru de renume internațional. În 1977, student fiind, s-a însurat cu Adriana Spătaru, studentă la Farmacie, în cadrul aceleiași universități. În 1979 se va naște prima fată, Oana, iar în 1987 o vor avea pe Carmen.
După terminarea facultății a fost repartizat ca medic stagiar în comuna Stăuceni, jud. Botoșani. După acești trei ani, a continuat studiile cu specializarea Ginecologie din cadrul universității ieșene. Din 1986 până în 1995 a fost șeful secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Dorohoi, jud. Botoșani, iar din anul 1995 până la dispariția sa a fost șeful secției de Ginecologie din cadrul Maternității din Botoșani.
Doctorul Crețu rămâne un adevărat model pentru comunitatea medicală botoșăneană și nu numai. De multe ori am fost impresionat și, în același timp, inspirat de bogata suprafață culturală ce o deținea. Discuțiile cu dumnealui erau profunde și pline de substanță. Avea și o intuiție remarcabilă. „Citea” oamenii în câteva clipe. Mi-a mărturisit că marea sa pasiune a fost psihiatria, fiind puternic influențat de cursurile profesorului Brânzei. Dacă dumnealui a ales ginecologia ca profesie, Oana a ales psihiatria. Îmi aduc aminte cu mult drag că am participat împreună la susținerea publică a tezei de doctorat a Oanei în amfiteatrul Socolei. Era fericit! Pasiunea doctorului ginecolog pentru psihiatrie se întrupase și ajunsese la cel mai înalt nivel.
Astfel de amintiri rămân ca o mângâiere pentru noi, cei care l-am cunoscut, și, alături de copiii pe care i-a adus pe lume, formează moștenirea domnului doctor.
Prin felul lui unic de a fi, prin personalitatea lui copleșitoare și prin forța pe care o emana prin simpla prezență, rămâne în continuare o inspirație și o fascinație pentru toți cei care au avut șansa să îi fie aproape. A fost una dintre acele rare persoane care au marcat pentru totdeauna tot ceea ce au atins.
În dimineața zilei de duminică, 22 iulie 2012, la câteva săptămâni după ce și-a îndeplinit părinteasca și creștineasca datorie de a o pomeni pe fiica sa, Carmen, la împlinirea a șapte ani de la dispariție, a plecat și doctorul dintre noi. Fără durere, cu demnitate, în câteva clipe, și îndrăznesc să spun, așa cum merită să plece un om cu sufletul dumnealui. Doar că prea devreme ....
Îi mulțumim pentru tot ce a reprezentat pentru noi și credem că, de șapte ani, cineva veghează de Sus la aducerea pe lume a copiilor botoșăneni.
Dumnezeu să îl ierte!
Asist. univ. dr. Alexandru Negrescu
Universitatea Politehnica din București
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
TOP 4 soluții eficiente pentru transport rapid și confortabil din Otopeni
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Top 3 activități pentru a te simți în vacanță chiar și după întoarcerea acasă
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
A început Postul Crăciunului: CE nu ai voie să faci până pe 24 decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean ajuns la spital după ce a căzut de pe o trotinetă electrică în fața sediului Poliției
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024